Menü

A jég helyett a vizet választotta tehetségünk

2021. Február 02
200
A jég helyett a vizet választotta tehetségünk

Bár sokáig jégkorongozott, végül a családi hagyományt folytatva a vízilabdát választotta. Mindössze 16 évesen mutatkozott be az OB I-ben, ahol komoly céljai vannak. Tehetségeinket bemutató sorozatunkban Sugár Péterrel, csapatunk bekkjével beszélgettünk.

 

A múlt héten szoros mérkőzésen győztétek le az OB I-es csapatra épülő Miskolcot és jutottatok tovább a Komjádi Kupában. A sikerből pedig jó játékkal és négy góllal vettek ki a részed. A felnőttek után milyen volt ismét a korosztályodban játszani?

Nagyon jó volt újra együtt szerepelni azokkal a játékosokkal, akikkel felnőttem. Jól teljesítettünk a Miskolc ellen, egy igazi ki-ki meccs volt. Felkészültünk rájuk taktikailag és szerintem ez vezetett a győzelemhez. Most van egy hosszabb szünet a kupában. Amennyire van lehetőségünk, az OB I mellett tovább készülünk és szeretnénk a következő meccsen is jól szerepelni.

 

A jelen után kanyarodjunk vissza kicsit a múltba. Mindössze 16 évesen mutatkoztál be a felnőtt csapatban az OB I-ben. Hogyan emlékszel vissza az első meccsekre?

Már az első szereplés is izgalmas volt a Honvéd ellen, de az első gólom az, ami nagyon megmaradt, amelyet utána a Debrecen ellen lőttem. Hatalmas nagy sikernek éltem meg, hogy ez már ilyen fiatalon sikerült.

 

Édesapád, Sugár Sándor 2004-ben Euroliga-győztes lett a Honvéddal. Így adva volt, hogy vízilabdázó leszel?

Valóban, a vízilabda nálunk családi hagyomány, de azért más sportágban is kipróbáltam magamat. Fociztam is, de aztán elég sokáig jégkorongoztam. Azonban ott sok felszereléssel kellett dolgozni, aztán a jégpályán hideg volt, majd utána nagyon leizzadt az ember, tehát ez kellemetlen volt számomra. Nyaranta kimentem Horvátországba, hogy kiegészítősportágként vízilabdázzak. Apukám ismerte ott az edzőket, így volt erre lehetőségem. Aztán nagyon megtetszett a vízilabda.

 

Akkor tulajdonképpen a víznek egy másfajta állapotánál maradtál. A jég helyett a folyékonyat választottad.

Igen, így történt. Itt a BVSC-ben úgy kezdtem a pályafutásomat, hogy hétfőtől csütörtökig csak úsztunk, míg péntekenként labdáztunk. Ez számomra nagyon motiváló volt és apukám mondta is később, hogy nagyon szerettem az úszás részét is az edzéseknek.

 

Ennek is köszönhető akkor, hogy gyors játékos vagy?

Valószínűleg igen, ugyanis nagyon szerettem versenyezni a csapattársakkal. Mindig az volt a célom, hogy az első legyek.

 

 

Mennyire volt teher, hogy apukád nyomdokaiba léptél?

Ez egy nyomás is a vállamon, mivel muszáj teljesíteni. Azonban ez egy előny is. A fiataloknál ugyanis, akinek vízilabdás az apukája, tudja az edző, hogy másnap is fog jönni a gyerek edzésre. Olyan nincs, hogy meggondolja magát és azt mondja, hogy ma inkább nem megy. Kőbe van vésve, hogy menni kell!

 

A BVSC-nél mindig is fontos volt, hogy sajátnevelésű, utánpótlásjátékosok is alkossák a felnőtt csapatot. Az utóbbi években te is az együttes fontos tagja lettél. Hogyan tekintesz magadra a felnőttek között?

Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem. Jó volt itt felnőni, mert támogató közeg van itt a BVSC-ben. Ehhez azonban hozzá kell tenni az egyéni munkát a mindennapokban. Ugyanis hiába támogat valaki engem, ha én arra nem teszek rá extrákat. Úgy gondolom, hogy a sportban sok úton el kell indulni. Meg kell tanulni a helyes táplálkozást, hogy milyen élelmiszereket fogyasszunk. A helyes konditermi feladatokat is tanulni kell, továbbá fontos, hogy az ember felismerje a gyengeségeit, amelyeket ki kell javítani. Kő keményen dolgozni kell a sikerért!

 

Több korosztályos válogatottban is szerepelhettél. Ez mit jelentett a pályafutásod szempontjából?

Nagyon sokat számított az a rengeteg plusz munka, amelyet a válogatottal végeztem. Ez legtöbbször nyáron volt, amiért irigyeltem is a klubnál a csapattársaimat, hogy ők mennyivel több pihenőt kaptak. Nekem általában két hét jutott csupán és utána már kezdtük is a válogatottal az alapozást. Azonban ezek nagyon jó élmények voltak, mert sokat fejlődtem ezen idő alatt. Úgyhogy már ezért megérte az a rengeteg munka.

 

Melyik eredményetekre vagy a legbüszkébb?

A podgoricai ifi világbajnokságon szerzett bronzéremre.

 

Visszakanyarodva a felnőttekhez, te azért univerzális játékosnak számítasz, mivel több poszton is megfordultál már. Idén főleg bekként láthatunk. Te mégis hol érzed a legjobban magadat a vízben?

Ha van egy hosszabb periódus, amikor egy adott poszton folyamatosan játszom, akkor jobban teljesítek. Azonban én azt gondolom, hogy bekk pozícióban van helyem a magyar vízilabdában.

 

Milyen céljaid vannak a pályafutásodban?

Én rövidtávú célokat tűzök ki általában magam elé. Jelenleg az erőfejlesztés nagyon fontos számomra. Továbbá szeretnék kiemelkedni a klubomban. Ez most az elsődleges. Ha ez sikerült, akkor lehet egyre feljebb törekedni. Megszerezni egy stabil pozíciót egy BL-csapatban, ahol sok válogatottól tanulhatok. De szeretnék bekerülni a felnőtt nemzeti csapatba is. Ha ezeket a célokat sikerül megvalósítani, akkor lehet az eredményekre gondolni. Például arra, hogy szeretnék sok aranyérmet nyerni!

 

Sok sikert kívánunk ehhez!

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz