Menü

Világkupa ezüsttel Tokió közelében

2019. December 16
742
Világkupa ezüsttel Tokió közelében

Fantasztikusan vívott női kardválogatottunk a Salt Lake Cityben rendezett világkupa csapatversenyében. Pusztai Lizáék több nagy skalpot is gyűjtve ezüstérmesként zártak, így két állomással a vége előtt tokiói kvalifikációt érő helyen állnak a ranglistán.

Pár szó először is a női kardozók Salt Lake City-ben rendezett világkupa állomásának egyéni versenyéről. Természetesen nagyon örülünk, ha minél jobban teljesítenek sportolóink itt is, de így az olimpiai kvalifikáció közepén nem dőlünk a kardunkba, ha nem itt jön ki a jó eredmény a lányoktól, hanem inkább csapatban. Ugyanis a szabályok szerint, ha egy válogatott kvótát szerez, akkor egyéniben három vívója is indulhat az adott fegyvernemben, ha viszont nem, akkor csupán egy fő szerezhet már tokiói repülőjegyet. Pusztai Liza a japán Kobajasi ellen magabiztos győzelemmel kezdett (15:7), a legjobb 32 között viszont a német Limbach 15:14-re legyőzte BVSC-s sportolónkat, így ifjúsági olimpiai bajnokunk a 19. helyen zárta az Egyesült Államokban rendezett világkupát.

Következett viszont a vasárnapi csapatverseny, ami meghatározó volt fiatal átlagéletkorú válogatottunk olimpiai kvalifikációja szempontjából, hiszen ezt leszámítva már csak két állomása van hátra a Tokióig tartó útnak. A nagy nyomás nem látszódott a lányok teljesítményén. Kezdésként a spanyolokat 45:29-re sikerült felülmúlni a legjobb 16 között. A negyeddöntőben következett a verseny előtt a kvalifikációs ranglista második helyén álló Dél-Korea. A mieink végig vezetve, parádés vívással 45:35-re itt is nyertek, így már biztos volt, hogy éremért küzdhetnek Salt Lake Cityben.

Bár talán jobban illik a helyzetre, hogy az olimpiai álmaikért küzdhettek, hiszen az elődöntőben a kvalifikáció szempontjából legnagyobb riválisunk, Ukrajna várt – amely a hétvégi világkupa előtt minimális különbséggel előttünk állt – Pusztai Lizáékra. A két válogatott közötti nagy rivalizálás jól látszódott az eredmény alakulásán is. Az elején a magyarok vezettek, a hajrában viszont 40:38-nál az ukránoknál volt az előny. Liza viszont már többször bizonyította, hogy fiatalkora ellenére, remek befejező ember, és ezúttal is produkált egy 7:2-es utolsó asszót, így 45:42-es győzelmükkel döntőbe jutottak kardozóink!

Bár a fináléban talán már kicsit elfáradtak a lányok, így a franciák 45:25-re nyertek, de ez a világkupa ezüstérem nagyon sokat érhet a tokiói kvalifikáció szempontjából a Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza alkotta csapatnak. Két versennyel a vége előtt olimpiai kijutó helyen állnak a lányok!

Gratulálunk a csapatnak és edzőiknek!

 

Fotó: hunfencing.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz