Akár versenyzőként és edzőként is ott lehet a hazai vb-n Bartha Nikola

Akár versenyzőként és edzőként is ott lehet a hazai vb-n Bartha Nikola

Még novemberben szerzett bronzérmet az Indonéziában rendezett karate SeriaA versenyen Bartha Nikola. Sportolónk edzőként is dolgozik és abban biztos, hogy szeretné, ha tanítványa ott lenne a jövő évi hazai világbajnokságon. Vele beszélgettünk!

Milyen várakozásokkal utaztál ki Indonéziába?

Bíztam benne, hogy jól fog sikerülni, bár egy éve nem versenyeztem, de ez egy elég jó visszajelzés volt. Ugye egy év múlva Budapesten rendezik a felnőtt vb-t. Úgyhogy mindenféleképpen szerettük volna megnézni, hogy állunk helyt az ázsiaiakkal szemben, mert velük ugye ritkán szoktunk találkozni.

Miben más az ő technikai vagy éppen taktikai felkészültségük?

Teljesen más a küzdőstílusuk, az erősségük. Vannak olyan országok, amelyeknek vannak jellemzőik. Például Marokkóban vagy Egyiptomban nagyon jó lábak vannak, egy japán pedig kézütésben szinte verhetetlen. Ezeket mindenképp érdemes kitapasztalni, mert hiába mondjuk el, hogy erre kell figyelnie egy versenyzőnek, azért más, amikor megtapasztalja és élőben kell megtalálni a megoldást rá.

Milyen erősségű volt a mezőny a versenyen?

Külön szedték a Premier League és Series versenyeket. Előbbin vannak a legjobbak, a világranglista első harminc helyezettje. De így sok lehetőséget kaptak itt az új fiatalok, mert egy generációváltás zajlik. Így azért nem sokkal volt gyengébb itt sem a mezőny.

A helyszínen milyen célt tűztél ki magad elé?

Az időjárás nem könnyítette meg a versenyzést, mivel európaiként a 80 százalékos páratartalom úgy gondolom, hogy nem annyira baráti. De úgy voltam vele, hogy szerettem volna mindenképp éremközeli eredményt elérni.

Ez sikerült is, egy szépen csillogó bronzérem formájában. Minek köszönhető ez a remek eredmény?

Az edzőpartnernek és az akaratnak. Ugye Ádám Alexandrával ketten edzünk, segítek neki felkészülni, de úgy látszik ez oda-vissza jó dolog és működőképes amit csinálunk, úgyhogy ez mindenféleképpen egy jó visszajelzés.

Akkor így év végéhez közeledve pozitív a mérleg?

Igen, egyértelműen. Nyilván tudjuk, hogy még van hova fejlődni, de látjuk azt, hogy az, amit csinálunk, az jó és nem csak kis versenyeken, hanem nemzetközi mezőnyben is. Versenyről versenyre egyre magasabb szintre jutunk. Természetesen nem egyik napról a másikra fog megtörténni az áttörés, de fejlődünk folyamatosan.

Mi a célod, mint edző, illetve mint versenyző?

Mindenféleképpen a jövő évi hazai világbajnokságot tudom kiemelni. Azt, hogy ott már csak edzőként vagy még, mint versenyző is ott leszek, azt még nem tudtam eldönteni, de azt szeretném, hogy a tanítványom ott legyen és képviselje a hazánkat.

Min múlik a döntésed?

Elég sok körülmény meghatározó ebben. Egy olyan minőségi munkát kell belefektetni versenyzőként, amit egy aktívan eltöltött dolgozó nap után nem biztos, hogy meg tudok tenni. De igyekszem azért.

És mi a következő célotok?

Alexának lesz egy korosztályos Európa-bajnoksága februárban Cipruson, és ott már szeretnénk egy szintet lépni, mert a korosztályos és felnőtt versenyek között van különbség. De azzal, hogy vége lett egy olimpiának, akkora generációváltás jött, hogy rengeteg fiatal van, így nekik is lehetőségük van szerintem érvényesülni. Ott már a kijutás mellett szeretnénk megmutatni, hogy mire is vagyunk képesek!

Sok sikert kívánunk ehhez!

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay