Menü

„Imádok a BVSC-ben úszni”

2018. Április 20
403
„Imádok a BVSC-ben úszni”

Az idősebb korosztály (edzők, szülők és nagyszülők) még jól emlékeznek a hatvanas években indult Táncdalfesztiválokra. Koncz Zsuzsa, Kovács Katalin, Zalatnay Sarolta vagy az Illés zenekar neve talán még a fiatalabb korosztály előtt is ismert, ám arra, hogy az első két fesztivált, 1966-ban és 1967-ben ki nyerte, már csak valóban az idősebbek emlékezhetnek.

Az első két fesztivált – nem egyedül, hanem mással megosztva - Toldy Mária nyerte a „Más ez a szerelem” és a „Rövid az élet” című dalával. Az a Toldy Mária, aki meglehetősen hamar, 1971-ben befejezte előadói pályafutását, és onnantól kezdve csak a tanításra koncentrált. A kiváló énekesnő előbb a Postás Zeneiskolában, majd a Vasutas Zeneiskolában hozta létre a musical tanszakot. Ez utóbbi helyen máig tanít, pedig a napokban (május 3-án) már a nyolcvanadik születésnapját ünnepli. A rangos jubileum azonban nem látszik rajta, Toldy Mária ugyanis aktívan és fitten éli az életét.

- A tanításnak köszönhetően nagyon sok időt töltök a fiatalokkal, akiktől magam is rengeteg erőt és energiát kapok – mondta a jubileumra készülő előadóművész. – De megpróbálok magam is úgy élni, hogy közben karban tartsam a szervezetemet.

Toldy Mária tehát nem sportolóként, hanem tanárként lett tagja a vasutascsaládnak, s mint ilyennek, neki is kijárt egy belépő a Szőnyi úti uszodába. Ez a belépő az ő esetében a lehető legjobb helyre került, hisz közel negyven esztendeje látogatja már heti rendszerességgel a létesítményünket.

- A nyolcvanas évek elejétől járok úszni a Szőnyi útra. Így volt időm és alkalmam, hogy megtapasztaljam, mekkora fejlődésen ment keresztül az egyesület. Ma már nagyon jó körülmények fogadják a vendégeket, ahol jó úszni és kikapcsolódni.

Toldy Mária nyolcvanévesen is minden nap tanít, és a kezei alól kikerült növendékek – többek között Bereczki Zoltán, Feke Pál, Vágó Zsuzsanna, Szulák Andrea, Malek Andrea – bárhol, bármelyik színpadon megállják a helyüket. A kiváló pedagógus pedig hetente háromszor itt van az uszodánkban, hogy alkalmanként ezer méter leúszásával készüljön a rá váró feladatokra.

A jubileum kapcsán nem mellesleg egy újabb nagy feladat vár rá. A családja – a férje Malek Miklós zeneszerző, és a gyerekei, Malek Andrea énekes és ifjabb Malek Miklós zeneszerző – ugyanis május 7-én 19.30-kor egy jubileumi estet szerveznek a tiszteletére az Erkel Színházban. Abban a létesítményben, ahol Toldy Mária 1966-ban és 67-ben az első két Táncdalfesztivál döntőjét megnyerte.

A jubiláló művésznőnek a BVSC-Zugló nagy családja nevében sok boldogságot kívánunk, és még azt, hogy az elkövetkezendő években is lelje örömét az uszodánkban.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz