Menü

Híres Bajnokunk

2016. November 07
530
Híres Bajnokunk

Negyedik alkalommal rendezték meg Százhalombattán a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának beiktatási ünnepségét, mely eseményen egy legendánk is „híressé” vált.

Az idei ünnepségen elsőként Helsinki (1952) olimpiai bajnoka, Littomeritzky Mária került a Hírességek Csarnokába – aki sajnos egészségi állapota miatt (jövőre tölti be a 90. életévét) nem tudott eljönni. Ugyanakkor levélben köszönte meg az elismerést, mint írta: „Amikor tizenévesen először medencébe ugrottam, álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha a magyar úszósport legnagyobbjai között kaphatok helyet, és különösen jól esik, hogy ennyi évvel aktív időszakom után is még ilyen nagy megtiszteltetésben részesülhetek. Egész életemet a sportnak szenteltem, három olimpián úszóként, két olimpián edzőként vettem részt, és sok éven keresztül mesteredzőként dolgoztam a BVSC-ben az utánpótlás nevelésén. Nagyon örülök, hogy a magyar úszósport még ma is a világ élvonalába tartozik, hogy ennyi új uszoda épül, és megannyi rátermett szakember biztosítja, hogy a hírességek csarnokának falát újabb és újabb hősök fotói díszítsék.”

Littomeritzky Mária Szegeden kezdte a sportolói pályafutását, majd 1949-ben a fővárosi BVSC-be igazolt, ahol Sárosi Imre irányította az edzéseit. Legnagyobb sikereit, az olimpiai-, az Európa-bajnoki címeket, illetve az 1954-es budapesti főiskolai világbajnokságon elért győzelmeit is klubunk színeiben aratta. A kislánya születését követően 1959-ben vonult vissza a versenyzéstől, egy darabig gyógyszerészként dolgozott a MÁV kórház patikájában, majd edzőként tért vissza a Szőnyi útra, ahol évtizedeken át foglalkozott a fiatalokkal.

Az idei avatáson olimpiai bajnok sportolónkon kívül az olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes dr., Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a szintén olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes Vermes Albán, illetve Túri György és Tóth Ákos edzők váltak még híressé. A médiadíjat Novotny Zoltán vehette át.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz