Menü

110 éves sztorik: Az első bajnokok

2021. Február 28
155
110 éves sztorik: Az első bajnokok

Ahogy január végén jeleztük, minden hónap utolsó vasárnapján „110 éves sztorik” néven indítottunk új rovatot honlapunkon. A második részben az első bajnokainkra tekintünk vissza, akik olimpián és Európa-bajnokságon szerezték az egyesület első aranyérmeit.

1925. április 26-án alakult meg a BVSC birkózó- és ökölvívó-szakosztálya, azonban nem kellett sokat várni az első sikerekre sem. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a következő évben a Testvériség megszűnt szakosztályából bővült a Sulkó Béla vezette ökölvívó szakosztály. Már 1927-ben meglett az első siker, amikor Erős Béla ifjúsági bajnokságot nyert. Egy évvel később Bokodi Lajos már a felnőttek között lett országos bajnok. Ez történelmi pillanat volt a klub életében, hiszen Bokodi lett a BVSC első országos bajnok sportolója.

Ekkor kezdett kibontakozni a szakosztálynál egy másik sikeres karrier. Énekes István 1930-ban éppen Budapesten szerezte az egyesület első Európa-bajnoki aranyérmét, majd két évvel később Los Angelesben az első olimpiai bajnoki cím is az ő nevéhez fűződik. Ráadásul még két Eb aranyat is szerzett pályafutása során, amellyel máig az egyedüli magyar sportoló, aki háromszoros kontinensbajnok. Aztán 1937-ben öccse, Énekes Vilmos is Európa-bajnok lett, de Frigyes Dezső (1934) és Bondi Miksa (1939) is felállhatott Eb-n a dobogó második fokára.

1927 és 1935 között a BVSC ökölvívói külföldi versenyeken 29 győzelmet arattak 3-3 döntetlen és vereség mellett. Természetesen a második világháború a szakosztály életét is befolyásolta, de utána az elsők között kezdte el a működést. Már 1945 nyarán sikeres külföldi túrán vett részt a csapat és ekkor kezdődött egy másik kiemelkedő karrier. Papp László 1951-ig volt az egyesület sportolója. Addig pedig a BVSC színeiben szép sikereket ért el a legendás ökölvívó. 1948-ben Londonban olimpiai bajnok lett, egy évvel később, valamint 1951-ben pedig az Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

Papp László mellett 1951-ben mások is eligazoltak a klubtól és ez visszaeséshez is vezetett az eredmények tekintetében. Utolsó országos bajnokságukat 1954-ben nyerték az ökölvívók. Aztán négy évvel később Pál György a bukaresti vasutas Európa-bajnokságon szerzett még egy szép második helyet, de a hatvanas években bekövetkezett fokozatos visszaesés után a szakostályt 1968-ban megszüntették.

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz