Menü

A maximumra törekszik – interjú Korpási Bálinttal

2019. Szeptember 12
1055
A maximumra törekszik – interjú Korpási Bálinttal

Korpási Bálint a legutóbbi három világbajnokságon érmet szerzett, de az elsődleges célja, hogy a maximumot kihozza magából. Birkózónkat, a kazahsztáni Nur-Szultanban szombaton kezdődő világbajnokság előtt kérdeztük ellenfeleiről, szokásairól.

 

Szombaton kezdődik számodra a vb, hogy telt a felkészülésed?

A világbajnokság előtti három hétben Tatán edzőtáboroztunk, előtte pedig Németországban egy nemzetközi versenyen indultunk, majd még ott maradtunk táborozni, az nagyon kemény volt.

 

Elég jól sikerültek számodra az utóbbi világbajnokságok, hiszen 2016-ban arany, 2017-ben bronz, míg tavaly Budapesten ezüstérmet szereztél. Ezek után mi az elvárás magaddal szemben?

Nekem az a célom, hogy a maximumot ki tudjam hozni magamból. Mert az a legrosszabb érzés – ha nem a legjobban sikerül a verseny –, hogy benned maradt egy pár százalék és lehet az kellett volna még a jobb eredményhez. Abban bízom, hogy 100 százalékot, vagy még többet is tudok majd nyújtani. Természetesen magamban konkrét célokat is megfogalmaztam, de arról majd inkább a vb után beszélnék.

 

Hiába olimpiai kvalifikációs világbajnokság, sajnos a te súlycsoportod, a 72 kilogramm nem szerepel az ötkarikás játékokon. Nagyon sokszor megkérdezik tőled, hogy nem lenne-e jó váltani, de ez azért nem ilyen egyszerű…

Valóban rengetegszer megkapom ezt a kérdést, de nem vagyok könnyű helyzetben. Főleg, hogy tavaly behozták azt az új szabályt, ami szerint a verseny napján van a mérés. Akkor még volt annyi kedvezmény, hogy másnap plusz két kilóval be lehetett mérni, de most már ez sem lesz, úgyhogy ez még jobban nehezíti a fogyasztóknak a dolgát. Az én átlagsúlyom 76 kg körül van, az alattam lévő olimpiai kategória pedig 67 kg. Le tudnék fogyni, de az a baj, hogy erőm nem maradna.

 

Azért az olimpiai kvalifikációs vb-ken van mozgás a súlycsoportok között, hogy látod az ellenfeleidet?

Az egyik legnagyobb riválisom, a német Stäbler, akitől tavaly kikaptam a döntőben, ezúttal 67 kilóban indul majd. A Német Nagydíjon meggyőzően birkózott augusztusban, igaz ott volt két kilogramm súlyengedménye. A döntőben a tavalyi világbajnok oroszt is nagy fölénnyel verte meg. Majd meglátjuk, hogy a mínusz két kg mennyire fogja még hátráltatni. Ő róla tudom biztosan, hogy vált, a többség viszont marad.

 

 

Hogy telnek számodra az ilyen nagy világversenyek előtti utolsó hetek, mennyire izgulsz a vb közeledtével?

Próbálom kizárni a versenyt és nem azzal foglalkozni, hanem inkább minden mással kikapcsolódni, esetleg moziba elmenni. Nem szeretek 100 százalékban a versenyre koncentrálni, mert akkor túlizgulhatja az ember. Általában a sportpszichológus is azt szokta ajánlani, hogy előtte kicsit mással foglalkozzunk, aztán amikor már a helyszínen vagyunk, akkor elég az a pár nap, hogy csak a versenyre koncentráljunk.

 

Mennyire készülsz speciálisan ellenfelekre?

Tavaly a világbajnokság előtt nagyon sok videoelemzésünk volt, amelyekben feltérképeztük az ellenfeleket, hogy mit csinálnak. Ezek még mindig megvannak, leírtam őket, úgyhogy ezeket biztos megnézem, illetve azért pár új meccset is megtekintettünk az edzőtáborokban.

 

Már rögtön a világbajnokság első napján, szombaton szőnyegre lépsz majd. Hogy alakul a programod a versenynapon?

Előző nap délután elkészítik a sorsolást, de én azt nem szoktam megnézni, mert nem szeretek azon kattogni, hogy másnap kivel fogok birkózni, mert akkor egész éjjel csak azon járna az agyam. A versenynapon reggel általában korán kelünk, akkor már nagyjából be van állítva a súlyunk. Ha jól tudom 8 órakor van a mérés, előtte pedig megnézem a sorsolást. Utána belefér egy kis reggeli, de lassan kezdődik a bemelegítés és a verseny.

 

Sok sikert kívánunk!

 

Fotók: MTI / Bruzák Noémi, Koszticsák Szilárd

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz