Menü

Kezdődik a budapesti vívó-világbajnokság

2019. Július 14
1015
Kezdődik a budapesti vívó-világbajnokság

Hétfőn reggel rajtol a vívók olimpiai kvalifikációs világbajnoksága a BOK-csarnokban. A sportág csúcseseményére rekordszámú, 118 ország 1071 sportolója nevezett. A BVSC-s színeket Pusztai Liza képviseli a páston.

A világbajnokságot beharangozó cikkünkben korábbi kiváló vívóinkat kértük meg, hogy elevenítsék fel a hazai világversenyeken szerzett élményeiket. Tóth Hajnalka számára a 2005-ös zalaegerszegi Európa-bajnokság jó emlék, hiszen amellett, hogy családtagjai és barátai előtt vívhatott, egyéniben ezüstérmet nyert.

„Az egy jól sikerült Eb volt számomra. Mi vívók nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy nagyon sokan tombolnának a lelátókon. Úgyhogy a hazai közönség mindenféleképpen egy különleges atmoszférát teremt. Kint voltam a 2013-as szintén hazai vb-n, akkor már kommentátorként és egészen megható, valamint lenyűgöző volt, ahogy a férfi párbajtőrcsapat vívta a döntőt. Elképesztően sokan voltak” – nyilatkozta holnapunknak a korábbi párbajtőröző.

Kovács Iván az idei világbajnokságon a női párbajtőr-válogatott vezetőedzőjeként vesz részt, 1991-ben viszont maga is átélhette, hogy milyen hazai közönség előtt vívni vb-n. Akkor egyéniben bronzérmet szerzett.

„Nagyon a versenyre koncentráltam és akkor döbbentem meg először, amikor az emelt páston vívtam az elődöntőbe jutásért. Annyira nem figyeltem a közönségre, hogy amikor beadtam a győztes tust, lekaptam a maszkomat, felnéztem és akkor láttam, hogy ott ül 4-5 ezer ember. Ekkor akartam kiabálni egyet, de bent maradt a levegő és a hang is, mert annyira hihetetlen volt, hogy ennyi ember szurkol” – árulta el a kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó.

Fekete Attila szakosztályvezetőnk korábban szintén a zalaegerszegi Európa-bajnokságon szerepelt hazai közönség előtt. Szerinte mindenképpen különleges megélni a hazai világverseny légkörét.

„Sokkal nagyobb ilyenkor a teher a sportolókon azáltal, hogy itthon versenyzel. Hiszen nem csupán a sajtó követ kiemelt figyelemmel, hanem a szurkolók, a családtagok is elsőkézből látják, hogy mit csinálsz a páston. Ez azért kicsit terhet rak az emberre, aztán van, akinek ez pozitív, valakinek pedig negatív irányba sül el” – nyilatkozta korábbi világbajnok párbajtőrözőnk.

A BVSC-t az idei budapesti világbajnokságon a páston Pusztai Liza képviseli majd a női kardozók egyéni és csapatversenyében.

„Én úgy gondolom, ha bejutna a legjobb nyolcba, akkor az már egy nagyon szép eredmény lenne tőle. Főleg azért, mert az óriási lökést adna neki az olimpiai kvalifikáció során is. Hiszen itt mindenki az érmek mellett elsősorban azért küzd, hogy minél előrébb végezzen, és így több pontot gyűjtsön a ranglistán” – zárta gondolatait szakosztályvezetőnk.

A női kardozók selejtezőjét szerdán, a főtáblás küzdelmeket pedig szombaton rendezik majd. A csapatverseny selejtezőire pedig július 22-én hétfőn, a döntőkre pedig másnap kerül sor.

Sok sikert kívánunk a magyar csapatnak!

 

Fotó: hunfencing.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz