Menü

Hatvan év a BVSC-ben

2016. Március 17
378
Hatvan év a BVSC-ben

Nedeczky György, a BVSC-Zugló vívóedzője hetente három délelőtt tanítja a vívás alapjaira a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola három osztályát. A mindennapos testnevelés keretében megvalósított program célja, hogy néhány gyereket megnyerjen a sportágnak. Az idén 69 esztendős szakember azonban nemcsak délelőttönként, hanem a délutáni edzéseken is nagyon aktív. Olyannyira, hogy általában elsőként érkezik a vívóterembe, és az utolsók között távozik onnan. Jelenleg is körülbelül harminc fiatalt edz rendszeresen, akik között olyan tehetség is akad, mint Mestyanek Máté, a tavalyi maribori kadet Európa-bajnokság csapatban bronzérmes párbajtőrözője. Gyuri bácsinak bőven akad mit átadnia a tanítványainak. A vívótudás mellett elsősorban a sportág szeretetét, illetve nem utolsó sorban a klubhűséget.

  • Nekem a vívóterem a második otthonom – mesélte a kereken hatvanéves BVSC-s múlttal rendelkező szakember. – 1956 óta kevés kivételtől eltekintve mindennap a pástok közelében vagyok.


Nedeczky György 1956-ban kezdett el vívni. Ebben nagy szerepe volt nagybátyjának, a legendás hírű szakosztályvezetőnek, Nedeczky Laci bácsinak, illetve édesapjának, a vívóberkekben szintén jól ismert idősebb Nedeczky Györgynek. Nekik köszönhető az is, hogy Nedeczky György pályafutása az alig néhány évvel korábban (1952-ben) alapított vasutas vívószakosztálynál kezdődött.

  • Ennek már 60 éve, és ezzel a folyamatos BVSC-s múlttal, azt hiszem, ma már rangidős vagyok a Szőnyi úton. De szerintem a magyar vívósportban se nagyon találni olyan szakembert, aki egyvégtében ennyi időt áldozott volna egy egyesületre.


Az 50-es években még nem volt olyan nagy különbség a törőzők és a párbajtőrözők között, mint manapság. Mindenki tőrrel kezdett, majd 16-17 éves korban kezdtek el párbajtőrrel is iskolázni. Nedeczky György is előbb volt a tőrözőknél junior válogatott, mint ahogy a párbajtőrrel is eredményes lett.

  • Nagy szerencsém volt, mert egy olyan vívócsapat tagja lehettem, amelyben egy Fenyvesi Csaba, egy Erdős Sándor és egy Erdős Gábor, illetve egy Pap Jenő vívott. Egy ilyen csapattal „könnyű volt” tízszer bajnoki címet, háromszor meg BEK-t nyerni. Volt ennek egy másik oldala is, abban az időben ugyanis olyan erős volt a magyar párbajtőrvívás, hogy lehetetlen volt a válogatott közelébe kerülni.


Nedeczky György 1974 óta edző. Egy darabig még versenyzőként nevelgette az utánpótlást, majd 1978-ban véglegesen a szögre akasztotta a párbajtőrét, és csak az edzői munkára koncentrált.

  • Ebben is nagy szerencsém volt, hisz olyan nagy mesterek mellett lehettem segédedző, mint Bay Béla bácsi vagy Vass Imre. Az ő nevük életbiztosítást jelentett a szakmában, mellettük ugyanis mindent, amit a vívásról tudni kell, meg lehetett tanulni.


Egy vívóedzőt persze sosem a szavak, hanem az eredmények minősítenek. Nedeczky György legsikeresebb tanítványa, a jelenleg a BVSC-Zugló vívószakosztályát is irányító Fekete Attila volt. Ő ugyanis csapatban 2-2 alkalommal nyert világ- és Európa-bajnokságot, egyéniben meg VB 3., illetve junior Európa-bajnok és világbajnoki 2. is volt. Révész Júlia ugyancsak tagja volt egy világbajnoki 2. helyezett magyar válogatottnak, hasonlóképpen Tóth Hajnalka is, aki mellesleg egy Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzéremmel is büszkélkedik. Az egykor Bóbis Ildikót, Maros Magdát és Pap Jenőt is iskoláztató edző 2006-ban érdemelte ki a mesteredzői címet.

  • Hogy meddig csinálom még? Ameddig az erőm és az egészségem engedi, meg ameddig szükség van rám. Vannak feladatok, melyekről már le kellett mondanom. Korábban majdnem 20 évig utánpótlás-vezetőedző is voltam, Athén és Peking előtt pedig a felnőtt férfi majd női válogatott mellett is dolgoztam. Ma már főleg a klubomban tevékenykedem, amit szintén szép és megtisztelő feladatnak tartok.
Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz