Menü

Boldog születésnapot, Éva néni!

2017. Április 04
526
Boldog születésnapot, Éva néni!

90 esztendős Székely Éva, a Nemzet Sportolója, klubunk Örökös Bajnoka, aki a női úszók közül elsőként pillangózta végig a 200 métert.

Kiváló sportolónk 1927. április 3-án született. Mindössze kilenc éves volt, amikor egy rádióközvetítésben meghallotta, hogy Csík Ferenc Berlinben olimpiai bajnok lett a 100 méteres gyorsúszásban. Utólag azt mondta, ez adta a lökést neki, hogy maga is úszni kezdjen, de az első pillanattól kezdve az a cél vezérelte, hogy maga is olimpiai bajnok legyen.

A pályafutását a Ferencvárosnál kezdte, mely klub színeiben 1941-ben már országos csúcstartó volt. A pályáját azonban a háború, illetve a zsidótörvények bevezetése majdnem derékba törte. Székely Éva számára a negyvenes évek első fele bújkálással telt. 1945-től előbb az Újpesti TE, majd a Neményi Madisz színeiben úszott, 1948-ban aztán klubunk elődjébe, a Budapesti Lokomotívba (később Budapesti Törekvésbe) igazolt. Az edzője a legendás Sárosi Imre volt, akinek az irányításával már 1945-ben országos csúcsot úszott 100 méteres mellúszásban. 1949-ben pedig a pillangóúszás első magyar bajnoka lett. Első nemzetközi sikerét, a monte-carlói Európa-bajnoki ezüstérmet még nem BVSC-sként szerezte, ám az 1952-es olimpiai győzelmet (200 mellen) már klubunk versenyzőjeként ünnepelhette. Helsinkiben e mellett 400 méter gyorson is elindult, mely távon hatodik lett. Négy évvel később, Melbourne-ben 200 mellen ismét felállhatott a dobogóra (a második fokára). Pályafutása során számos kimagasló eredménye volt: 1955-ben például ő úszta az első világcsúcsot 400 vegyesen. Összesen 36 országos-, 12 Európa- és 6 világrekord fűződik a nevéhez. Nyolcszor nyerte a főiskolai világbajnokságot, illetve 44 magyar bajnoki címet szerzett.

A pályafutása befejezését is legendák övezik. A tudása és a formája alapján ugyanis tagja lett volna a római csapatnak is, ám, az akkori politika nem engedte, hogy a férjével, a vízilabdázó Gyarmati Dezsővel közösen egy „nyugati” olimpián vehessenek részt. Csak az egyikük mehetett. Székely Éva itthon maradt, előbb gyógyszerészi, később edzői diplomát szerzett, és a MÁV kórházban, illetve klubunknál helyezkedett el. Legeredményesebb tanítványa a lánya, Gyarmati Andrea volt, aki az 1972-es müncheni olimpián 100 háton ezüst, 100 pillanón pedig bronzérmes lett, nyert két Európa-bajnoki címet és egy világbajnoki bronzérmet is.

Székely Évát 1976-ban beválasztották az úszás halhatatlanjai közé, 2004-ben pedig a Nemzet Sportolója lett. 2014-ben beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, illetve a Magyar Úszó Szövetség, az FTC és a BVSC örökös bajnoka lett.

Versenyzői pályafutásának eseményeiről, oktatási módszereiről több könyvet is írt. A legnagyobb sikert az 1981-ben megjelent a „Sírni csak a győztesnek szabad” című emlékiratával aratta.

Klubunk teljes közössége jó egészséget és sok boldogságot kíván születésnapja alkalmából Éva néninek!

Fotó: vasarnapihirek.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz