Menü

Balu, Maci bronzba öntve

2018. Május 03
478
Balu, Maci bronzba öntve

Két versenyzővel képviseltettük magunkat a dagesztáni Kaszpijszkban rendezett kötöttfogású birkózó Európa-bajnokságon, ahol mindketten érmet szereztek. Ezt hívják száz százalékos szereplésnek, melynél már csak az lehetett volna jobb eredmény, ha mindketten Európa-bajnokok lehettek volna. Ám, tisztában kell lenni azzal, hogy ma már nagyon nehéz felvenni a versenyt a szovjet utódállamok birkózóival. A világnak azon a felén nemzeti sportágnak számít a birkózás, így a más nemzetekből érkezett versenyzők számára már az is bravúr, ha érmet tudnak szerezni. A dagesztáni EB-n 31 ország 176 birkózója próbálkozott meg az éremszerzéssel, ám a dolgukat nehezítette, hogy a nemzetközi szövetség ismét változtatott a szabályokon: a súlycsoportok versenyét kétnapossá tette, és mindkét napon megkövetelte a mérlegelést.

A fentiek ellenére jó szereplést vártunk Kiss Balázstól (Balutól) és Korpási Bálinttól (Macitól), mert mindketten klasszisnak számítanak a súlycsoportjukban. Az előbbi birkózónk világbajnoki címmel és világ- és Európa-bajnoki érmekkel rendelkezik (97 kg), az utóbbi pedig (72 kg) Európa-bajnokként, illetve szintén világ- és Európa-bajnoki érmesként érkezett Dagesztánba. Balu a selejtezőben egy fehérorosz birkózót vert meg könnyedén, majd a nyolcaddöntőben egy dánnal is hasonló módon bánt el, a negyeddöntőben viszont nem bírt a szerb klasszis Kadzsaja-val. Szerencsére a szerb a döntőbe is bejutott, így Balu vígaszágas lett. Itt előbb egy azeri birkózót vert nagy csatában minimális különbséggel, majd a bronzmérkőzésen a német Ramsin Azizsir ellen is diadalmaskodni tudott 4-1 arányban. Így pályafutása harmadik Európa-bajnoki bronzérmét nyerte.

Macinak címvédőként nem kellett selejtezőt vívnia, a nyolcaddöntőben azonban rögtön az egyik legnagyobb riválisával, az orosz Kurakkal került szembe. A két birkózó nagy csatát vívott, a meccsük azonban 3-3-ra végződött, s mivel Maci már 3-0-ra vezetett, az orosz pedig némi bírói segédlettel innen egyenlített, a később szerzett pontok szabálya alapján megnyerte a mérkőzést. Bálintnak tehát izgulnia kellett, hogy „legyőzője” a döntőbe kerüljön. Kurak ezt a szívességet megtette neki, így Macinak megmaradt az esélye az éremszerzésre. ő pedig élt is ezzel az eséllyel. A vígaszágon előbb egy cseh birkózót vert nagy fölénnyel (9-1-re), majd a bronzmérkőzésen az örmény származású, de lengyel színekben induló Sahakyan-t is hasonló módon intézte el (10-0). Így Maci folytatta a jó sorozatát, és ismét éremmel tért haza egy világversenyről.

Két klasszis birkózónkra a következő feladat az őszi budapesti világbajnokságon vár majd.

Fotó: MBSZ

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz