Menü

Bemutatkozás


A magyar vízilabda sport páratlan sikert ért el azzal, hogy 9 Olimpián a magyar válogatott állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ebből háromszor zsinórban, valamint sorra nyerte az európai és világversenyeket. Ezek a győzelmek is hozzájárultak, hogy hazánkban a vízilabdázás óriási népszerűségnek örvend. Túlzás nélkül állítható, hogy a vízilabdázás magyar nemzeti sport.
A vízilabda mindig is a BVSC egyik legeredményesebb szakosztálya volt, igen hosszú és dicsőséges múltra tekinthet vissza. Számos saját nevelésű játékost adott a magyar válogatottnak, akik sok dicsőséget hoztak hazánknak. Többek között a korábbi férfi válogatott szövetségi kapitánya Kémény Dénes, a legendás Faragó Tamás, és a háromszoros Olimpiai Bajnok csodakapus Szécsi Zoltán, valamint Kis Gábor aki Peking Olimpiai Bajnoka, egyaránt szakosztályunk neveltjei.

Mindenkori játékosaink olyan nagynevű edzők keze alatt dolgozhattak, mint Laky Károly; Gyarmati Dezső; Molnár Endre; Faragó Tamás; Gerendás György, Vincze Balázs, Dabrowski Norbert.

Utánpótlásnevelés

bvsc uszoda sportmenu (1)


Az első osztályú bajnokságban is tisztes helytállást mutató felnőtt csapat kialakításához a BVSC számára nem játékosok vásárlásával, hanem szisztematikus neveléssel vezet az út. Erre bizonyság, hogy a jelenlegi OB I.- es élcsapatokban számos egykor a Szőnyi úton képzett játékos szerepel, akik közül többen válogatottságig, sőt olimpiai bajnoki címig vitték. A klub célja, hogy azokat a tehetséges fiatalokat, gyerekeket, akik jelenleg is a BVSC igazolt sportolói, elvezesse a legfelsőbb szintre és megtartsa őket az egyesület versenyzői között. Eközben pedig – egész életre szóló sport-, vízilabda- és klubszeretet kialakítva bennük – sportembert neveljen azokból, akik valamilyen oknál fogva nem tudják végigjárni a csúcsig tartó hosszú és igen fáradságos utat.

Generációk óta folyamatosan kerülnek ki tehetséges játékosok egyesületünkből (így a jelenlegi olimpiai bajnok magyar csapat több tagjai is a BVSC-ben pólózott korábban). Férfi és női utánpótlás csapataink sorra nyerik a bajnoki címeket, ezzel egyesületünket a legjobb nevelő egyesületek élmezőnyében tartva. Az utánpótlás nevelés folyamatosan magas színvonalát mutatja, hogy az adott évben legjobb utánpótlás játékosnak odaítélt Szalay Iván-díjat több versenyzőnk is megkapta: 2001-ben Kis Gábor, 2005-ben Hárai Balázs, 2009-ben Meixner Marcell, 2012-ben Bedő Krisztián és Illés Anna.

Jelenleg a BVSC vízilabda szakosztálya 250 igazolt utánpótlás versenyzőt számlál, akik 13 csapatban megosztva MVLSZ és a BVLSZ szervezésében megrendezett bajnokságokban eredményesen versenyeznek. Felkészítésükkel olyan edzők foglalkoznak, akik közül többen a korosztályos válogatottak munkáját is segítik a Magyar Vízilabda Szövetség megbízásából. Közülük Tóth Endre és Petlyánszki Péter 2008-ban az év utánpótlás edzői lettek.

 

A BVSC vízilabda szakosztálya azon kevesek közé tartozik, amely saját uszodájában folytathatja sporttevékenységét. Az utóbbi időszak általános gazdasági gondjai megnehezítették a versenyzés és az utánpótlás-nevelés, illetve a létesítmény fenntartás megszokott színvonalának megőrzését.