Menü

„Speciális élethelyzetben vagyunk” – interjú Petrovics Mátyással

2020. Április 06
646
„Speciális élethelyzetben vagyunk” – interjú Petrovics Mátyással

Rendszeresen közlünk interjúkat honlapunkon a női vízilabda szakág vezetőjével, Petrovics Mátyással, de ezúttal kicsit bővebben is beszélgettünk vele. A női és az ifi csapat vezetőedzője többek között azt is elárulta, mivel tölti szabadidejét mostanában.

 

Mióta dolgozol edzőként?

1996 óta edzősködöm, akkor még az OSC aktív OB I-es játékosaként kértek fel a klubban, hogy a serdülő csapatnál kezdjek el dolgozni. Ezután 2000 nyarán az UTE keresett meg és ott az ifi csapat vezetése mellett, felnőtt másodedző lettem. Közben elkezdtem a Testnevelési Egyetemen a vízilabda szakedzői szakot és innentől már főállású edzőként dolgozom mind a mai napig.

 

Bár a női felnőtt csapat vezetőedzőjeként is dolgozol, de azért összetettebb a munkád itt a BVSC-nél.

Valóban, ugyanis hozzám tulajdonképpen a teljes női szakág vezetése tartozik. Ezen belül a felnőtt csapat és az ifjúsági gárda vezetőedzője vagyok. A felnőtt csapatunk évek óta meghatározója a hazai pólós életnek, ebben rengeteg munka van. Mindezt úgy értük el, hogy főleg a saját nevelésünkre építettünk, és közben a hiányposztokra igazoltunk csak. Sok-sok játékos innen lett stabil felnőtt válogatott, de minden korosztályos válogatottba folyamatosan adunk pólósokat. Az ifi csapatunk is szinte kivétel nélkül érmes volt az elmúlt években az irányításom alatt, miközben nem ez volt a fő szempontom, hanem az, hogy minél több embert építhessek be a felnőtt csapatunkba.

 

Bár jelenleg szünetel a bajnokság, de hogy állnak az általad irányított csapatok?

A felnőtt együttes a 3., az ifi pedig a 4. helyen áll jelenleg. Az, hogy ezek végeredmények lesznek-e, vagy lesz-e folytatás, nem lehet tudni ebben a pillanatban.

 

 

Mik lehetnek a céljaid ezekkel az együttesekkel, a kialakult helyzetben?

Jelenleg az, hogy mindenki egészséges maradjon! Továbbá, hogy a lehetőségek szerint, minél aktívabban és viszonylagosan a legjobb állapotban lépjünk túl ezen az időszakon. Reménykedem abban, hogy mielőbb elkezdhetjük majd az edzéseket az uszodában is. Speciális élethelyzetben vagyunk, soha nem kellett még ilyen helyzetből visszahozni a fizikális állapotot, a technikai képességeket, a taktikai tudást. Úgyhogy most senki sem tud okosat mondani abban, hogy mi lesz. Amikor minden rendeződik és elkezdhetünk dolgozni, akkor kell majd „okosnak” és felkészültnek lenni.

 

Milyen otthoni feladatokat kaptak a játékosok?

Az edzések leginkább egyénileg zajlanak. Elsősorban erőfejlesztés és különböző állóképességi edzések formájában. A felnőttek napi kétszer végeznek különböző erőfejlesztő feladatokat, az ifik pedig egyszer, „suli” után. Ezek mellet futás, kerékpározás, illetve házilag végezhető feladatok vannak, mint például futópad, ellipszis tréner, spinning, kinek, milyenek a lehetőségei. Továbbá szellemi feladatok, rejtvények, különböző kihívások és videóelemzések is lesznek folyamatosan.

 

Hogy motiválod magad és csapataidat az edzésekre a jelenlegi helyzetben?

Engem az motivál, hogy rengeteg játékosomért felelek. Plusz az, hogy családfő vagyok, ezért is edzem én is minden nap, miközben folyamatosan azon dolgozom, hogy ellássam feladatokkal a játékosaimat. Azt gondolom, a csapataimat ezzel is motiválom, hogy engem is aktívnak látnak, mert ilyennek is ismernek. Vallom: „a fejétől bűzlik a hal”, ennek most is működnie kell. Egyébként pedig mindegyik játékosom szereti annyira a vízilabdát és a csapatszellem is olyan, hogy ez is plusz motivációt jelent mindenki számára. Folyamatosan küldjük egymásnak, ki mit edzett éppen, ezzel is motiváljuk egymást. Ezek mindkét csapatomra nézve igazak!

 

 

Milyen edzéstippet ajánlanál, amit a négy fal között is könnyen meg lehet csinálni?

Rengeteg lehetőség van, de amit én a legfontosabbnak tartok, hogy változatosan és örömmel csináljon mindenki mindent, amit a lehetőségek adnak. Mert ez azt jelenti, hogy egészséges vagy és sportolhatsz! Ennek – látva, mi zajlik a világban most – nagyon kell örülni!

 

Te mivel tudsz most kikapcsolódni?

Focizni a kisfaimmal a kertünkben, vagy a családdal közösen megcsinálni egy edzést ugyanitt, megnézni egy jó filmet este a feleségemmel, olvasni egy rég meglévő könyvet – végre van rá időm –, hétvégenként messenger bulit tartani a legjobb barátainkkal, és közben írom az MSC diploma munkámat is, ami természetesen a női vízilabdáról szól…

 

Vigyázzunk egymásra! Hajrá BVSC!

 

Fotók: Mérei László; BVSC-Zugló Vízilabda Szakosztály

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz