Menü

A Szőnyi útról az olimpiára

2016. Március 04
405
A Szőnyi útról az olimpiára

Hogy a Szőnyi útról is ki lehet jutni az olimpiára, azt Bernek Péter úszónk bebizonyította, aki egy éve megúszta már a riói kvalifikációs szintet. Akkor még Papp Márk hosszútávúszó debreceni színekben versenyzett, és valljuk be, elég messzinek tűnt számára az olimpia. Azóta azonban sok minden történt vele. Többek között az, hogy a sikertelen kazanyi világbajnokságot követően a Szőnyi útra, azaz a BVSC-Zuglóhoz igazolt, ahol azóta Nagy Péter edző irányításával és Bernek Péter társaságában készül a versenyekre. Ez pedig új impulzusokat adott a tehetséges fiatalembernek, aki legutóbb, az Abu-Dzabiban rendezett nyíltvízi világkupa versenyen olyan pozícióba úszta magát, amely akár kvótát érhet majd. Márk ugyanis a 10. helyen végzett, és ez azt jelenti, hogy részt vehet a június 11-12-én, a portugáliai Setubalban rendezendő olimpiai pótkvalifikációs viadalon.  A február végi világkupa sikernek azonban nemcsak a jó helyezés és a jó időeredmény miatt örülhetünk, hanem azért is, mert Márknak életében először sikerült 10 km-en legyőznie a legnagyobb magyar riválisát, Gyurta Gergelyt. Ennek pedig azért van jelentősége, mert azon a bizonyos setubali versenyen nemzetenként csak egy versenyző kvalifikálhatja magát Rióba.

-    Hogy minek köszönhető ez a javulás? – kérdezett vissza Márk. – Az új közegnek, a kiváló szakmai teamnek, a rám szabott edzésmunkának és természetesen a jó edzőtársaknak.

Márknak a Szőnyi útra költözése óta nem kell többet edzenie, és nem kell többet úsznia sem. Mindössze az edzések tempóját növelték, amit aztán a versenyeken is kamatoztatni tud. Az Abu-Dzabi-i siker is ennek volt köszönhető, mert nemcsak végig bírta a tempót, hanem a végére is maradt elég ereje. Gyurtát például az utolsó körben sikerült lehajráznia, és végül 1,5 másodpercet vert a legnagyobb magyar riválisára.

-    Úgy készülök az előttem álló feladatokra, mintha nem olimpia következne. Most a többiekkel négy hét floridai edzőtáborba megyek, ahol remélhetőleg egy versenyen is részt tudok majd venni. Ezt követően jön az országos bajnokság, illetve igyekszünk még néhány versenyt is beiktatni a programba. A legfontosabb, hogy június 11-12-én a legjobb formában legyek, mert az olimpiáért nagyon nagyot kell majd úsznom.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz