Menü

Arany- és bronzérem az universiadéról

2019. Július 15
987
Arany- és bronzérem az universiadéról

Vízilabdázóink két éremmel zárták a 30. nyári universiadét. Az egyetemisták és főiskolások olimpiáján a női válogatott története során először végzett az első helyen, míg a férfiak a dobogó alsó fokára állhattak fel.

Női csapatunk számára nem okozott gondot a csoportkör a 30. nyári universiadén, hiszen a legszorosabb meccsüket Kanada ellen játszották a lányok (16-7). Az egyenes kieséses szakaszban viszont már nem hiányolhattuk az izgalmas pillanatokat sem. A negyeddöntőben Ausztrália ellen egy szép fordítást követően sikerült nyerni 7-4-re. A négy között az oroszokkal ki-ki meccset játszottak Mihók Attila és Benczur Márton tanítványai. A 12-12-es döntetlen után viszont ötméteresekkel (4-2) a mieink bizonyultak jobbnak.

A magyar női universiade-válogatott korábban háromszor (2009, 2013, 2017) szerzett ezüstérmet az egyetemisták és főiskolások olimpiáján. A négy BVSC-s játékosunkkal (Farkas Tamara, Hertzka Orsolya, Kuna Szonja, Máté Zsuzsanna) felálló csapat viszont nem az ezüstkollekciót szerette volna gyarapítani a házigazda olaszok ellen.

Bár riválisunk 2-0-val kezdett, Hertzka Orsi megtörte a jeget és góljával megkezdték a mieink a felzárkózást. Aztán 4-3-nál Garda Krisztina értékesített büntetőjét követően először volt a magyaroknál az előny, amit a félidőre is megtartottak a lányok (5-4). A fordulást követően Hertzka újabb találata (6-5) lökést adott a csapatnak és 8-5-re elléptek lányaink. Bár bő egy perccel a vége előtt 8-7-re felzárkóztak a házigazdák, de egyenlíteni már nem tudtak, így a női universiade-válogatott története első aranyérmét nyerte a tornán!

Férfi csapatunk 3 győzelemmel és 1 vereséggel lépett tovább csoportjából. Egyedül az olaszok nyertek (13-10-re) a Szakonyi Dánielt és Várnai Kristófot is soraiban tudó universiade-válogatottunk ellen. A negyeddöntőben következett a csoportban (18-12) már legyőzött Japán. Ezúttal 18-3-ra múlták felül őket Horváth János és Keszthelyi Tibor tanítványai.

Az elődöntőben sajnos 12-9-re az Egyesült Államok nyert, a bronzmérkőzés után viszont drámai csatában a magyar válogatott örülhetett. Ugyanis kilenc másodperccel a végső dudaszó előtt vezetést szereztek az oroszok, de aztán az utolsó másodpercekben Szatmári Kristóf révén egyenlítettek a mieink! Az ötméteresekben pedig a nőkhöz hasonlóan ismét mi örülhettünk, így a férfiak bronzéremmel zárták az universiadét.

Gratulálunk játékosainknak!

 

Fotó: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Facebook

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz