Menü

„Egy hétig folyamatosan felriadtam éjszaka és újra vívtam a versenyt”

2021. Április 03
290
„Egy hétig folyamatosan felriadtam éjszaka és újra vívtam a versenyt”

A sikertelen olimpiai kvalifikáció sok álmatlan éjszakát okozott tehetséges párbajtőrözőnknek, Andrásfi Tibornak, aki azért már tud előre is tekinteni. Sportolónkkal beszélgettünk a kazanyi világkupáról és már a következő céljairól is!

 

Lassan két hét távlatából mennyire sikerült már túltenni magadat azon, hogy nem sikerült az olimpiai kvalifikáció a válogatottal?

Nehéz volt nagyon, mert nagy várakozásokkal mentünk ki a világkupára, és abban biztos voltam, hogy bármilyen eredmény is születik, akkor nagy teher fog leesni a csapat válláról azzal, hogy egy kétéves szerződés zárul le. Aztán miután kiestünk, ez rengeteg álmatlan éjszakát okozott nekem. Egy hétig éjszaka folyamatosan felriadtam és újra vívtam a versenyt. Most kezd kicsit javulni a hangulatom. Nyilván nagyon csalódottan érkezett haza a csapat, mert azért közel volt a kvóta, ami végül nem sikerült. Visszagondolva az egész kvalifikációra, talán azon is múlhatott, hogy többször nem jutott a legjobb nyolcba a csapat korábban, és ha ezekből csak egyszer bejutunk, akkor valószínűleg most nem azon kellene gondolkoznunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni.

 

A Kína elleni asszó volt a döntő, ahol a ráadásban nyert riválisunk. Te hogy értékelted a teljesítményedet?

Összességében a nap folyamán úgy éreztem, hogy jól vívtam. Talán amióta a felnőtt csapat tagja vagyok, most ment a legjobban. Nem is cseréltek le, és a Kína elleni sorsdöntő párharcra is velem állt fel a válogatott, ami számomra pozitív visszajelzés volt. Sajnálom, hogy nem tudtam többet hozzátenni ahhoz, hogy megnyerjük azt a mérkőzést. Azonban úgy gondolom, hogy ebből a jövőben lehet azért építkezni, ha többnyire magabiztosabban tudok vívni ilyen téthelyzetben.

 

Bár most még érthető a csalódás, az talán egy kis lendületet adhat, hogy a következő olimpiára csak három évet kell várni a tervek szerint. Mennyire tudsz már előre tekinteni?

Ha két évvel ezelőtt azt mondja valaki, hogy egy versenyen múlik majd, hogy kijutok-e az olimpiára, akkor nagyon boldog lettem volna. Hiszen akkor nem volt képben a tokiói játékok, amely csak álom volt számomra. Párizs azonban már egy sokkal reálisabb cél nekem, és a keret is elég fiatal. Úgyhogy egy kis rutinszerzéssel szerintem nagyon szép eredményeket tudunk majd elérni. Egyelőre most kaptunk egy pár nap pihenőt, és a jövő héten indulnak majd újra a közös edzések. Igyekeztem már a pozitív oldalát is nézni, hogy két év múlva kezdődik a következő olimpiai kvalifikáció, de azért soványvigasz volt ez még az elmúlt napokban.

 

Mikor vár majd rád idén a következő verseny?

Most úgy néz ki a versenynaptárunk, hogy május elején lesz egy hazai válogatónk. Utána pedig júniusban, ha minden igaz, akkor megtartják az Európa-bajnokságot Plovdivban. Szeretném kiharcolni arra a kijutást. Úgyhogy erre a válogatóra fogok készülni, hogy ott minél jobban szerepeljek, és akkor az remélem elég lesz, hogy idén az Eb-n vívhassak még.

 

Sok sikert kívánunk ehhez sportolónknak!

 

Fotó: Magyar Vívó Szövetség / Kovács Márton

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz