Fiatalos és dinamikus csapattal – interjú Petrovics Mátyással

Fiatalos és dinamikus csapattal – interjú Petrovics Mátyással

Felnőtt és ifjúsági női vízilabdázóink Martfűn edzőtáboroznak a héten Petrovics Mátyás vezetésével. Vezetőedzőnket többek között a nyári változásokról, az új szabályokról és az idei elvárásokról kérdeztük.

 

Hogy alakult a nyári felkészülésetek, mikor kezdtétek a közös munkát?

Július 8-tól volt egy hét egyéni program, amit bárhol megcsinálhattak a lányok. Aztán 15-től edzettünk két hetet együtt, majd egy hét egyéni program után augusztus 5-től kezdtük el a közvetlen felkészülést a bajnokságra.

 

Hétfőn megtartották a bajnokság és a Magyar Kupa sorsolását is. Főleg utóbbi tűnik érdekesnek, hiszen több közvetlen riválissal (Dunaújváros, FTC, a rendező Eger, valamint a Budapesti Honvéd) is egy csoportba kerültünk…

Ami a bajnokságot illeti, jelen állás szerint szeptember 28-án itthon a jelentősen megerősödött Szeged ellen kezdjük a szezont. A Magyar Kupában kőkemény csoportba kerültünk, ahol úgy gondolom négy csapat pályázik a továbbjutó helyekre. Bár az még messze van, de az biztos, hogy kemény hétvége és jó fizikális erőpróba is lesz. Mivel új rendszerű a kupa, így a csoportok első két helyezettje jut be a legjobb négy közé. Ráadásul, amelyik csapat megnyeri a csoportot, az akár döntőt is érhet, míg a másodikra egy kemény elődöntő várhat majd valószínűleg az UVSE ellen.

 

Több kulcsemberünk is távozott a nyáron, hogy értékeled a jelenlegi csapatot?

Volt, aki kalkulált módon távozott és volt olyan is, aki másképp. Látva azt, hogy mennyi keret átalakult és mennyien játékost igazolnak, nekem a bő felnőtt keretemből tizenkét játékosom megmaradt tavalyról. Hozzájuk jött Mihály Kinga Szentesről és Vogt Vivien a Honvédból, illetve az ifi csapatból fogok felvinni 2-3 játékost és velük lesz teljes a keret. Egy dinamikus, gyors, fiatalos együttesünk lesz, amellyel tovább visszük azt, amit tavaly már taktikai vonalon elkezdtünk építeni. Ugyanis mi már az előző szezonban is az idei szabályváltoztatásoknak megfelelően játszottunk, ami talán jelenthet nekünk akár egy kis előnyt is.

 

A nyári világversenyeken már láthattad az új szabályok alkalmazását, mégis mit vársz tőlük a bajnokságban?

Úgy gondolom, hogy még gyorsabb lesz a játék. Erre a keretünk abszolút alkalmas, mert minden játékosom gyors és dinamikus. Ráadásul évek óta több poszton forgatom a lányokat, ami szintén segítségünkre válhat. Továbbá a megnövekedett lövő mennyiség miatt a kapusok teljesítménye még fontosabb lesz. A lerövidített pihenőidők és kivett időkérések pedig kicsit más fizikális állapotot követelnek meg.

 

A fiatalos, lendületes csapatnak az is nagy erősítés, hogy Takács Orsolya a munka mellett továbbra is segíti az együttest a vízben is…

Orsi továbbra is nagyon motivált és szerintem a tavalyi évben abszolút megtaláltuk azokat az arányokat munka, játék és edzés között, ami neki is megfelel. Remélem, még sokáig marad ilyen motivált, mert nem csak a meccseken tesz sokat a csapatért, hanem az edzéseken is.

 

Mik az elvárások így szezon előtt ezzel a fiatal kerettel szemben?

Azt gondolom, hogy nincsen semmilyen nyomás rajtunk. Igyekszünk ezzel a fiatal csapattal is az élmezőnyben maradni. Továbbá szintén fontos szempont számomra, hogy több játékosom is válogatott kerettag. Ketten közülük ott voltak a vb-n is, ahol szerintem a legjobbak között voltak a magyar válogatottban. Úgyhogy nekem az olimpiát is figyelembe kell vennem és a válogatott játékosokat úgy felkészítenem, hogy továbbra is kimagaslóak legyenek. Mert azt azért jó volt látni, hogy ahogy dolgozunk, az a világbajnokságon milyen szépen visszaköszön és milyen szépen teljesítettek az embereink.

 

Nem csak a válogatott játékosokra vár dupla terhelés majd a szezon során, hanem rád is, mivel a felnőtt csapat mellett az ifiket is te irányítod majd. Ez könnyebbséget jelent majd, hogy közvetlenül rálátsz erre a korosztályra is?

Ők teljesen ugyanabban a játékszisztémában fognak szerepelni és ugyanúgy dolgoznak taktikailag mint a felnőttek. Ezért nyilván nekem ez egy óriási előny, hogy napról-napra látom őket. Illetve adott esetben versenyhelyzetet is tudok teremteni, mert ez hatalmas motiváció lehet ennek a csapatnak, hogy amennyiben ebből a társaságból bárki bebizonyítja, hogy megállja a helyét a felnőttek között, akkor mindig is előnyt fog élvezni az új igazolásokkal szemben. Az is ezt bizonyítja, hogy jelenlegi felnőtt együttesünk 80 százaléka BVSC nevelés, amire nagyon büszkék vagyunk. Számomra az, hogy hétvégente két meccs és naponta 3-4 edzés lesz, az kemény dolog, de hol töltsem az időmet az otthonomon kívül, ha nem az uszodában…

 

Fotó: Mérei László

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay