Menü

Bronzérem az Ambrus Tamás Emléktornán

2016. Március 30
437
Bronzérem az Ambrus Tamás Emléktornán

Súlyos és hosszantartó betegség után 51 éves korában tavaly, április 16-án hunyt el Ambrus Tamás klubunk egykori kitűnő vízilabdázója.
Édesapja, Ambrus Miklós Egerből került a válogatottba, majd az 1964-es olimpiai sikert követően a Fradi kapusa lett. Tamás kisgyerekkora óta vízilabda-mérkőzésekre járt, mígnem magát is a medencében találta. És a családi hagyományokat követve belőle is kapus lett. Ráadásul tehetséges kapus, aki már 16 évesen bemutatkozhatott az első osztályban. Pályafutása nagy részét a Fradiban töltötte, húsz év alatt 306 mérkőzésen védte a kaput, és tagja volt az 1988-as és 90-es bajnokcsapatnak is. A válogatottban 61-szer szerepelt, két nagy világversenyen, az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon és az 1986-os madridi világbajnokságon is részt vett. 1990-ben Olaszországba, az RN Florentinához szerződött, majd onnan hazatérve a BVSC-ben fejezte be a pályafutását. A vasutasokkal is két bajnoki címet szerzett. Edzőként is a Szőnyi úton debütált, ahol másodedzőként segítette Gerendás György munkáját. Két bajnoki cím után ismét Firenzébe költözött, ahol négy évig edzősködött. Itthon a Pécsi VSK-t juttatta fel az első osztályba, ezzel megalapozta a pécsi vízilabdázást, majd előbb az FTC vezetőedzője, később szakosztályvezetője lett.

A húsvéti ünnepek előtt Pécsen rendezett hagyományos utánpótlástorna az idei évtől az Ambrus Tamás Emléktorna nevet viseli. Az Abay Nemes Oszkár sportuszodában a 2004 után született gyerekekből álló csapatok mérkőztek meg egymással. A 12 fős mezőnyben a névadó minden hazai klubja, az FTC, a Pécsi VSK és a BVSC-Zugló is képviseltette magát. Sőt, nemcsak képviseltette, hanem a főszerepet is ők játszották. Legalábbis a Fradi és a BVSC. Az előbbi klub ugyanis a Tatabánya mögött a második, míg a mi csapatunk a harmadik helyet szerezte meg. Ocsovai Nicolas tanítványai a torna során a VK Belgrad, az OSC és a Partizan Belgrad csapatát is legyőzték (utóbbit a bronzmeccsen), és csak a későbbi győztes Tatabányától szenvedtek vereséget.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz