Menü

Versenybíróként a hazai világbajnokságon

2019. Július 25
1451
Versenybíróként a hazai világbajnokságon

Miközben a budapesti vívó-világbajnokságon Pusztai Liza a páston, szakosztályunk menedzsere, Honti-Kiss Dominika a pást mellett képviselte a BVSC-s színeket. Ugyanis az a megtiszteltetés érte, hogy versenybíróként vehetett részt a hazai világversenyen.

Honti-Kiss Dominika szakosztályunknál párbajtőrözőként vívott, így nem meglepő, hogy tavaly ebből a szakágból szerzett licencet, mint versenybíró.

„Tavaly vizsgáztam Szocsiban, úgyhogy igazból még tapasztalatlannak tartom magamat, ezért is nagy megtiszteltetés a szövetség részéről, hogy kijelölt engem zsűrinek. A tavalyi évben már junior világkupákon vezettem és döntőket is kaptam, úgyhogy igyekszem a ranglétrán szépen lépegetni előre, de ez a vb hatalmas lehetőség volt nekem. Ráadásul kvalifikációs világbajnokság, ahol minden helyezés számít az olimpia szempontjából, úgyhogy itt szétszedik az embert egy rossz döntésnél. Úgy gondolom, hogy nem hibáztam, tehát nem voltak negatív visszhangok és nagyon élveztem ezt a munkát.”

Vannak olyan versenybírók, akik számára idő kell, míg kitapasztalják, hogy melyik sportoló milyen trükkel igyekszik befolyásolni őket a páston. Domi számára viszont sokan nem tudnak újat mutatni, hiszen jól ismeri a mezőnyt.

„A vívómúltam miatt tudom, hogy ki az, aki kicsit hisztisebb, ki az, aki bepróbálkozik. Három évvel ezelőtt még én is indultam a hazai Grand Prix-n, úgyhogy éles váltás volt átkerülni a pást másik oldalára már egy évvel később. Azáltal viszont, hogy ismernek engem, úgy érzem, a tisztelet is megvan a versenyzőkben irántam.”

Szakosztály menedzserünk számára nagy élmény volt a világbajnokságon dolgozni.

„Az egyéni versenyt emelném ki, mert akkor a nagyteremben voltunk, ott már videó is van, ami nagy segítség, de az egésznek a hangulata a bevonulással, bemutatással együtt lenyűgöző volt. Nagyon erős asszókat is kaptam, ezek közül is a férfi párbajtőr napot emelném ki. A legmagasabb mérkőzésem a nyolcaddöntőben volt, ott kétszer is videóztam.”

A sportolók az olimpiáért is harcoltak a világbajnokságon. De vajon mi a helyzet a versenybírókkal, mi kell, hogy bekerüljenek az ötkarikás játékokra utazó versenybírók közé?

„Két fegyvernemesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen magaslatokba jusson az ember. Egyelőre nincsenek ilyen nagyratörő álmaim, hanem inkább szép lassan lépkedek felfelé.”

 

Fotó: hunfencing.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz