Menü

Sajtóközlemény: Szobrot állított dr. Fenyvesi Csabának a BVSC-Zugló

2016. November 10
Sajtóközlemény: Szobrot állított dr. Fenyvesi Csabának a BVSC-Zugló

Dr. Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai- és világbajnok párbajtőrözőről, az egyesület és a magyar sportélet kiemelkedő alakjáról készült a BVSC-Zugló szoborparkjának első műalkotása. A szerdai szoboravatáson részt vett Szatmáry Kristóf, a klub elnöke, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke és Karácsony Gergely zuglói polgármester is.

Egy évvel ezelőtt hunyt el dr. Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai- és világbajnok párbajtőröző, aki nem csak vívóként és sportvezetőként, hanem orvosként és rákkutatóként is egyedülálló életművet hagyott maga után. 1958-tól a BVSC vívója volt, és haláláig hűséges maradt egyesületéhez, ahol aktív sportolói pályafutása után különböző szakvezetői posztokon dolgozott tovább.

A BVSC-Zugló úgy döntött, hogy bronz mellszoborral állít emléket a klub történelmének egyik legkiemelkedőbb alakjának. Gábor Emese alkotása egyben az első eleme annak a Szőnyi úti szoborparknak, amellyel a BVSC-Zugló az egyesület legnagyszerűbb sportolói és vezetői előtt tiszteleg.

Beszédében Szatmáry Kristóf hangsúlyozta: dr. Fenyvesi Csaba egyedülálló életműve az emberi nagyság szimbóluma, emberként, sportolóként és orvosként is példakép lett. „Független sportvezetőként szabadidejében, szeretetből és elhivatottan dolgozott második családjáért, a BVSC-ért. Bölcsességének, hozzáállásának, sajátos humorának, és egész lényének fájó hiányát az elmúlt egy évben nagyon megérezte az Egyesület. Számunkra ő valóban pótolhatatlan veszteség” – fogalmazott a BVSC-Zugló elnöke, aki szerint nagyon is tudatos döntés volt az egyesület részéről, hogy az első szobrot dr. Fenyvesi Csabának állítsák.

A kiváló sportolót egykori csapattársa, Erdős Sándor olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok vívó is méltatta.

Az eseményen bemutatták „Dr. Fenyvesi Csaba – Keserű méz” című életrajzi könyvét, amelyet Dávid Sándor volt kardvívó, sportújságíró írt a vívólegendával készített interjúi alapján. Dr. Fenyvesi Csaba halála után az özvegye, Fenyvesi Gyöngyi fejezte be a kötetet.

HÁTTÉR

Fenyvesi Csaba 1943-ban született. 1958-tól a BVSC vívója volt. Tőr- és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, 1967-től 1979-ig mindkét fegyvernemben magyar válogatott volt, de kiemelkedő eredményeket párbajtőrvívásban ért el. Három olimpián vett részt, amelyeken egy egyéni és két csapat olimpiai bajnoki címet nyert. A vívó világbajnokságokon csapatban három aranyérmet szerzett, egyéniben pedig egy bronzot. 1972-ben az év vívójának választották. Az aktív sportolást 1980-ban fejezte be. 1986-tól 1993-ig a BVSC vívószakosztályának elnöke, illetve 1989-től 1993-ig a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja volt. 2001-től a BVSC és a válogatott párbajtőr szakágának fegyvernemi menedzsere lett. 2011-től a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökségi tagja volt. Rákkutató sebész szakorvosként és klinikai adjunktusként jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben. 2015 novemberében, 72 évesen hunyt el rákban.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz