Menü

Balu nagy vébéje

2018. Október 29
438
Balu nagy vébéje

Talán nem túlzás kijelenteni, az elmúlt heti birkózó-világbajnokság legnagyobb hőse a mi Kiss Balázsunk volt. Aki ugyan nem szerzett érmet, de a teljesítményével kivívta az ellenfelek és a semleges nézők elismerését is. A hazai szurkolók pedig rajongtak érte. És arról az éremről is csak egy hajszállal maradt le.


Korábbi világbajnokunk, a 2013-as budapesti vébé bronzérmese, nem mellesleg Európa-bajnoki bronzérmes is, úgy készült az idei világbajnokságra, mintha élete legfontosabb versenye lenne. (Az is volt.)
A 36 esztendős birkózó szerette volna hazai közönség előtt bizonyítani, hogy képes még felvenni a versenyt a fiatalabb birkózókkal. A közönség pedig vette a lapot, s, amikor Balu szőnyegre lépett, majd felrobbant a Papp László Sportaréna a hangorkántól.
Versenyzőnk az első körben egy kellemetlen kínai ellen kezdett, aki ellen voltak is nehéz pillanatai, ám egy óvatlan pillanatban tussolni tudta ellenfelét, így a bemutatkozása egészen jól sikerült. A második fordulóban egy szemtelenül fiatal bolgár ellen, már a rajtot követően meg akart csinálni egy olyan kissbalázsos válldobást, ami nagyon rosszul sült el: a bolgár mögé került, és azzal a lendülettel többször meg is pörgette őt, így 20 másodperc alatt technikai tussal győzött.
Döbbenet volt a köbön. A váratlan vereséget Balu és a közönség is tragédiaként élte meg. 

A sors azonban akart még egy esélyt adni a nagy harcosnak, és a bolgár fiú, aki egészen a döntőig verekedte magát (végül ezüstérmes lett), magával vitte Balázst a vígaszágra. A vébé utolsó napjának egyik nagy slágere tehát az volt, mit tud majd kezdeni a tapasztalt birkózónk ezzel az ölébe hullott lehetőséggel.
Balázs pedig vasárnap délután fél kettőkor megkezdte nagy menetelését. Előbb technikai tussal vert egy felvidéki magyar fiút, majd egy másfél fejjel magasabb görögöt is látványosan földhöz vágott, hogy aztán a bronzéremért is szőnyegre léphessen a grúz származású, de szerb színekben birkózó Kajala ellen. A mérkőzésen Balu mindent megtett a győzelemért, fáradhatatlanul ment előre, néha már nem is a lábai, csak a szíve vitte őt, és sokáig úgy tűnt, hogy meg is lesz ennek a heroikus harcnak a jutalma. Az első menetben ugyanis Balu 3-0-ra elhúzott, ám az előző két meccs annyit kivett belőle, hogy a második etapra már kevés ereje maradt, és egy óvatlan pillanatban a szerb-grúz egy négypontos akciót csinált ellene, melynek végén ugyan Balu is kapott egy pontot, ám a 4-4-es végeredmény a nagyobb értékű akció miatt Kajala bronzérmét jelentette.

Versenyzőnk az elúszott lehetőség ellenére elégedett volt a teljesítményével, mint mondta, a legfőbb célját elérte: mindent kiadott magából

Mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá, hisz az a feltámadás, amit ő produkált, a világbajnokság legszebb története volt!


Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz