Menü

Kiss Balázs a cseresznyefák alatt

2019. Április 16
959
Kiss Balázs a cseresznyefák alatt

Sokan emlékeznek még a tavaly őszi birkózó-világbajnokságra a Papp László Sportarénában. Nehéz is lenne ezt a kitűnően sikerült világbajnokságot elfeledni. Nekünk is, hisz mindkét versenyzőnk, Korpási Bálint és Kiss Balázs is nagyszerűt alkotott. Előbbi világbajnoki ezüstérmes lett, utóbbi pedig a vébé hőse címet érdemelte ki. Balázs, aki a kötöttfogásúak 98 kg-os súlycsoportjában indult, azzal a céllal lépett szőnyegre, hogy 2013 után ismét hazai közönség és a szerettei előtt is megmutatja, mire képes. A vébé utolsó előtti napján volt az ő versenye, és szombat lévén már a reggeli rajtnál közel tízezer néző figyelte a történéseket. Amikor egy magyar lépett szőnyegre, óriási hangorkán fogadta. Balut pedig kifejezetten szerette a közönség, így az ő esetében a hangorkán egyenesen fülsüketítő volt. Balázs első mérkőzésén kétszer is ráijesztett rajongóira, ám egy gyönyörű kontra révén tussolni tudta ambiciózus kínai ellenfelét. A második körben egy húsz év alatti ismeretlen bolgár fiú várt rá. Balu ezt a meccset sem akarta sokáig húzni, hisz súlycsoportjában a nagy nevek még csak ez után következtek, ezért már a mérkőzés elején elindította híres válldobását. Ezúttal azonban „beragadt” az akcióba, az ellenfele pedig megkontrázta és mögé került, amely annyira meglepte őt, hogy a bolgárnak sikerült őt többször is megpörgetnie, és, ezzel sajnos, idő előtt befejeznie a meccset. Balu pedig gyakorlatilag sokkot kapott (mint, ahogyan a nézőtéren is néhányan), olyannyira, hogy Sike András szövetségi kapitánynak egyből az orvosi szobába kellett vinnie a versenyzőjét. Balu a Magyar Televíziónak is csak jóval később tudott nyilatkozni, más kérdés, éppen sportemberi nagyságát bizonyítja, hogy egy ilyen szituációban is képes volt kamera elé állni és őszintén beszélni. Ezt követően jött az öltöző magánya, illetve az a tudat, hogy számára ennyi volt a hazai világbajnokság. Majd késő délután újabb sokkot kapott: kiderült, hogy az ifjú bolgár titán meg sem állt a döntőig, így Balázst is magával vitte a vígaszágra. Ennyi érzelmi hullámvasút után nehéz éjszakája volt birkózónknak. Aki a reggeli mérlegelés után megpróbált „semleges” helyen hangolódni a vasárnap délutáni etapra.
-    Már régóta ki szerettem volna próbálni a zuglói Japán Kertet, a Mogyoródi úton – mesélte Balu. – Erre aznap délelőtt kiváló alkalom nyílt, így párommal kimentünk oda, és meghitt környezetben próbáltunk teljesen hétköznapi dolgokra fókuszálni. A kikapcsolódás olyan jól sikerült, hogy aznap délután gyakorlatilag életem formájában birkóztam.
Tízezer néző felállva tombolt, látva Balu fantasztikus menetelését. Előbb egy felvidéki magyar fiút, majd egy jó nevű görög birkózót söpört el az útból, majd a bronzmeccsen egy szerb színekben birkózó grúzot oktatott a modern birkózásból. Úgy tűnt, ez a meccs is meglesz a számára, ám a bírók egy picit sajátosan értelmezték a passzív birkózást, ennek pedig egy 4-4-es grúz győzelem lett az eredménye. A közönség azonban így is vastapssal jutalmazta Balut.
Ugorjunk egy nagyot az időben! Az elmúlt hétvégén ugyanis az ominózus Japán Kertben nyílt napot tartottak, mely alkalomból több dolgot is ünnepeltek. Erre az ünnepségre Sato  Kuni nagykövet asszonyt is meghívták. S mivel a zuglói Japán Kertnek nagyon sok szép legendája van, egy emléktáblát is avattak a múlt tiszteletére. A legendák pedig immár egy BVSC-s történettel is kiegészültek. Az ünnepség egyik díszvendége ugyanis a mi Kiss Balázsunk volt, aki a vendégseregnek személyesen mesélte el az ő „japánkertes” történetét. Világbajnok versenyzőnk már sok helyzetben megállta a helyét, ám, mint mondta, ilyen gyönyörű környezetben – a cseresznyefák éppen virágoztak - még sosem kellett bizonyítania.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz