Menü

Életmű-díjas edzőnk van

2017. Január 19
425
Életmű-díjas edzőnk van

A Magyar Birkózó Szövetség az elmúlt év végén Életmű-díjjal tüntette ki Tóth Istvánt, klubunk birkózó szakosztályának a vezetőjét.

Az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok szakember több évtizede birkózó szakosztályunk igazgatója, annak a műhelynek, amely irányításával az elmúlt években Lám Bálint személyében egy junior világbajnokot, Kiss Balázs és Korpási Bálint révén pedig két felnőtt világbajnokot adott a magyar birkózósportnak.

Tóth István 1984-ben került a klubunkhoz. Nem sokkal azt követően, hogy a moszkvai olimpia döntőjében a görög Migiakisz ellenében botrányos körülmények között elveszítette a megérdemelt aranyérmet. Olimpiát tehát nem sikerült nyernie, világbajnoki címet azonban kettőt is: a 62 kilogrammosok súlycsoportjában előbb 1979-ben San Diego-ban, majd az olimpiai ezüstérem után egy esztendővel, 1981-ben Oslóban nyert aranyérmet. Tóth István a hosszú pályafutása alatt mindössze két egyesülethez kötődött: versenyzőként egy klubban, a Ganz-MÁVAG-ban sportolt, edzőként pedig kizárólag a BVSC-ben dolgozott. Sportolói pályafutását befejezve előbb edzőként, majd szakosztályvezetőként – manapság pedig menedzserigazgatóként – dolgozik klubunknál. A 2000-es évek második felében döntött úgy az általa vezetett szakmai stáb, hogy – az akkori alacsony támogatásnak a köszönhetően – kizárólag az élsportra koncentrálnak. Ennek köszönhetően a többi klubbal ellentétben ma csak egy kis létszámú csapatot, ám, annál eredményesebb birkózókat tudnak felvonultatni. A szakosztálynál folyó szakmai munkára a koronát Kiss Balázs 2009-es győzelme után Korpási Bálint tavalyi világbajnoki címe tette fel.

Fotó: MBSZ

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz