Menü

Finalista kardozók

2016. November 28
346
Finalista kardozók

Az idei felnőtt országos bajnokságon ezúttal a kard volt az erősebb fegyvernemünk.

A nőknél ugyanis klubunk két tehetsége, a 15 éves Pusztai Liza, és a 17 esztendős Bérczy Dorottya is a dobogó harmadik fokára állhatott, míg a fiúknál a 18 esztendős Nagy Martin a hatodik helyen végzett.

Szokatlanul korai időpontban, december közepe helyett már november végén megrendezték a vívók felnőtt országos bajnokságát. A változtatás oka, hogy az idei versenyszezonban még az év utolsó hónapjára is jutottak világkupa-versenyek. A sűrű menetrend ellenére sokan léptek pástra a felnőtt OB-n, ahol több fegyvernemben is parázs csatákat, és nagy meglepetéseket láthatott a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba kilátogató közönség. Bennünket természetesen a kard és párbajtőrversenyek érdekeltek a legjobban, lévén klubunkban ezt a két vívásnemet oktatják. Ezúttal a kardozóknak jött ki jobban a lépés, egyetlen érmünket (érmeinket) ebben a fegyvernemben szereztük.

A női kardvívás nemcsak a múltja miatt számít fiatal fegyvernemnek, hanem azért is, mert a jelenlegi mezőny is rendkívül fiatal. Az idei OB-n a nyolcas döntőnek akadt 13,5 éves tagja is (a debreceni Battai-Sugár Katinka). A mi Pusztai Lizánk a maga 15 évével szintén a nagyon fiatalok közé tartozott. Őt ennek ellenére – az eddigi eredményei alapján - az esélyesek közé sorolták. Liza egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban a vébé bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Anna várt rá. A két vívó nemrég az Orléans-i Világkupa 64-es tábláján is találkozott egymással, azt az asszót egy találattal a mi Lizánk nyerte, ezúttal viszont Panka volt a jobb (10-15 oda), így eldőlt, hogy Liza a harmadik helyen fejezi be a versenyt. Az idei kadet Európa-bajnokságon, illetve az egyik őszi felnőtt válogatón is Liza klubtársa, Bérczy Dorottya ellen vívta a döntőt. Ezúttal a két lány az országos felnőtt bajnokság dobogójának harmadik fokán osztozkodhatott, mivel Dorka is az elődöntőben fejezte be a versenyt.

Majdnem sikerült ez a bravúr tehetséges férfi kardozónknak, Nagy Martinnak is, aki a felnőtt bajnokságon a klasszikus nyolcas döntőbe még bejutott, ám ott a későbbi győztes világbajnoki ezüstérmes Szatmári András ellen 15-7-re kikapott, így a hatodik helyen zárt.

Az országos bajnokság harmadik napján hagyományosan a csapatversenyeket rendezték. A legjobb eredményt ezúttal is a női kardozóink érték el, azzal, hogy a Pusztai Liza, Bérczy Dorottya, Mikulik Júlia és Péntek Brigitta alkotta első csapatunk a Vasas mögött, a második helyen végzett.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz