Menü

Fenyvesi Csaba hazatért

2016. November 10
534
Fenyvesi Csaba hazatért

Dr. Fenyvesi Csaba, klubunk háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok párbajtőrvívója visszatért a Szőnyi útra. A tavaly elhunyt ikonunk szobrát az új uszodai szárnyunk elé tervezett szoborparkban lepleztük le.

November 9-én népes és illusztris vendégsereg részvételével zajlott a Fenyvesi-szobor leleplezése a Szőnyi úti szoborparkban. A legendánkra dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Karácsony Gergely zuglói polgármester, Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke és Szatmáry Kristóf klubunk vezetői emlékeztek, a Gábor Emese művész által készített bronz mellszobor leleplezése pedig fiatal vívóink sorfala közepette zajlott. De egyesületünk legeredményesebb sportolójára nemcsak ily módon emlékeztünk. A nemrég felújított vívótermünkben bemutattuk azt az önéletrajzi könyvet is – Keserű méz címmel -, melyet dr. Fenyvesi Csaba mondott tollba, majd a felesége, Fenyvesi Gyöngyi szerkesztett meg.

Dr. Fenyvesi Csaba 1958-tól volt egyesületünk vívója. Tőr- és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, 1967-től 1979-ig mindkét fegyvernemben válogatott volt. Legkiemelkedőbb eredményeit azonban párbajtőrben érte el. Három olimpián vett részt, melyeken egy egyéni, és két csapat olimpiai bajnoki címet szerzett. Emellett háromszoros csapatvilágbajnok volt, egyéniben pedig egyszer a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 1972-ben az év vívójának választották. Az aktív sportolást 1980-ban fejezte be. 1986-tól 1993-ig a BVSC Vívószakosztályának az elnöke, 1989-től 1993-ig pedig a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja volt. 2001-től a BVSC és a válogatott párbajtőr szakágának fegyvernemi menedzsere lett. 2011-től a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökségi tagja volt. Rákkutató sebész szakorvosként és klinikai adjunktusként jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben. 2015 novemberében, 72 évesen hunyt el rákban.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz