Menü

Bernek Péter a világ legjobbjai között

2016. Augusztus 16
404
Bernek Péter a világ legjobbjai között

Bernek Péter volt az első olimpikonunk, aki bemutatkozott a riói olimpián.

Klasszis úszónk ráadásul az első napon rögtön a legerősebb számában kezdett. Péter a közelmúltban a 400 méteres gyorsúszásban rövidpályás világ- és Európa-bajnok volt, illetve a kazanyi nagymedencés világbajnokságon is sikerült döntőt úsznia (végül 5. lett). Rióban azonban nem úgy alakult számára a verseny, ahogy azt szerette volna, az előfutamban elért időeredménye nem volt elég a döntőhöz. Versenyzőnk egy nappal később a 200 méteres gyorsúszásban is rajthoz állt Rióban, ám gyengébbik számában sem sikerült javítania, nem jutott a középdöntőbe. Utolsó erőpróbája a 4×200 méteres gyorsúszó-váltó volt, amely számban Peti Kis Gergővel, Gráz Benjaminnal és Kozma Dominikkal próbálta meg a lehetetlent: a világ legjobb váltóival szemben egy döntős helyezést kivívni. Ez azonban nem sikerült a fiúknak, akik végül a 16. helyen fejezték be a versenyt. Mint utólag kiderült, nevezési hibára hivatkozva mind a 4×200 méteres, mind pedig 4×100 méteres gyorsváltónkat kizárták a versenyből. A döntés ellen a szövetségünk óvást adott be.

Első olimpikonunk számára tehát nem úgy sikerült a riói verseny, ahogy azt szerette volna. Mi azonban nagyon büszkék vagyunk rá, hisz ma már egy olimpiára kijutni is nagyon nagy dolog. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben Péter még sok örömet fog okozni nekünk.
Az olimpián hamarosan bemutatkozik majd másik úszónk, Papp Márk is, aki nyíltvízi (10 km-es) úszásban indul majd. Márknak és Péternek az edzője egyaránt Nagy Péter, aki érthető módon, most még csak az előtte álló feladatokra kíván koncentrálni. Azért néhány mondatban elemezte az elmúlt hét történéseit is.

- Sajnos Bernek Péter az előzetesen várt helyezést nem érte el. Ennek több oka volt. Például, hogy az olimpia egy különleges verseny, melyre nagyon sokan szeretnének eljutni. A világból 10500 sportoló van jelen, ebből 790 az úszók száma. A magyar küldöttség pedig 160 főből áll, melyből mindössze hatan képviselik a BVSC-t. Ebből is látszik, hogy nem egyszerű feladat olimpikonnak lenni. Azt is tudtuk előre, hogy a sportolóink közül nem fog mindenki jól szerepelni és érmet szerezni. Ettől azonban ugyanolyan sportemberek, mint azok, akiknek jobban sikerültek vagy sikerülnek majd a versenyei. Peti esetét megvizsgálva tény, hogy rövidpályás világ- és Európa-bajnok, de az olimpiára csak a 11. legjobb idővel érkezett, s mint kiderült a döntőbe jutáshoz minimum olyan időre lett volna szükség, mely 2 másodperccel jobb az egyéni csúcsánál. Ezek ismeretében nem tűnt realitásnak az éremszerzés, de mindenképpen szerettünk volna döntőbe jutni. Peti a váltóban nem úszott rosszul, mindössze 2 tized másodperccel maradt el a legjobb idejétől, ám a váltó négy emberből állt, és a rosszabb szereplést az okozta, hogy közülük ketten jócskán elmaradtak a legjobbjuktól.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz