Menü

Megérett a sikerekre – interjú Korpási Bálinttal

2019. Szeptember 22
1061
Megérett a sikerekre – interjú Korpási Bálinttal

Nem sokat pihent a világbajnokság után Korpási Bálint, hiszen a héten már újra edzésen járt. Vb-bronzérmesünk értékelte a kazahsztáni világversenyt, de az olimpiai esélyek is szóba kerültek.

 

Sikerült-e már kipihenni a világbajnokság fáradalmait?

A négy óra időeltolódás miatt jelenleg még korán elálmosodok, aztán korán már felébredek. Szóval azért még vissza kell szoknom. De igazából már pénteken lementem edzésre, ahol egyébként az elnök úrral, Kiss Balázzsal is találkoztam. Nem szeretek ilyenkor sokáig pihenni, mert úgy érzem, hogy hamar leépülök. Inkább átmozgató, rövid edzéseket végzek, hogy ne essek ki a formából, mert hamarosan kezdődnek a Bundesliga mérkőzések is.

 

A vb előtti interjúdban azt mondtad, hogy a maximumra törekszel, de a konkrét elvárást nem árulnád el, csak a világbajnokság után. Mit tűztél ki magad elé?

Nyilván az ember azért indul, hogy minél szebb eredményeket érjen el. Az elmúlt időszakban elég jól sikerültek nekem ezek a versenyek. Igazából olyan célkitűzésem nem volt, hogy pontosan milyen színű érmet szeretnék szerezni, hanem a maximumra törekedtem. Ez az elődöntő kivételével sikerült is. Sajnos ott hibáztam, amit kihasznált az orosz, továbbá elég jó formában is volt, ezért az a meccs elúszott.

 

Azért így is a bronzéremért küzdhettél, ami szép eredmény egy világbajnokságon. Mennyire voltál az elődöntő után csalódott?

Ezen gyorsan túl kellett lépnem, mert már másnap rendezték a helyosztókat. Még volt egy kiló rajtam, amit le kellett mozognom. A mérkőzés után még dühös voltam magamra, de másnap már máshogy keltem fel és csak a bronzmérkőzésre koncentráltam.

 

Ahol aztán esélyt sem adtál ellenfelednek…

Őszintén szólva, nem is erre a koreaira számítottam, mert volt az ágon egy fiatalabb örmény srác, aki az elmúlt időszakban nyer junior Európa-bajnokságot is. Úgy gondoltam, hogy majd ő lesz az ellenfelem, de meglepetésre a dél-koreai birkózó nyert. Úgyhogy gyorsan megnéztünk róla egy videót és kielemeztük az edzőkkel. Úgy mentem fel a szőnyegre, hogy a saját birkózásomat szeretném ráerőltetni, ami sikerült is.

 

 

Sorozatban negyedik világbajnokságodon állhattál dobogóra. Minek köszönhető, hogy ennyi éven át kitart a jó formád?

Magam sem tudom igazából. Szerintem most ért be a rengeteg munkának a gyümölcse. 28 éves koromban szereztem az első felnőtt érmemet még az Európai Játékokon. Az elég későnek mondható, meg is fordult egyszer-kétszer a fejemben, hogy vajon megéri-e a sok befektetett munka. Aztán azzal sikerült a holtponton átlendülni és valóban azóta egy vb kivételével minden világversenyen érmet szereztem.

 

Ilyen szép sikerek után mik a céljaid a jövőre nézve?

Jövő márciusban olimpiai kvalifikációs verseny lesz itt Budapesten, úgyhogy majd el kell dönteni az edzőimmel és a szövetséggel, hogy hogyan tovább. Ez még a jövő zenéje, hogy elindulok-e ott 67 kilóban. A német Stäbler, akivel a tavalyi vb-döntőben birkóztam, ő most ebben a súlycsoportban indult és meg is szerezte a kvótát bronzérmével. De nem egyszerű, mert beszélgettünk az edzőjével és elég komoly változás kellett neki ehhez – dietetikusok, orvosi segítség és hasonlók –. Tehát ez nem csupán úgy működik, hogy kevesebbet fogok enni, mert lefogyni tud mindenki, de ezt úgy kell, hogy a legkevesebb teljesítményveszteséggel történjen, ami nem egyszerű. Úgyhogy ezt még nekem is át kell rágnom, mert ez csak akkor működhet, ha az ember magában is eldönti, hogy mit szeretne.

Sok sikert kívánunk!

 

Fotó: Martin Gábor / MBSZ

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz