Röplabda szakosztály

Biztos léptekkel az NB I felé

A BVSC újjáalakult röplabdaszakosztálya szűk négy év alatt is meghatározó eredményekre volt képes, a sportolói létszám pedig folyamatosan növekszik. Mérföldkő a klub életében, hogy 2021 áprilisától rendelkezésre áll az új csarnok, így nem kell iskolai termeket bérelni az edzésekhez, és az utánpótlástornák hazai megrendezése sem okoz már problémát. Péter Krisztina szakosztály-vezető szerint két-három éven belül az Extraliga-szereplés is reális cél lehet. A klub röplabdaszakosztálya a 2000-es években szűnt meg (1991-ben még bajnoki és kupa ezüstérmet, egy évre rá bajnoki bronzérmet szerzett az élvonalban), az újrakezdéshez a látvány-csapatsportágak támogatási rendszere nyitotta meg az utat: 2017-ben ugyanis tao-sportág lett a röplabda. A BVSC-Zugló ügyvezető elnöke, Szentpáli Gábor, valamint Tóth Sándor a szakosztály vezetésére Péter Krisztinát kérte fel. „Amikor megkeresett a BVSC, egy 15. kerületi kisebb, de első osztályú utánpótlás-bajnokságokba csapatokat adó egyesületben dolgoztam, ahonnan kezdtünk kinőni, így a klub invitálása a legjobbkor jött. Egyre nehezebb volt termet bérelnem, így nehezen lehetett volna tartani a minőségi oktatást a gyerekek számára. Közös volt a jövőképünk is a BVSC-vel a tárgyalások során, és mivel engem úgy ismertek, mint aki az alapoktól épített fel egy egyesületet, a szakosztály vezetése megszavazta nekem a bizalmat. A meglévő állománnyal, 50 játékossal tettük át székhelyünket a BVSC-be, és azzal a céllal, hogy két éven belül már felnőttcsapatot indítsunk az NB II-ben” – emlékezik Péter Krisztina, aki 2010-ben hagyott fel az aktív játékkal (több mint 200 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött), ezt követően tért az edzői és sportvezetői pályára.

Péter Krisztina
Péter KrisztinaSzakosztályvezető

Rólunk

„Jó ide, a BVSC-hez, ehhez a nagy családhoz tartozni!”

Az alapkoncepció sziklaszilárdságú volt a kezdetektől: teljes egészében az utánpótlásra építkezik a szakosztály, abból kell kialakulnia a felnőttcsapatnak is. Játékosok vásárlása helyett a saját bázis tagjainak adják meg a versenyzési lehetőséget. Mivel a játékoskeret adott volt, a szakosztály lényegében az újjáalakulás után azonnal munkához is láthatott. „2017 májusában 47 játékossal kezdtük el a munkát, el tudtunk indulni az országos minibajnokságban, ahol második helyen végeztünk, emellett megkaptuk már akkor a két strandröplabda-pályát is. Teremröplabdában a 2017/18-as szezon volt az első teljes évünk, fél év alatt pedig majdnem a duplájára emelkedett a sportolói létszámunk. 2021-re úgy lettünk 130-an, hogy a világjárvány miatt morzsolódtak le gyerekek. Az első két évben az országos és a budapesti utánpótlás-bajnokságokban indultunk, U11- től U17-ig, a legmagasabb korosztályban ott voltunk a hatos döntőben, ahol negyedikként zártunk.” A következő idényben ismét szintet lépett a szakosztály, hiszen az U19-es csapatot elindította a felnőtt Budapest-bajnokságban – a szabályok szerint először a másodosztályban, – amit meg is nyertek a BVSC-s lányok. Nem volt megállás, újra szintlépés jött, hiszen a 2019/20-as szezont a csapat már az NB II-ben kezdte. Az alapszakaszban a második helyen zártak a lányok, a négyes döntő viszont a koronavírus-helyzet miatt két forduló után – első helyen állt akkor a BVSC – véget ért. Nem hirdettek eredményt, ugyanakkor a röplabda szövetség felkérte a klubot az NB I-es szereplésre. „Nem mertünk belevágni az első osztályú szereplésbe, hiszen ott más, szigorúbb követelményeket határoznak meg a csarnokra vonatkozóan. Nem akartuk rendre máshol rendezni a hazai mérkőzéseinket, maradtunk az NB II-ben, azzal a céllal, hogy ott vívjuk ki a feljutást. Az alapszakaszban az első helyen zártunk, a négyes döntőben végül egy meccsen múlt a feljutásunk az új idényben. Őszintén szólva, ekkor már szerettünk volna az NB I-ben szerepelni, hiszen időközben elkészült a csarnokunk is, de erre úgy tűnik, még egy kicsit várni kell. Lesz még így egy alapozó évünk az NB II-ben, ne feledjük, hogy a lányok átlagéletkora még mindig csak 18-19 év” – fogalmaz Péter Krisztina. A BVSC felnőttcsapata – amelynek tagjai valóban gyerekkoruk óta együtt játszanak – a kézilabdázók csarnokában vívta hazai mérkőzéseit a legutóbbi időkben – már amikor nem volt ütközés a társszakosztállyal –, míg az edzések a környékbeli iskolák tornatermeiben zajlottak – különösen türelmes volt röplabdázóinkkal az Egressy Gábor Szakközépiskola.
Röplabda szakosztály bvsc

A győzelem pillanata

Az új röplabdacsarnok elkészülte természetesen új és sokkal kényelmesebb helyzetet eredményez, amiért a szakosztály is hálás. „Sokkal könnyebb lesz minden, a csarnokban két kis és egy nagy pálya áll rendelkezésre, az edzéseket is könnyebb így megszervezni. Mivel az utánpótlás-bajnokságok tornarendszerben zajlanak, minden csapatnak rendeznie kell, nekünk is, könnyű belátni, mekkora tehertől esünk el azzal, hogy a saját létesítményünkben tudjuk fogadni a csapatokat. A hazai környezet újabb lökést adhat a lányoknak is, akik nem szégyenkezhetnek eddigi eredményeikkel sem: az U13-as korosztály az országos hatos döntő harmadik, az U15-ös a negyedik helyen zárt. Több korosztályban is tudunk két csapatot indítani (az első és a második osztályban), és büszkék vagyunk korosztályos válogatott játékosainkra, ahogyan strandröplabda-bajnokainkra is” – teszi hozzá Péter Krisztina, megemlítve, hogy a terhelhető játékosokat mindig saját korosztályuk felett (is) versenyeztetik, elvégre így fejlődhetnek a legtöbbet. A szakosztályban hat edző és egy erőnléti edző dolgozik a mindennapokban, s jó esély van arra, hogy a közeljövőben emelkedik a szakmai stáb létszáma is – Péter Krisztina eltökélt szándéka, hogy az edzőket is a klub nevelje ki, ahogyan az a BVSC más szakosztályaiban is hagyomány. A versenyszezon mellett nyaranta két 50 fős tábort is szervez a stáb, a szakosztály élete tehát egész évben igen intenzív. „Bármit kérünk a klubvezetéstől, azt igyekeznek megadni és teljesíteni, szerencsés helyzetben vagyunk. 

Röplabda szakosztály
A sporttelepen minden a rendelkezésünkre áll: konditerem, uszoda, strandröplabda-pálya, atlétikai pálya. A BVSC-s közösségben sokáig talán nem tudták egy-egy hosszú lábú kislányról, mit is keres a Szőnyi úton, mit vagy kit képvisel, mára már kevésbé vagyunk a háttérben, és a jövő – úgy hiszem – további bizakodásra adhat okot. Nagyon jó a kapcsolatunk több szakosztállyal, így a kézilabdásokkal, akik sokat segítettek nekünk az elmúlt időszakban. A cél, hogy minél több, a kerületben élő fiatallal megismertessük és megszerettessük ezt a nagyszerű sportágat, emellett válogatott szintű sportolókat neveljünk és segítsük a pályafutásukat. A komplex csarnok megépülésével újabb kapuk nyílhatnak ki, de ettől függetlenül is reális, hogy három éven belül nem csak az NB I-ben, hanem az Extraligában szerepeljünk” – vetítette előre Péter Krisztina szakosztály-vezető.
Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay