Menü

Elkezdődött a felkészülés az olimpiai selejtezőre

2020. Február 18
679
Elkezdődött a felkészülés az olimpiai selejtezőre

A bronzéremmel záruló budapesti vízilabda Európa-bajnokság óta még egy hónap sem telt el és máris újabb, nagyon fontos feladat vár női válogatottunkra. A csapatnak Triesztben kell kiharcolnia a tokiói olimpián való részvételt.

Az utóbbi hetekben játszott bajnokik után ismét hosszabb ideig szünetel az OB I, ugyanis a női vízilabda-válogatottra kulcsfontosságú hetek várnak az olimpiai szereplés szempontjából. Sajnos a Duna Arénában megnyert Európa-bajnoki bronzérem nem járt kvótával, így Bíró Attila tanítványainak a március 8. és 15. között Triesztben rendezendő olimpiai selejtezőn kell döntőbe jutniuk az ötkarikás játékokon való szerepléshez. A 16 fős keret – köztük két játékosunkkal, Gyöngyössy Anikóval és Leimeter Dórával –, ma kezdte meg a felkészülést, hiszen előtte még jövő héten Hollandiát fogadják a mieink a Világliga-selejtezőjében.

„Az új csapat építése a 2017-es hazai világbajnokságot követően kezdődött meg. A barcelonai Európa-bajnokságon, majd a tavalyi vb-n is ott voltunk a négy között, fokozatosan léptünk előre, de még kellett idő.  A hároméves építkezés most jutott a végső fázisához, igen, azt hiszem, most vagyunk a legerősebbek. Szerkezetileg a 2017-es, nagyon sokra hivatott csapatnál is erősebbnek érzem magunkat, hiszen Leimeter Dóra személyében immáron elsőrangú balkezesünk is van” – dicsérte a szövetségi kapitány játékosunkat, a szövetség honlapjának adott interjújában.

Az olimpiai selejtezőben Görögország, Új-Zéland, Izrael és Kazahsztán vár a mieinkre a csoportmérkőzések során. Mivel Dél-Afrika válogatottja jelezte, hogy vállalja a szereplést a tokiói olimpián, így az a különleges helyzet állt elő, hogy az elődöntő felér majd egy fináléval Triesztben. Ugyanis csak az első két helyezett csapat kap olimpiai kvótát. A négy között valószínűleg a házigazda olaszok vagy a hollandok várnak majd a lányokra.

„Szerintem abszolút ott van a helyünk a döntőben. Az a kicsi, ami az Eb-n bennünk maradt, azt szerintem ott ki tudjuk majd hozni magunkból. Fontos lesz, hogy mindenki nagyon koncentráljon a védekezésre, ebből pedig már menni fog a támadás” – nyilatkozta még a kontinensviadal után honlapunknak Gyöngyössy Anikó.

Többször elhangzott az Eb óta, hogy nagyon együtt van a csapat, ami akár eldöntheti majd a fontos párharcot az olimpiai selejtezőn és ezt Leimeter Dóra is hasonlóan látja.

„Mindenképpen azt gondolom, hogy az a csapategység, ami kialakult, az lehet a legnagyobb erősségünk. Az, hogy tényleg mindenki küzd a másikért és számíthat is rá. Illetve az is, hogy nem tologatjuk már a felelősséget, hanem mindenki felvállalja azt, ami az ő dolga. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a kvalifikációs torna, de azt gondolom, hogy ha úgy tudunk játszani, mint az egész Eb-n, akkor nem lehet probléma, hogy megszerezzük a kvótát” – bizakodott játékosunk.

Hajrá lányok! Hajrá magyarok!

 

A női válogatott 16-os kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Eger)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

 

Fotó: MVLSZ

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz