Menü

Harcra fel!

2016. Április 06
559
Harcra fel!

Szép lassan megkezdődik a birkózók olimpiai kvalifikációjának utolsó szakasza. A sportág sajátossága, hogy az ötkarikás részvétel kiharcolására két lehetősége van a sportolóknak: az olimpia előtti utolsó világbajnokságon – tavaly ősszel Las Vegasban - súlycsoportonként az 1-6. helyezettek automatikusan olimpiai résztvevőkké váltak. Akiknek ez nem sikerült, azok az elkövetkezendő pár hétben javíthatnak majd. Április 15-17-én a szerbiai Zrenjaninban (Nagybecskereken), április 22-24-én Mongóliában, május 6-8-án pedig Isztambulban rendeznek egy-egy selejtezőtornát. Az első és utolsó versenyről súlycsoportonként az első két helyezett, a mongóliairól pedig az első három helyezett szerez majd jogot az olimpiai részvételre.
És akkor nézzük a mieinket! Klubunkat két versenyző képviseli majd a selejtezőkön. Korábbi világbajnokunk, vébé bronzérmesünk, Kiss Balázs 96 kg-ban, az egykori junior világbajnok Lám Bálint pedig 130 kg-ban próbál majd szerencsét. Tóth Istvántól, klubunk birkózó szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy mindkét versenyző rengeteget dolgozott, igaz, Balázsnak a felkészülés során egy sérüléssel is meg kellett küzdenie, így várható tőlük a jó eredmény.

  • Sajnos, taktikáznunk is kell – mondta a szakosztályvezető -, mivel Balázs súlycsoportja Nagybecskereken a verseny végén lenne, Mongóliában pedig pont fordítva, az elején, így a két verseny között alig maradna idő a regenerálódásra és a fogyásra, ezért ő csak Mongóliában, illetve, ha kell, akkor még Isztambulban lép majd szőnyegre. Bálint fiatalabb, jobban bírja ezt a terhelést, így ő Szerbiában is rajthoz áll majd.


Nagy szívfájdalmunkra, az egyik legjobb formában levő birkózónk, Korpási Bálint nem lehet ott Rióban, mivel az ő súlycsoportja (71 kg) nem szerepel az olimpiai programban. Számára a március eleji rigai Európa-bajnokság volt az év fő versenye, ahonnan éremmel sikerült hazajönnie.

  • Úgy vélem, hogy Bálint kiválóan versenyzett – kommentálta versenyzője szereplését Tóth István -, minden komoly riválisa az ő ágán volt, ennek ellenére eljutott az elődöntőbe, ahol egy pillanatra nem figyelt örmény ellenfele ellen, és ez elég volt ahhoz, hogy ne jusson döntőbe. Pedig neki kijárt volna az aranyérem.
Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz