Menü

BVSC-s házidöntőt hozott a női kard finálé

2020. December 19
302
BVSC-s házidöntőt hozott a női kard finálé

Vívóink remekül zárták az országos bajnokság szombati napját. Női kardban a két barátnő, Pusztai Liza és Szűcs Luca találkozott egymással a fináléban, ahol a BVSC-s párharcot végül előbbi nyerte. Női párbajtőrben Tóth Jázmin állhatott dobogóra.

Bár a vívók számára a felnőtt és utánpótlás korosztályok számára is több Magyar Kupa fordulót rendeztek az ősz folyamán, mégis az év fénypontja számukra itthon a decemberi felnőtt országos bajnokság, amelyet szigorú járványügyi szabályok mellett, és a jelenlegi helyzetben természetesen zárt kapuk mögött rendeztek meg.

Az összfegyvernemi ob-n izgatottan vártuk a női kard küzdelmeit, ahol sokan a két legeredményesebb hazai női kardozó, Márton Anna és sportolónk, Pusztai Liza találkozására számítottak a fináléban. Lizának ez volt az első versenye a betegsége után és rögtön magabiztosan menetelt az aranyérem felé. A nyolcaddöntőben Pohl-Mikulik Júliát (BHSE), majd a negyeddöntőben klubtársát, a szintén BVSC-s Pótz-Nagy Fannit is 15-5-re győzte le. Majd a négy között Spiesz Annának (Vasas) is csak nyolc tust engedett tehetségünk.

A másik ágról viszont a várakozásokkal ellentétben nem Márton Anna érkezett. Ugyanis az MTK kardozója a negyeddöntőben sérülés miatt visszalépett, neki ezúton is jobbulást kívánunk. Másik fiatal tehetségünk, Szűcs Luca pedig a legjobb nyolc között szoros csatában, 15-14-gyel búcsúztatta Várhelyi Katát (BHSE), majd ez a lendülete Keszei Kira (BHSE) ellen is kitartott és a 15-13-as siker azt jelentette, hogy következhetett számára is a finálé.A döntőben így két BVSC-s reménységünk csapott össze, akik jó barátnők is, így valóban különös asszóra számíthattunk. Liza végül 15-13-ra nyert, így ő lett idén az országos bajnok, ráadásul a Magyar Vívó Szövetség az év női vívójának is választotta, míg Luca egy nagyon értékes ezüstérmet gyűjtött be a felnőttek országos bajnokságán.

„Nagyon nehéz volt a nap vége, de boldog vagyok, hogy ilyen hosszú kihagyás, és ennyi probléma után magyar bajnoki aranyéremmel sikerült visszatérnem. Az pedig külön öröm számomra, hogy a dobogó második fokán a barátnőm, Szűcs Luca állhat” – nyilatkozta a szövetség honlapjának Pusztai.

A férfi párbajtőrözőknél Andrásfi Tiborral nem volt kegyes a sors(olás), hiszen már a legjobb 32 között az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Rédli András várt tehetségünkre. A Honvéd sportolója végül 15-11-re nyert, így ő jutott be a nyolcaddöntőbe. Kó Benedeket a Honvéd másik világbajnoka, Siklósi Gergely búcsúztatta (13-5) ugyanebben a fordulóban. Bálind Bence viszont az öttusában olimpiai bronzérmes, de vívásban is országos bajnok Marosi Ádámot múlta felül nagy csatában 15-13-ra, majd kikapott a legjobb 16 között Nagy Marcelltől 15-8-ra.

Nem sikerült a legjobb 64 közé jutás Borsody Emma számára a női párbajtőrözők között, azonban az ő kiesése ellenére is lett érmes sportolónk. Tóth Jázmin a legjobb 32 között szintén egy kiváló öttusázóval találkozott, ám a világbajnok Kovács Saroltát sikerült 14-13-ra legyőznie. A nyolcaddöntőben is egy tussal diadalmaskodott, ezúttal Gachályi Gréta (AVA) ellen nyert 15-14-re. A legjobb négy közé jutásért aztán magabiztos diadalt aratott sportolónk, mivel 15-7-re múlta felül Fekete Bosziljkát. Az elődöntőben nem kisebb név várt rá, mint az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese. A klasszis sportoló még nagy falatnak bizonyult, de Jázmin helyt állt a 15-7-es vereség ellenére. Ami pedig külön öröm, hogy egy szépen csillogó bronzérmet gyűjtött ezzel!

 

 

Vasárnap a csapatversenyekkel zárul az ob!

Gratulálunk sportolóinknak és edzőiknek!

 

Fotók: Magyar Vívó Szövetség / Kovács Márton

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz