Menü

Mesterdiplomát szerzett vezetőedzőnk

2020. Július 07
637
Mesterdiplomát szerzett vezetőedzőnk

Nemcsak a parton végez profi munkát női vízilabdázóink vezetőedzője, Petrovics Mátyás, hanem az iskolapadban is. A szakember átvette mesterfokozatú okleveles vízilabda szakedzői diplomáját, így az új szezonnak már a megszerzett tudással vághat neki.

 

Először is gratulálok az új diplomához! Mit jelent számodra, hogy okleveles szakedző lettél a Testnevelési Egyetemen?

Igazából az a szakedzői diploma, amit majdnem 20 éve szereztem, azt ezzel a mesterfokozattal tovább fejlesztettem. Úgy gondolom, hogy nincs olyan sportszakember, aki azt gondolhatja magáról, hogy mindent tud. Ahogy egy játékosnak fejlődnie kell folyamatosan, úgy nekünk, sportszakembereknek is. Hiszen a vízilabda is, mint bármely más sportág, évről-évre fejlődik. Ezen a mesterképzésen volt pár olyan tantárgy, amellyel úgy érzem, sikerült továbbfejlesztenem az ismereteimet. Nyilván ennek akkor lesz majd gyümölcse, ha én ezeket tovább tudom adni a játékosoknak.

 

Mi az, amiben szerinted szakmailag több tudtál lenni?

Szerintem minden edzőnek meg kellene csinálnia legalább a szakedzői alapképzés 8 félévét. Amikor én elvégeztem, akkor főleg az élettan, edzéselmélet és az ezekhez tartozó dolgok, rengeteget számítottak a gyakorlatban. Sőt, ezeknek mind a mai napig nagy hasznát veszem. Az ember a gyakorlati tapasztalataiban tudja az elméletet tovább vinni. Szerintem azzal lettem most több, hogy főleg az edzésélettan vagy az élsport edzéselmélete tantárgy rengeteg új impulzust hozott. Nagyon jó előadókkal sikerült ezeket a tantárgyakat felfrissíteni. Mindig egyre modernebbek a sporttudományok és szerintem nagyon fontos, hogy ezt kövessük és továbbadjuk a tudást.

 

Így közel 20 év távlatából sok meglepetés ért a tanulmányaid alatt?

Bizonyos alapdolgok, mint az emberi test vagy az emberi működés alapvetően nem változtak, de hogy miként tudunk egy sportolóval még jobban és eredményesebben dolgozni, az nagyon sokat fejlődött. A legnagyobb változást a 20 évvel ezelőtti tanulmányokhoz képest abban látom, hogy a regenerációra vagy rehabilitációra, illetve az edzések vagy meccsek közötti időszakra, hogy mit csinál ekkor egy sportoló, ezzel kapcsolatban sokkal több információ áll a rendelkezésünkre, mint akkor. Én magam is hiszek abban, hogy nem csak az edzés fontos, hanem az is, hogy utána vagy meccsek között mit csinál egy játékos. Ráadásul olyan edző vagyok, aki nagyon szereti a tudományok bevitelét a munkába. Úgy érzem, ezekben is sokat tanultam az elmúlt években.

 

Mostantól pedig teljes mértékben jöhet a gyakorlat, hiszen hamarosan kezdődik a szezon.

Igen, azt már nagyon várja szerintem mindenki. Most végeztünk azzal a nyolc héttel, amelyre azt mondtam, hogy egyfajta átvezető a karantén időszaka után. A héten egyéni programja van a játékosoknak és jövő héten kezdjük a munkát már a szezonrajtra. A bajnokságra készülünk majd elsősorban, de közben jön a Magyar Kupa is, ami azért lesz jó, mert elkezdünk meccseket játszani. Ebben a két hónapban viszont mindenképp a felkészülésé lesz a főszerep. Igyekszünk már a bajnokságra jó állapotban lenni.

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz