Kamuti Jenő nyolcvanéves

Kamuti Jenő nyolcvanéves

Vasárnap (szeptember 17-én) ünnepelte nyolcvanadik születésnapját klubunk legendás tőrvívója, a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, idén a Nemzet Sportolójának megválasztott dr. Kamuti Jenő.

Aki ráadásul idén kétszeres jubileumot is ünnepelhet, hisz oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar férfi tőrcsapat (Cvikovszki Ferenc, Fülöp Mihály, Gyuricza József, Tilli Endre és Kamuti Jenő) a sportág történetében először és ez idáig utoljára éppen hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben világbajnoki címet szerzett. Versenyzőnk pályafutása során öt olimpián vett részt, ezeken két-két második, negyedik és ötödik helyezést szerzett, nem mellesleg a vébéaranya mellett még hét világbajnoki éremmel is rendelkezik. Nem véletlen, hogy 1973-ban a világ legjobb férfi tőrvívójának választották meg. Még egy “apróság”, négy egymást követő Universiadén nyert egyéni aranyérmet, és magyar vívók közül ilyet sem mondhat el senki sem magáról. Az idén a Nemzet Sportolói közé választott dr. Kamuti Jenő tagja a sportág Halhatatlanok Klubjának is. Versenyzőnk eredményes pályafutása során számos alkalommal sportszerűségből is jelesre vizsgázott, amit előbb Fair Play Életműdíjjal jutalmaztak, majd ami miatt már sportvezetőként a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökévé is megválasztották. Mert, hogy dr. Kamuti Jenő nemcsak a páston, hanem a nemzetközi sportdiplomáciában is maradandót alkotott. 45 éve tagja a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) orvosi bizottságának, majd egy évtizedig elnöke volt a hazai vívószövetségnek, jelenleg általános alelnökként segíti a sportágat. Volt a FIE és a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, illetve 1996-ban az Európai Vívó Szövetség elnökévé is megválasztották. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szakmai és civil kitüntetést kapott.

Dr. Kamuti Jenő sportpályafutása mellett elvégezte az orvosegyetemet, majd végigjárta szakmája szamárlétráját. Segédorvosként kezdte, és kórházigazgatóként ment nyugdíjba. Mindezt egy munkahelyen, a MÁV Kórházban.  Négy nyelven beszél nagyszerűen, jelenleg is aktív, a  magyar vívás nagykövetének számít, ott van mindig és mindenhol, az olimpián és a világbajnokságon át, az elnökségi üléseken keresztül a veterán versenyekig. Hihetetlen, de Kamuti Jenő immár nyolcvan esztendős. A BVSC nagycsaládja nevében boldog születésnapot kívánunk neki!

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay