Menü

Sporttörténelmi diadal

2017. Október 24
1244
Sporttörténelmi diadal

Október 22-én éjszaka érkezett haza Lovassy Krisztián a berlini pályakerékpáros Európa-bajnokságról.

A sporttörténelmi ezüstérmet elérő versenyzőnket azon melegében a sikerről kérdeztük.

Gratulálunk ehhez a szép eredményhez.

- Mihez? A második helyhez?!

De hiszen ez egy csodálatos ezüstérem, amely eredményre korábban még egyetlen magyar kerékpáros sem volt képes.

- Igen tudom, de én mindössze egy méterre voltam az aranyéremtől. Ennyivel kaptam ki a francia fiútól. Ha még van száz méter, megfogtam volna őt, de a sportban nincsenek ha-val kezdődő mondatok.

De most komolyan, nem is örülsz ennek az ezüstéremnek?!

- El kell telnie egy kis időnek, amíg hozzászokom a gondolathoz. Meg amikorra el tudom fogadni ezt a helyzetet. Most még úgy gondolom, ha ilyen közel vagy a sikerhez, akkor nagyon nem jó kikapni. Ennél még egy harmadik hely is jobb lett volna.

Oké, legyünk objektívek, és tegyük azt is hozzá, hogy Te szinte az országúti versenyekről utaztál ki a pályakerékpáros EB-re. Ahol olyan ellenfelekkel találkoztál, akik kimondottan erre az EB-re készültek.

- A berlini EB előtt öt nappal volt egy versenyem Bécsben, ahol jól ment a versenyzés, ezért bizakodó lehettem. Előtte viszont valóban csak az áprilisi Európa-bajnokságon versenyeztem pályán. De azt is hozzá kell tenni, hogy én a pályán azokban a versenyszámokban szoktam szerepelni – scratch, omnium, pontverseny -, amelyekhez állóképességre van szükség, ezt pedig az országúton is meg lehet szerezni.

Londonban országúton versenyeztél az olimpián, ráadásul itthon is te vagy ebben a számban az országos bajnok. Érdemes ezt az erős számodat a pályaversenykért elhagyni?

- Magyarként sokkal nagyobb esély nyílik a pályán egy jó eredményre, mint az országúton. Ezt egyébként Londonban meg is tapasztaltam, ahol egyedül képviseltem a magyar színeket. Szeretnék a pályán jó eredményeket elérni, és kvalifikálni magamat a tokiói olimpiára. Ennek érdekében elhagyom a luxemburgi csapatomat is, és inkább hazaszerződöm. Kint ugyanis nem tolerálták, hogy én a válogatottra is koncentrálni kívánok, csak a csapat érdekei számítottak. Márpedig nekem nagyon fontos, hogy magyar színekben is jól szerepeljek.

Én továbbra is hatalmas sikernek nevezném ezt az ezüstérmet. Ez után lesz időd egy picit szusszanni?

- Most még nem, hisz egymást követik majd pályakerékpáros világkupaversenyek, melyeken szeretnék szintén jól szerepelni. Előbb Lengyelországba, majd Angliába utazom. Utána viszont lesz majd néhány nap pihenőm.

Lovassy Krisztián három számban állt rajthoz a berlini Európa-bajnokságon. A már említett ezüstérmes schratch versenyszámot a kontinensviadal első napján rendezték. Krisztiánnak azonban nem ez volt a fő száma (igaz, két éve az EB-n már hetedik volt ebben a számban), hanem az omnium és a pontverseny. Ez utóbbi versenyeken is rajthoz állt, az omniumban a 4 versenyszám után a 10. helyen végzett. A pontversenyben viszont majdnem összejött neki az újabb dobogó, csak az utolsó hajrában csúszott le az érmes helyekről, és végül a hatodik helyen ért célba. Teljesítménye kimagasló volt, hisz amely számban elindult, abban egyaránt Európa 10 legjobb kerékpárosa között volt.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz