SZAKOSZTÁLYAINK
Műugrás-szinkronúszás

A sportágról

Műugrás

A műugrás egy nagyon összetett sportág, mely gyakorlása során a fizikai erőnléten és tartáson túl hatalmas koncentrációra van szükség.

Megkülönböztetjük a mű- és toronyugrást, előbbi állítható rugalmasságú ugródeszkáról történik 1, illetve 3 méter magasságból, utóbbit stabil elugróhelyről hajtják végre világbajnokságokon és olimpiákon 10 méter magasságból, egyéb versenyeken pedig 5 és 7,5  méterről.

2000-től, a Sydneyben megrendezett Olimpia óta a szinkronugrás is olimpiai versenyszámmá vált, ennek lényege, hogy két versenyző ugyanazt az ugrást hajtja végre, törekedvén a lehető legnagyobb szinkronitásra.

A műugrók látványos mozdulatsorokat (szaltókat, csavarugrásokat) hajtanak végre a levegőben, mielőtt a vízbe érkeznek. A szép tartás a levegőben és a végeredmény egyaránt nagyon fontos. Arra törekednek, hogy a lehető legkisebb fröccsenéssel csobbanjanak a vízbe, a pontozók pedig a légmunkát, a technikát és a vízbeérkezést is mérlegelik az értékeléskor.  Hatféle ugráscsoport létezik az irányokat tekintve: előre-, hátra-, delfin-, auerbach-, csavar- és toronyból még a kézenállásból induló ugrások. A versenyzők teljesítményét a világversenyeken hét, szinkronugrásnál kilenc pontozóbíró értékeli, a maximális pontszám 10. Az egyes ugrásfajták bonyolultságát nehézségi fokkal jelzik, amivel a bírói pontozás összeredményét megszorozzák.

A műugrás a legszebb sportok egyike. A műugrósport esztétikai értéke leírhatatlan, ugyanúgy a látvány is, amit a külvilág szemlél, miközben nézi e sportágat űzőket. Napjainkra a műugrás nagyon kifinomulttá vált, tele van gyönyörű, változatos és nehéz technikai elemekkel, ám a múltban nem a szépség volt a meghatározó, hanem a bátorság.

A műugrás a víz szerelmeseinek élvezetes kikapcsolódást biztosít. A vízimádat önmagában kevés. Aki szereti a kihívást és szeretné próbára tenné bátorságát, valamint egy fantasztikus, vidám közösség részévé válna, annak itt a helye. Egészen óvodás kortól a határ a csillagos ég, kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt élvezhetik a mű- és toronyugrás nyújtotta életérzést, többek között azt az élményt, milyen 54 km/óra sebességgel zuhanni a toronyból és mindeközben szépséges ugrásokat véghezvinni.

A műugrás ugyanúgy, mint a legtöbb sport kitartásra nevel, és maximalizmusra. Ha ezt a sportot válasszuk, hatalmas fejlődésen megy keresztül koncentrációs képességünk, és mozgásunk összeszedetté, fegyelmezetté válik, mi pedig bátrabbá. A szellemi-lelki pozitív változáson túl e sportág a fizikai képességeinkre is kedvező hatással van. A műugró edzések következtében az izomrendszer kidolgozott lesz. A gyakorlás során szükségünk van erőre, dinamizmusra és kiváló reakcióidőre is. A műugrás amellett, hogy nagyon egészséges sport, lelki és fizikai tartást ad, szép alakot formál.  Segít az iskolai, szellemi munkában is, hiszen összpontosításra, fegyelemre nevel. A műugrás bármely korosztály számára színes, élvezetes kikapcsolódást nyújt.

Ahhoz, hogy valaki előképzettség nélkül versenyzővé válhasson, optimális esetben 7-8 éves korban érdemes elkezdeni ezt a sportágat, amikor egy gyermek már oda tud figyelni az edző utasításaira, képes fegyelmezetten betartani az edzésen kérteket. Ezt a sportot egészen sokáig lehet versenyszerűen űzni; vannak olyan versenyzők, akik 30-35 évesen is még az olimpián képviselik hazájukat, a Master kategóriában pedig a még idősebb (65-75) korosztály is próbára teszi tudását.

A műugrás ugyanakkor tökéletes hobby a kalandvágyó, bátor vízimádók számára. Bármely korban el lehet kezdeni, akár felnőtt fejjel is. A műugró világot barátságos környezet, családias hangulat jellemzi, ahova szívesen jár az ember. Aki egyszer megérzi az ízét, a víz és a levegő e csodás kombinációja nyújtotta élvezetet, az itt ragad, legyen szó akár versenyzésről, akár hobbyról, a műugrás mindkét formában gyakorolható.

Mi a BVSC szakosztályban foglalkozunk versenyzőkkel és szabadidős sportolókkal egyaránt, és azokat a jelentkezőket, akik nem tudnak úszni, vagy nincs meg a sportágunkhoz elegendő vízbiztonságuk, őket először úszni tanítjuk meg, erre lehetőséget biztosítunk.

Szinkronúszás

Szakosztályi adatok

 
Kapcsolattartó (műugrás) Benyák András
Telefon +36 70 360 6220
Cím (Hajós Alfréd Sportuszoda) 1138 Budapest, Margitsziget
E-mail
Weboldal triple-salto.hu
   
Kapcsolattartó (szinkronúszás): Horváth Erika
Telefon +36 20 472 4839
Cím (BVSC-Zugló sporttelep) 1142 Budapest, Szőnyi út 2.
E-mail
Facebook bvscszinkron