Menü

Újabb környezetbarát fejlesztés átadóját ünnepeltük

2021. Február 18
1025
Újabb környezetbarát fejlesztés átadóját ünnepeltük

Folyamatosan beszámoltunk honlapunkon az elmúlt másfél évben a BVSC-Zugló sporttelepének újabb zöldberuházásáról, a környezetbarát hőellátó rendszer kiépítéséről, amelyet ma ünnepélyes keretek között is átadtak.

Nyolc évvel az első jelentősebb uszodafelújítás és további létesítmény-rekonstrukciók után újabb szakaszába lépett a BVSC-Zugló Sportkomplexum megújulása. A hosszútávú tervekben a fenntarthatóságot zöld energiával biztosítaná klubunk, ezért az első lépésben a napelem rendszert építtettük meg, ezúttal pedig a geotermikus hőellátó rendszert adtuk át, amelynek 991 milliós költségeit TAO-ból és állami támogatásból finanszíroztuk.

Az átadó eseményen megjelent dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely a BVSC-Zugló tiszteletbeli elnöke, Budapest főpolgármestere, Szatmáry Kristóf a BVSC-Zugló elnöke, Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, valamint Horváth Csaba Zugló polgármestere.

 


Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány az elmúlt években egyértelművé tette, hogy mind Európa, mind Magyarország mindent megtesz azért, hogy zöld ügyekben hazánk előre léphessen, ennek fontos mérföldköve volt tavaly a Klíma- és természetvédelmi akcióterv elfogadása is. Közös nemzeti érdek, hogy a beruházások során törekedjünk a fenntarthatóságra és a hatékonyságra, hosszútávon csökkentve és kiszámíthatóbbá téve ezzel a kiadásokat. Ezzel nemcsak környezeti és természeti erőforrásainkat óvhatjuk, de a jövő generációinak életminőségét is javítjuk.”

Karácsony Gergely a BVSC-Zugló tiszteletbeli elnöke, Budapest főpolgármestere azt fogalmazta meg, hogy mindig öröm olyan kezdeményezések mellé állni, ahol a fenntarthatóbb jövő elérése a beruházás célja. A főváros kiemelt turisztikai jelentőségű létesítménye a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda. Az ide csővezetéken érkező termálvíz hőjéből nyeri a BVSC-Zugló Szőnyi úti sporttelepén megépített geotermikus hőcserélő az energiát, melyet a továbbiakban hasznosítani fog a klub. A technikai és megvalósítási tervek egyeztetése után a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. március 20-án adta ki a vízjogi létesítési engedélyt, ma pedig már a megvalósult rendszer átadásán vehetünk részt.

Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke avató beszédében utalt arra, hogy a szövetség a TAO támogatások megítélésénél az innovatív, a jövő sportológenerációinak felnövekedését, fejlődését segítő célkitűzések mellé áll szívesebben. A BVSC-Zugló 2013 óta megvalósuló fejlesztései között szerepelt az uszoda felújítása, új fedett és nyitott medencék építése, melynek köszönhetően egyre több gyermek számára vált elérhetővé a vízilabdasport a kerületben. A TAO támogatással megvalósuló új geotermikus rendszer óriási előrelépés ezen az úton a klub számára, példát mutatva így a többi sportegyesületnek is.

 

 

A BVSC-Zugló elnöke, Szatmáry Kristóf beszédében kiemelte, hogy a most átadásra kerülő hőellátó rendszer egy tudatos és átgondolt stratégia része, amely a klub hosszútávú jövőjét igyekszik biztosítani. „Nagyon fontos, hogy új létesítményekkel bővülhessen a BVSC-Zugló sportkomplexuma, de gondolnunk kell a minél hatékonyabb üzemeltetésre, fenntarthatóságra is. Szerencsések vagyunk a klub területi elhelyezkedését illetően, hogy létrejöhetett ez a beruházás. Büszke vagyok, hogy a kiemelt sportegyesületek közül a BVSC-Zugló elsőként éri el azt a célját, hogy sportlétesítményei energiaigényét jelentős részben megújuló energia felhasználásával biztosítsa a jövőben. Így a geotermikus hőellátó rendszer használatával nagyságrendileg évi 60-65 millió forint megtakarítás érhető el az üzemeltetési költségeket is figyelembe véve” – emelte ki az elnök.

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz