Menü

Újabb lépés Tokió felé a női kardcsapattól

2020. Március 08
508
Újabb lépés Tokió felé a női kardcsapattól

Pusztai Liza az egyéniben szerzett ezüstérme után a csapatversenyben is felállhatott a dobogóra az athéni világkupán. A válogatottal elért harmadik helye ráadásul azt is jelenti, hogy a lányok egyre közelebb kerülnek a tokiói kvótához.

Szerencsére Pusztai Liza és Márton Anna is ott folytatta, ahol szombaton abbahagyta Athénban. Sportolónk ezüstérmesként, míg Márton a 6. helyen zárta az egyéni versenyt a görögországi világkupán. A csapat szempontjából viszont a vasárnap volt kulcsfontosságú, ugyanis ahhoz, hogy egynél több női kardozónk lehessen ott az olimpián, a válogatottnak kell kvótát szereznie.

A nap duplán is jól indult a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Márton Anna összeállítású kardcsapat számára. A mieink a nyolcaddöntőben magabiztosan legyőzték 45:27-re Németországot, míg a nagy rivális Ukrajna meglepetésre kikapott a lengyelektől 45:43-ra, így legjobb esetben is már csak kilencedik lehetett, amit aztán meg is szerzett. Az ukránok veresége azért is meglepő, mert klasszisuk, Olha Harlan az utolsó asszót 40:31-es előnyről várhatta, a lengyelek részéről viszont Marta Puda elképesztő, 14:3-as fordítást produkált.

Ezekkel az eredményekkel biztossá vált, hogy tovább tudják növelni a lányok előnyüket a ranglistán Ukrajna előtt. Viszont az nem volt mindegy, hogy mennyivel. Szerencsére Dél-Koreát is legyőzték Lizáék, köszönhetően a hajrában Márton Anna fordításának és sportolónk remek befejezésének (45:42).

 

 

A legjobb négy között a kvalifikációs rangsort vezető oroszok következtek, ahol csupán egy tusra volt a magyar csapat, hogy bebiztosítsa a kvótát. Liza 40:38-as orosz vezetésről fordított 44:42-re, de sajnos végül riválisunk örülhetett a 45:44-es győzelmet követően.

A bronzmeccs viszont jól sikerült és 45:36-ra sikerült felülmúlni a lengyeleket. Ez az érem pedig több szempontból is nagyon értékes. Egyrészt ahogy már jeleztük, tovább növelte a magyar válogatott előnyét Ukrajna előtt, ráadásul nagyon egyszerű lett a tokiói kvóta receptje. A két hét múlva esedékes belgiumi világkupán az ukránok csak akkor előzhetik meg a mieinket, ha döntőbe jutnak. Továbbá, ha Pusztai Lizáék a negyeddöntőben zárnak, akkor riválisunknak meg is kellene nyernie a versenyt.

Természetesen nem akarunk semmit sem elkiabálni, de csupán egy lépésre van a magyar együttes a történelmi tettől, vagyis, hogy először szerepeljen női kardcsapatunk az olimpián!

Gratulálunk a lányoknak és edzőiknek és további sok sikert kívánunk!

 

Fotók: hunfencing.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz