Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal!

Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal!

 Aki válaszol: TAKÁCS ORSOLYA

A Versenykiírás ide kattintva olvasható>>>

Sportolóink bemutatását egy igazi példaképpel kezdjük. Takács Orsolya klubunk saját nevelésű vízilabdázója, aki BVSC-család tagjaként lett világ- és Európa-bajnok játékos.

Azt mondtuk, hogy BVSC-s nevelés vagy, illetve, hogy ma is a csapatunkat erősíted, de azért tudni kell, hogy más klubokban is játszottál.

- Mikor úszóból vízilabdázó lettem, a BVSC-ben ismerkedtem a sportág alapjaival. 2006-ban aztán a Honvédba, 2009-ben pedig a Szentesbe igazoltam. 2012-14 között Olaszországban játszottam, előbb a Bologna-ban, majd a Bogliasco-ban. 2014-ben tértem vissza az anyaegyesületemhez, és úgy gondolom, hogy most már itt is maradok.

Akkor jól mondtuk, hogy a két legnagyobb sikeredet, a világ- és Európa-bajnoki címeket klubunk játékosaként szerezted?

- Az első felnőtt világversenyem a Montreal-ban megrendezett világbajnokság volt 2005-ben, melyre Faragó Tamás akkori szövetségi kapitány szavazott nekem bizalmat. Azt a vébét mi nyertük, ami hatalmas lökést adott nekem a pályafutásom folytatásához. Majd valóban hosszú idő telt el, hogy ismét dobogó tetején állhassak. 2016-ban a belgrádi EB-n sikerült ismét a csúcsra érnünk. Én akkor már újra BVSC-s voltam.

Későn kezdted a vízilabdapályafutásodat, de a sportolásba már fiatalon belekóstoltál. Mivel foglalkoztál a póló előtt?

- Fiatal koromban tíz évig úsztam a TFSE színeiben. Elsősorban mellen és háton versenyeztem, majd, ahogy múltak az évek, úgy vált belőlem egyre inkább vegyesúszó. Nem voltak rossz eredményeim, de éreztem, hogy igazán nagy úszó nem lesz belőlem. Meg aztán a heti tíz úszóedzéstől is besokalltam egy picit. A vizet viszont nagyon szerettem, így, amikor váltani akartam, nem volt kérdés, hogy melyik sportágat válasszam.

Ki tanított meg vízilabdázni?

- Az első edzőm Dolnay Ottó volt. Tőle tanultam meg az alapokat. Rengeteget köszönhetek neki, mert volt szeme, hogy felismerje bennem a lehetőséget, másrészt volt türelme hozzá, hogy hónapokon át tanítsanon engem. Nem kis munka volt belőlem vízipólóst faragni.

Hogy jó munkát végzett a mester, azt elég hamar bizonyítottad. Alig három év pólózás után már válogatott, majd azonnal világbajnok lettél.

- Az első világversenyem egy 2005-ös junior vébé volt az ausztráliai Pearth-ben, ahol nagyon büszke voltam, hogy a csapat tagja lehettem, de az igazsághoz tartozik, hogy egy percet sem játszottam. Ezek után nagy meglepetésként ért, hogy Faragó Tamás meghívott a nagyválogatottba, majd ki is vitt a montreali vébére is.

Ez azonban még csak első állomása volt egy sikeres pályafutásnak. Ha már bekerültél a csapatba, nem is adtad át a helyedet többet.

- Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2005 és 2017 júliusa között nem volt olyan vízilabdás világesemény, melyen ne szerepeltem volna. Bárki volt a szövetségi kapitány, engem vitt magával. A 2017. július 28-án lejátszott magyar – olasz meccset követően magam döntöttem úgy, hogy lemondok a válogatottságról.

Hány mérkőzést játszottál címeres dresszben és sapkában?

- 317-t.

A legjobb eredményeid?

- A már említett vébé- és Európa-bajnoki cím mellett egyszer világbajnokságon, négyszer pedig EB-n is bronzérmes voltam. Illetve három olimpián egyaránt a negyedik helyen végeztem. Ez utóbbit azért sajnálom egy picit, mert egy érmet nagyon megérdemeltünk volna.

A válogatottságról lemondtál, ám a pólót nem hagytad abba. Jelenleg is csapatunk tagja, sőt egyik erőssége vagy. Ám, emellett már a civil életre is készülsz.

- A klubomtól tavaly egy csábító ajánlatot kaptam: uszodamenedzseri munkakörben alkalmaztak engem, amely állás a végzettségemhez is passzolt. Azóta tehát még inkább az otthonommá vált az uszoda, ahol játékosként és uszodamenedzserként töltöm a napjaimat.

Nézzük, mi mindent érdemes tudni még rólad! Mi a kedvenc színed?

- A kéket szeretem a legjobban. Egyrészt, mert szerintem ez áll hozzám a legközelebb, másrészt a víznek is kék színe van, márpedig én nagyon sok időt töltök a vízben.

Gondolom, autót is eszerint választottál?

- Egy KIA Rio-m van, amit nagyon szeretek, mert megbízható és kényelmes. És igazad van, valóban kék színű.

Ha már a kedvenceknél tartunk, nézzünk még néhány ilyet. Van kedvenc szórakozásod?

- Nem vagyok bulizós típus, szívesen ücsörgök a televízió előtt is. A sorozatokat például nagyon szeretem nézni.

Melyik a kedvenced?

- Sok kedvencem van, de, ha egyet kellene kiemelnem, akkor a Dextert mondanám.

A filmeket is szereted?

- Igen, bár válogatós vagyok. Leginkább a romantikus történetek vonzanak.

Például?

- A Sabrina című film régi és újabb változatát bármikor meg tudom nézni.

Egy élsportoló esetében elengedhetetlen dolog a helyes táplálkozás. Ugyanakkor az élsportoló is csak ember, aki azért néha el tud csábulni. Neked mi a kedvenc ételed, melynek nehezen tudsz ellenállni?

- A savanyú káposztából készített rakott káposzta. De úgy, ahogy csak anyukám tudja elkészíteni.

Pihenésképpen milyen zenéket hallgatsz?

- Nem vagyok nagy zenerajongó, nincsenek favorizált együtteseim, de úgy általában véve a popzenét nagyon szeretem. Gyakran vagyok úton, ilyenkor mindig valamelyik zenei adó műsorát hallgatom. Régebben Ákos dalait, mostanában pedig a Halott Pénz számait fogyasztom a legszívesebben.

Te olyan állatszerető típus vagy. Jól látom?

- Nagyon szeretem őket, és szerencsére naponta tudom is szeretni őket. Köszönhetően annak, hogy otthon kisebbfajta állatkertem van.

Elefánt, orrszarvú?

- Nem, helyettük két nagyra nőtt ékszerteknős. Antonius és Cleopatra. Már 24 éve élnek velem. És van egy Mogyoró névre hallgató keverék kutyám is. Őt egy éve fogadtam be, azóta hűséges társam.

A csapat meghatározó játékosaként elégedett vagy az idei szezonnal?

- Ha azt nézzük, hogy a Magyar Kupában és a bajnokságban sem sikerült a döntőbe jutás, akkor van bennem hiányérzet, de éppen a nemrég lejátszott bajnoki elődöntő (a Dunaújváros ellen) bizonyította, hogy a csapatépítés terén jó úton járunk. Jövőre remélhetőleg az eredményesség terén is előrébb tudunk lépni.

Veled vagy nélküled?

- Ez nagy kérdés, melyre ebben a pillanatban nem tudok még válaszolni.

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay