Menü

„Cél, hogy stabil középcsapat legyünk” – interjú Gabala Krisztiánnal

2020. Augusztus 02
901
„Cél, hogy stabil középcsapat legyünk” – interjú Gabala Krisztiánnal

Tizenhat év után lép ismét pályára a BVSC-Zugló Nemzeti Bajnokságban ma este fél 6-tól, a szintén újonc Salgótarján vendégeként. Az NB III rajtja előtt vezetőedzőnket kérdeztük többek között a felkészülésről, az esélyekről és az erősítésekről is.

 

A nyári felkészülés alatt több NB II-es csapat ellen is játszottatok, amelyek jó erőpróbák lehettek a jövőre nézve. Hogy értékeled az utóbbi heteket?

Már tavaly tudatosan építettük a felnőtt csapatot annak tekintetében, hogy bíztunk saját magunkban, hogy eredményesek leszünk. Teljesítettük az általunk kitűzött célt, vagyis a feljutást az NB III-ba. Most teljesen más célokkal vágunk neki a következő szezonnak, de úgy látom, hogy a csapat stabilitása megmaradt. Bár valószínűleg nem mi leszünk minden mérkőzés esélyesei, de ha tovább fejlődünk és tovább visszük azt a filozófiát, amelyet elkezdtünk építeni, akkor szép eredményeket érhetünk el az NB III-ban is.

 

Miben tudott a csapat előre lépni a nyári felkészülés alatt az előző szezonhoz képest?

Talán taktikailag leszünk érettebbek az idén. Folyamatos tanulás alatt van a keret. Kevés játékos érkezett, többen mentek el. Őket fiatal, ifikorú labdarúgókkal próbáltuk pótolni. Így lényegében a taktikát csak tovább kellett építeni. Én ebben várok javulást, hogy nagyobb taktikai repertoárral vagy éppen még tudatosabb játékkal tudunk majd előrukkolni.

 

Kik érkeztek a nyáron?

Meghatározó lehet az érkezők közül Májer Gergő, akit Érdről sikerült hozzánk csábítani, illetve Tóth Keve, aki tavaly még a Budaörs csapatát erősítette. Az utolsó pillanatban Fisli Andrissal tudtunk megállapodni, aki Monorról érkezett. Vele már dolgoztam együtt a csepeli időszakomban.

 

 

Milyen poszton számítasz rájuk?

A távozók miatt posztra igazoltunk, gondolok itt a belső középpálya megerősítésére. Andris és Keve is főleg itt kaphat szerepet, bár mindketten rugalmasan a védekezésben és a támadásban is tudnak segíteni. Geri pedig jobbhátvédként vagy jobb oldali középpályásként, de akár belső középpályásként is bevethető. Próbáltunk olyan játékosokat kinézni, akik nem egy poszthoz kötöttek, hanem komplexebb futballt képviselnek.

 

A saját nevelésű játékosok beépítése már a BLSZ I. osztályban is fontos szempont volt. Milyen szerepet kaphatnak ők az NB III-ban?

Az elmúlt időszakban három olyan fiatal játékos volt a keretben, akik utánpótlásunkból kerültek a felnőtt csapatba. Jelen pillanatban Sagáth Zétény továbbra is az első csapattal készül, mint saját nevelésű játékos. Képesnek tartjuk őt arra, hogy beépítsük a felnőtt keretbe. Kapusposzton pedig Hollókőy Ádámban is óriási potenciált látunk. Úgy gondolom, hogy hosszútávon nagyon sokáig megoldhatja a BVSC-nek ezt a fontos posztját.

 

A Keleti csoportban többször is nagyobb távokat kell majd utazni. Mennyiben lesz más idén a meccsekre való felkészülés, hiszen sűrű a program?

Összehasonlíthatatlan a BLSZ-hez képest. Már a felkészülést is így alakítottuk ki, rengeteg mérkőzést játszottunk idegenben azért, hogy a játékosok újra hozzászokjanak a ritmushoz, hogy fel kell szállni a buszra, elindulni, ebédelni stb. Meglátjuk, hogy mennyire sikerült ezt átvenni. Én hiszem, hogy minden apró dolognak jelentősége van. Fontos lesz, hogy miként tudjuk ezt az egészet feldolgozni. Ugyanis más a lélektana egy idegenbeli mérkőzésnek, főleg ha több száz kilométert kell utaznunk.

 

 

Így szezon elején még nehéz megjósolni az erőviszonyokat. Mégis, milyen elvárásokkal várod a bajnoki rajtot?

Amíg az elmúlt két évben határozott elképzelésünk volt a céljaink elérését tekintve – gondolok itt a két feljutásra –, most teljesen más filozófiával lépünk majd pályára. Elsősorban meg kell tartani a tagságunkat az NB III-ban, ami azért nehéz, mert rengeteg kieső lesz. Úgy vélem, ha egy stabil középcsapatként tudunk végezni, akkor már teljesítettük az általunk eltervezetteket, ugyanis továbbra is építkezésben gondolkozunk.

 

Eddig a stabil védekezés mellett a támadószellem jellemezte a csapatot. Mennyiben változhat majd ez az NB III-ban?

Nagyobb jelentőséggel bír majd a védekezés, ez egyértelmű, de aki ismeri a munkásságomat, az tudja, hogy a csapataim nem kapnak sok gólt. Ezt továbbra is szeretném folytatni, de emellett nem szeretnénk feladni azt a filozófiát, amely minket képviselt, vagyis az, hogy rengeteg helyzetet teremtsünk. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég, mert itt más minőségű csapatokkal fogunk találkozni, de a stabilitásunk biztos, hogy meglesz.

 

Mit vársz a szintén újonc Salgótarján elleni idegenbeli nyitómeccstől?

Láttuk a felkészülési mérkőzéseiket, amelyeket kielemeztünk. Ezek alapján mondhatom, hogy egy nagyon jó társaság, rengeteg gólt rúgtak. Hasonló mutatókkal rendelkeznek, mint mi. Fiatalok, erőszakosak, képesek stílust váltani játékon belül, taktikailag jól felkészített együttes. Mondhatnám, hogy nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, így talán már az egy ponttal is boldogan utaznék hazafelé.

 

NB III, Keleti csoport, 1. forduló:

17:30 SBTC–BVSC-Zugló (Szojka Ferenc Stadion)

 

Hajrá BVSC-Zugló!

 

Fotók: Babiczky Ákos

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz