Menü

Feltámasztjuk a röplabdát!

2017. Április 04
609
Feltámasztjuk a röplabdát!

Klubunk nemcsak abban kíván élen járni, hogy a szakosztályok egyre jobb körülmények között dolgozhatnak, s hogy a műhelyeinkben egyre hatékonyabb és színvonalasabb utánpótlásnevelő munka folyik, hanem abban is, hogy folyamatosan növeli a kínálatát.

Nemrég a kézilabda-képzésünket indítottuk el, melynek néhány hónap alatt látványos eredménye lett, s most hasonlókat várunk a röplabdától is. Ez utóbbi sportág ráadásul nem ismeretlen sportág a telepünkön, a klubunk ugyanis korábban rendkívül fontos szerepet játszott a magyar női röplabdasport történetében. Sajnos a rendszerváltást követő átalakulás bennünket sem kímélt, s bár a csapatunk a 90-es évek első felében még a hazai bajnokság meghatározó együttese volt, a 2000-es évek elején a szakosztály is megszűnt.

Klubunk vezetése már régóta tervezte a röplabdás élet feltámasztását, s most a tervből valóság lett. Vezetőink ugyanis megállapodtak dr. Csákó Tamással, aki vállalta, hogy újraszervezi a szakosztályunkat.

Dr. Csákó Tamást nem igazán kell bemutatni, hisz ő is a BVSC-család tagja. Ez még akkor is igaz, ha labdarúgóként elsősorban az FTC és az MTK színeiben jeleskedett. Az édesanyja, Csákó Endréné Vígh Magdolna 1954 óta volt a klubunk röplabdajátékosa, majd edzője. Tamás 1963-ban igazolt az atlétáinkhoz, ahol általános iskolai éveit töltötte. Később labdarúgó lett belőle, ám az édesanyja révén megmaradt a kapcsolata a régi egyesületével. Olyannyira, hogy, amikor Saci néni beteg lett, az edzést is megtartotta helyette a junior csapatnak. Az alkalmi trénerkedésből elég hamar állandó gyakorlat lett, majd Tamás az edzősködéshez szükséges képesítést is megszerezte a Testnevelési Főiskolán. Ekkor már a serdülő és a gyerekcsapatunk hivatalos edzőjének számított. A 80-as évek második felében aztán hiphop a felnőtt csapat mellett találta magát, először még másodedzőként, majd vezetőként, s ha már ott volt, akkor irányításával a csapat 1991-ben a klub történetének legjobb eredményét produkálta azzal, hogy a kupában és a bajnokságban is a döntőbe jutott.

Tamás pályafutása ezt követően kacskaringósan alakult, volt a BSE-nél, irányította a válogatottat is, majd a Vasas következett. Időközben elvégezte a jogi egyetemet, és egy ügyvédi irodát is alapított. S most ugorjunk egy nagyot az időben, mert dr. Csákó Tamás visszatért régi otthonába.

- Nagyon tetszett az az elképzelés, amelyet a klub vezetői felvázoltak – indokolta visszatérését a régi új szakvezető. – Én még jól emlékszem arra, amikor komoly röplabdás élet zajlott a klubban, és ezt a világot szeretném feltámasztani.

Az első lépések a legnehezebbek, hisz ilyenkor vagy komplett csapatot vásárol az ember (pontosabban a klub), vagy pedig elkezd szisztematikusan építkezni, ám ennek nagyon messze lehet a vége. Röplabdásaink a kettő közötti lehetőséget választották. Egy közeli röplabdás utánpótlásnevelő egyesületből igazolnak át tehetséges fiatalokat, akikkel nem nulláról kell majd kezdeni a munkát, ám akik felnevelése kihívást jelenthet az edzőknek. Ez utóbbiak igazolása jelenleg még zajlik, ami biztos, hogy dr. Csákó Tamás szakosztályigazgató mellett Péter Krisztina szakosztályvezető látja majd el az utánpótlásnevelő feladatokat. A következő lépés az edzés helyszínek megtalálása lesz, melyhez az önkormányzattól és a KLIK-től is segítséget kapnak. Az iskolai háttér nem lesz újdonság dr. Csákó Tamás számára, hisz a régi nagy BVSC-s röplabda-csapat edzései és meccsei is a Róna (Lumumba) utcai Vámos Ilona (ma Jókai Mór) Általános Iskolában voltak. Hosszú távon természetesen szükség lesz majd saját csarnokra is, melynek elkészültét megkönnyítheti, hogy időközben a röplabda is TAO-támogatott sportággá vált.

A tervek szerint az első BVSC-s röplabdázóknak augusztus végén már edzőtáboruk lesz Soltvadkerten, ősztől pedig egy-két csapatot a korosztályos bajnokságba is beneveznek majd.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz