Menü

Országos bajnokság helyett szárazföldi edzés az úszóknál

2020. Március 21
920
Országos bajnokság helyett szárazföldi edzés az úszóknál

Jövő héten rendezték volna az úszók országos bajnokságát, ahol BVSC-s sportolóink számára is az olimpiai csapatba kerülés lett volna a tét. A koronavírus-járvány viszont átírta a programot. Nagy Péter szakosztályvezetőt kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

Úszóink törökországi magaslati edzőtáborban töltötték az elmúlt heteket, ahonnan a koronavírus-járvány miatt idő előtt haza kellett jönniük. Ráadásul mivel a jövő heti országos bajnokságot, valamint a májusi, budapesti Európa-bajnokságot is elhalasztották, egyelőre kérdéses, hogy mikor fognak legközelebb versenyezni.

„Korábban még nem csináltunk hasonlót, hogy formába hozzuk a versenyzőinket magaslaton. Ezt szerettük volna tesztelni. Az lett volna ugyanis a cél, hogy három hetet legyünk az edzőtáborban, mert akkor van meg az az alkalmazkodás, ami szükséges ahhoz, hogy egy magasabb szintről tudjunk tovább lépni. Ez most nem történt végül meg, de azért nem veszett kárba a munka természetesen. Bár a szövetség szerette volna megrendezni az országos bajnokságot, én abszolút ellene voltam, mert úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben ezt el kellett sajnos engedni” – nyilatkozta honlapunknak Nagy Péter, klubunk úszószakosztályának vezetője.

A versenyek mellett egyelőre az úszóknak az edzések is nehézséget okoznak, hiszen az uszodák is bezártak a járványhelyzet miatt.

„A vizes sportágaknak nagyon nehéz otthon készülniük. Azért kiadtam a feladatot a versenyzőimnek szárazföldi gyakorlatokra. Aztán jövő hétfőn lesz egy koronavírus teszt a szövetségben. Mivel mi külföldről jöttünk, nekünk majd kétszer kell ezt elvégezni, így péntekre lehet majd meg az eredmény. Ha ez rendben lesz, akkor a szövetség szervez egy bentlakásos, karantén edzőtábort. Itt mindenki eldöntheti majd, hogy vállalja-e ezt. Ugyanis ha valaki bemegy, akkor azzal vállalja, hogy sehova máshova nem megy a tábor ideje alatt. Ez egy nagyon nehéz döntés lesz. Továbbá egyeztetünk a BVSC-vel is, hogy esetleg a három úszóval, akik minden nap itt készülnek, velük bejuthassak az uszodába. Ez nekünk nyilván jobb lenne. Utána már csak magunkra kellene figyelnünk. Én abszolút komolyan veszem a kijárási tilalomra való felhívást. Nem megyek sehova jelenleg és úgy gondolom, hogy ezt kellene tartania mindenkinek.”

Nagy Péter azt is elárulta, hogy bízik benne, még idén megrendezik az olimpiát, de ő a halasztás mellett lenne.

„Most ezt az időszakot hirtelen jött pihenésnek veszem, úgyhogy jelenleg a telken vagyunk és pihenünk hétfőig. Jövő héttől pedig meglátjuk, hogy mi lesz, hiszen a szakosztályban is vannak megoldásra váró problémák. Az utánpótlás sportolóknak is elküldték az edzők a programot, amelyet mindenki csinál otthon, de a vizes sportágaknál a vízérzékelés hiánya nagy kiesést jelent, ha hetek kimaradnak az edzésekből. Mivel az egész világon ez van jelenleg és zárnak be az uszodák is, így talán mindenki egyenlő eséllyel fut majd neki az olimpiának, ami persze attól függ, hogy mikor lesz. Én úgy gondolom, hogy ezt még ebben az évben talán meglehet rendezni, de mindenképpen el kellene halasztani valamikor az év végére” – zárta gondolatait vezetőedzőnk.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz