Menü

„Bizakodom a jövőt illetően” – interjú Papp Bertalannal

2019. November 07
1015
„Bizakodom a jövőt illetően” – interjú Papp Bertalannal

Papp Bertalan a negyeddöntőig jutott a budapesti U23-as birkózó-világbajnokságon. A kötöttfogású 87 kilósok között szereplő sportolónk már előre tekint, és a felnőttek között bizonyítana. Vele beszélgettünk tapasztalatairól és terveiről.

 

A budapesti versenyen a románok U23-as világbajnoki ezüstérmesét, Nicu Ojogot győzted le könnyedén az első mérkőzésen. Milyen volt az első párharc hazai közönség előtt?

Még a tavalyi, bukaresti U23-as vb-ről emlékszem erre a román srácra. Korábban is tudtuk már, hogy nagyon ügyes és tehetséges, de azon a vb-n nagyon jól birkózott, igaz, akkor még egy súlycsoporttal lentebb, 82 kilóban. Azóta váltott. Együtt edzőtáborozott velünk a vb előtt Tatán, így többször is birkóztam vele. Megkaptam a megfelelő taktikai utasításokat és sikerült szépen lehozni azt első meccset ellene a vb-n. Az volt a célom, hogy ne menjek bele bonyolult helyzetekbe, hanem használjam ki az adott lehetőséget. Két ilyen is volt, amikor ő indított akciót és mindkettőből én jöttem ki jól, valamint volt még egy pörgetésem és ezzel a három akcióval nyertem 6-0-ra. A mérkőzés után megdicsértek az edzőim és mondták, hogy szépen, taktikusan birkóztam, jó formában voltam, akkor még bizakodtam.

 

Mit jelentett számodra a hazai közönség, milyen volt a hangulat?

A korábbi években hazai közönség előtt igazán nagy versenyen csak egy-két alkalommal vehettem részt. Először még 2011-ben a kadet-világbajnokságon, Szombathelyen. Akkor sajnos egy mérkőzés után búcsúztam, de már akkor is nagyon jó volt magyar szurkolók előtt szerepelni. Most már számítottam rá, hogy erőt fog adni ez a buzdítás. Többször is ismerős hangokat hallottam a lelátóról, ami nagyon jól esett, de ezekre mérkőzés közben nem szabad jobban figyelni, hanem az edző szavaira kell koncentrálni. Összességében viszont nagyon jó támasztékot nyújtott a verseny napján, hogy voltak, akik szurkoltak nekem.

 

A negyeddöntőben elég komoly ellenfeled volt. Ott végül a kubaiak felnőtt pánamerikai bajnoka legyőzött, mégis talán az volt a legfájóbb, hogy nem vitt tovább a vigaszágra, mert utána ő is kikapott. Hogy tekintesz vissza arra a mérkőzésre?

Sajnálom azt a párharcot, mert jól indult. Ugyan engem ítéltek először passzívnak a mérkőzésvezetők, de sikerült kivédekeznem a lenti támadását a kubainak. Állásból viszont előfordult velem az, ami nagyon ritkán, hogy felszedtek pároshónaljra és azt már ilyen szinten nem lehet megengedni. Így a szünetre 5-0-s eredménnyel mentünk le. Nem azt mondom, hogy ez ledolgozhatatlan hátrány volt, de gyakorlatilag azzal már el is ment a mérkőzés.

 

A jövőre nézve milyen tapasztalatokkal szolgált a vb?

Összességében voltak olyan dolgok, amikben javultam, ilyen volt a lenti védekezésem. Azt viszont sajnálom, hogy búcsúztam, mert ez volt az utolsó utánpótlás világversenyem, mert jövőre már csak a felnőtt mezőnyben indulok, hiszen 24 éves leszek. Ugyan az eredmény nem ezt igazolja, de azért bizakodom a jövőt illetően és nem csüggedek. Folytatom tovább a munkát, amit már jó ideje csinálok.

 

Nem sokat pihenhetsz, hiszen a jövő hétvégén már csapatbajnoki forduló vár rád, amit klubunk birkózócsarnokában rendeznek. Kicsit távolabb tekintve, mi az első célod a felnőttek között?

Az elsődleges lépcsőfok, hogy innentől kezdve minél jobban felzárkózzak a súlycsoportom élmezőnyéhez. Ez alatt Lőrincz Viktort, illetve Szilvássy Eriket értem, bár úgy tudom, hogy Erik súlycsoportot vált majd. Viszont arról sem szabad elfelejtkeznem, hogy nem szabad kikapnom a fiatalabbaktól sem. Tehát előre tekintek, de magam mögé is kell, hiszen jönnek ambiciózus fiatalok is. Említhetem Losonczi Dávidot is, akitől év elején kétszer kikaptam, így vele kellett válogatóznom a mostani vb-re. Az már az én győzelmemmel zárult, de ő is egy olyan birkózó, akire oda kell figyelnem a jövőben

 

Fotó: birkozoszov.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz