Menü

Játékosportré: „Örülök, ha a konyhában lehetek”

2020. Február 20
1335
Játékosportré: „Örülök, ha a konyhában lehetek”

Ha csütörtök, akkor Játékosportré! A röplabda és kézilabda után ezúttal a férfi vízilabdázóknál jártunk, ahol a csapat egyik kapusát, Szakonyi Dánielt kérdeztük többek között becenevéről is, de az is kiderült, hogy mennyire otthon érzi magát a konyhában.

 

Mennyire volt családi nyomás számodra, hogy a vízilabdára essen a választásod?

Természetesen ez magától értetődő volt, mert édesapám vízilabdázott, illetve még mindig vízilabdázik. Úgyhogy nem volt sok esélyem, mert hamar elküldött az uszodába, aztán itt is ragadtam. Összességében igaza lett, mert nagyon bevált, imádom ezt a sportágat és rengeteg élménnyel gazdagodtam. Tehát jó döntésnek bizonyult.

 

Mi az, ami megtetszett a sportágban?

Elsősorban a légkör. Egy uszoda sajátos környezetet jelent, kicsit bohókás, bolond emberekkel. Illetve nagyon tetszett, amit édesapám is mesélt róla, hogy csupa móka és kacagás az egész. Valóban van ebben igazság, de azért rengeteg kín és szenvedés is van benne. De édesapám történetei mély nyomot hagytak bennem és ezért is ragadtam itt.

 

Volt olyan pillanat, amikor elgondolkodtál azon, hogy kipróbálj más sportágat?

Nyilván, amikor az ember leül a tv elé és látja, hogy fociznak, pingpongoznak, röplabdáznak, akkor picit minden megtetszik neki. De igazából otthonról a vízilabdát hoztam magammal és ez meg is tetszett.

 

És egy becenevet is hoztál magaddal otthonról az uszodába.

Igen, kaptam egy Papajo becenevet, aminek voltak már különböző formái: Kispapajo, Kispapsika, Papajoao… Rengeteg teória van arról, hogy honnan is ered ez a név. Édesapám azt mesélte, hogy ez azt jelenti, hogy okos kapus. Szerintem a többieknek lesz igazuk, akik azt mondják, hogy egy külföldi edzőtábor során ragadt rá ez a név, amit a külföldiek mondtak róla és az a jelentése, hogy bohókás vagy mókás. Én maradok mégis annál, hogy az okos kapust jelenti a Papajo.

 

A kapusokról azt is mondják, hogy mindig külön világ ez a poszt. Neked evidens volt, hogy a kapuban kötsz ki?

Gyerek korosztályban kerültem be először a kapuba. Addig a mezőnyben rosszkéz oldalon játszottam, de nem igazán éreztem ott jól magam. Kicsi voltam és lassúcska, illetve nem volt meg a kellő agresszivitás sem bennem. Aztán egyik nyáron egy strandvízilabda jellegű eseményen beálltam a kapuba és megtetszett. Aztán ezt követően volt egy sérülés a csapatban, így én ugrottam be a helyére. Állítólag jól teljesítettem, aztán ez odáig fajult, hogy OB I-ig jutottam és tavaly az Universiade keretbe is bekerültem.

 

Mennyire nézel más kapusokat?

Gyakorlatilag ha tv elé kerülök, akkor az összes kapus érdekel, legyen szó kisebbekről vagy nagyobbakról. Én ugye a kisebb kapusokat személyesítem meg. Édesapámat is szoktam nézni, de januárban az Eb alatt jó volt látni Vogel Soma vagy Nagy Viktor, illetve Lopez Pinedo teljesítményét. Mindenkitől próbálok valamit ellesni. Édesapám mondta nem is olyan régen, hogy látott engem védeni és 60 éves korára úgy érzi, hogy valamit ellesett tőlem. Azt mondja, hogy használja is és be is vált. Ez azért mégiscsak jól esik nekem.

 

Példaképed is van a kapusok között?

Természetesen édesapám.

 

A fiatal csapattal jól álltok a bajnokságban. Mi lehet a célotok a szezon második felében?

Mindenképpen a felsőházba való bekerülés. Ez most egyre jobban alakulóban van, de nem szeretnénk ennyivel megelégedni. Tavaly is az 5-6. helyért küzdöttünk. Nekünk ez a bajnoki döntőnk, amiből már kétszer is jól jöttünk ki, és csodálatos érzés külföldön is játszani az Euro Kupában. Nekem nagy vágyam ez az ötödik hely, ami úgy érzem, benne van a fiúkban és szeretnénk is megszerezni.

 

 

Szabadidődben mit szeretsz csinálni?

Mostanában úgy alakult, hogy egyre több időt tudok a konyhában tevékenykedni, sütni, főzni. Édesanyám, valamint nagymamám receptjeit polírozva, kicsit hozzáadva, valamit újítani. Mindenképpen a hasamat szeretem, úgyhogy örülök, ha a konyhában lehetek. Ezen kívül a sportok közül nagyon szeretem a pingpongot, a röplabdát. Utóbbit azért is, mert kedves párom is röplabdázik, így nincs esélyem nem nézni. De olvasni és filmet nézni is szeretek.

 

Van is kedvenc filmed?

Nálam a Star Wars összes része a favorit. Bár megoszlanak a vélemények, de nekem minden rész zseniális és ha leülök megnézni, nem tudok róluk rosszat mondani.

 

És milyen könyvet szeretsz olvasni?

Ott is a sci-fi vonalat viszem tovább, úgyhogy a Star Wars az első.

 

Azt már említetted, hogy szeretsz főzni, de vajon mi a kedvenc ételed?

Egy bizonyos roquefort sajtos csirkemell anya módra speciálisan elkészítve.

 

Mit iszol szívesen?

Imádom a teát, de mégis egy szénsavas vízzel és szörppel átitatott édességet szeretek inkább. Azonban nem a hagyományos bodzásat vagy erdei gyümölcsöset, hanem inkább egy dinnyés szörpöt.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz