110 éves sztorik: A kezdetek

110 éves sztorik: A kezdetek

Olvasóink megszokhatták, hogy minden hónap utolsó vasárnapján legendás sportolóinkra, edzőinkre tekintünk vissza a Zuglói Hősökben. Ebben az évben azonban helyette új sorozatot indítunk egyesületünk kerek születésnapja alkalmából „110 éves sztorik” néven!

Idei új sorozatunk első részében egészen a kezdetekig, vagyis a BVSC-Zugló alapításáig és az első évekig repülünk vissza az időben. A 110 év alatt több szakágban is olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok sorát adó klubunkról, mai fejjel talán nehéz elképzelni, hogy a kezdetekben csupán egy szakosztállyal működött. Márpedig az 1911-es év labdarúgó szakosztályunk megalakulását is jelentette egyben.

Az év tavaszán a VIII. kerület, Kerepesi út 5. sz. alatt lévő úgynevezett nyolcház udvarán Király Géza kezdeményezésére megalakult a Budapesti Vasutas Sport Club. Az alapító tagok közül még Garamszegi Árpád nevét ismerjük. A tagok többsége más polgári egyesületekben sportoló vasutas volt. A fővárosban egyébként a BVSC volt a harmadik önálló vasutas-sportegyesület. Előtte a Törekvés Sport Egylet (1900), valamint a Testvériség Sportegyesület (1909) jött létre.

Ekkor még a BVSC klubhelyisége a Keleti pályaudvar első emeletén egy kis szoba volt. Érdekesség, hogy akkor még nem a most már jól megszokott kék-sárga volt klubunk színe, hanem a piros-fehér. Az első években csak labdarúgással foglalkozott a klub és barátságos mérkőzéseket játszottak a tagok.

 

 

Azonban alig három év telt el a BVSC megalakulása után, amikor kitört az első világháború, amely lehetetlenné tette a fiatal klub működését. A játékosok és vezetők közül sokan nem tértek vissza az értelmetlen vérengzésből. Így évekbe telt, míg a klub újra talpra tudott állni. 1921-ben hívták össze az első közgyűlést, ekkor választottak új vezetőséget, a klub első elnöke Csordás István üzemigazgató-helyettes lett. Az új vezetőségre hárult az a feladat, hogy a Budapesti Vasutas Sport Clubot újjáélessze és sportolási lehetőséget biztosítson a fővárosi pályaudvarok sportszerető vasutasainak.

Először 1924-ben sorolta be a Budapesti Labdarúgó Alszövetség a IV. osztályú bajnoki csoportba labdarúgó csapatunkat. A történelemkönyvek szerint ekkor már kék-fehér volt a klub színe, amely aztán 1991-ig jellemezte az egyesületet. A labdarúgók után pedig 1925-ben két újabb szakosztály alakult meg, amelyek aztán olimpiai bajnokokat is adtak a BVSC-nek. Ez pedig a birkózás és az ökölvívás volt.

 

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay