Kézilabda-szakosztály

Újraélesztett szakosztály, dinamikus fejlődés

Harmincnyolc év „szunnyadás” után 2016 tavaszán újjáalakult a szakosztály, amely remekül illeszkedett be az egyesület rendszerébe, s amely dinamikusan fejlődő utat jár be. A BVSC-Zugló fejlődését hűen tükrözi a kézilabda jelenléte. Az 1962-ben alapított szakosztály korábban egészen az NB I-es szereplésig jutott, 1978-ban azonban megszűnt létezni. Sokáig szóba sem került a felélesztése, nem voltak meg hozzá sem az anyagi, sem a humán körülmények. Mígnem 2016-ban, az egyesület vezetése úgy gondolta, eljött az idő. A gondolatot aztán tettek is követték. Megtalálták azt az embert, Prukner-Tollingász Nórát, aki elképesztő lelkesedéssel, töretlen hittel állt munkába, akinek a kezébe bátran adhatták a karmesteri pálcát. „Zuglóban, a Polgármesteri Hivatalban dolgoztam a sporttal, így egyértelműen hozzám tartozott a BVSC. Jó viszonyt ápoltunk és hozzám is közel állt a klub. Aztán jött az ötlet, hogy megalakítsák a kézilabda-szakosztályt, és akkor még egy lépéssel közelebb jutottunk. Elkezdtem szervezni a toborzásokat Zuglóban, amivel könnyebb dolgom volt, mert az összes iskolát ismertem már a sport miatt. Az akkori alpolgármester, Rozgonyi Zoltán nagyon sokat segített az első lépéseknél” – fogalmazott a szakosztályvezető.

Prukner-Tollingász Nóra
Prukner-Tollingász NóraSzakosztályvezető

Rólunk

Húsz gyermekkel kezdődött, s hogy a munkát ne könnyítse meg, ez a létszám magában foglalta a fiúkat és a lányokat is, ráadásul különböző korcsoportban. Ám ez se szegte kedvét, sőt. „Mivel Zugló az egyik legszegényebb terület nagy tornacsarnokokban, így kikényszerültünk a Móra Ferenc Általános Iskola műfüves pályájára. Minden iskola nagyon segítőkész volt és lelkesen segítették a toborzást. Folyamatosan nőtt a létszám. Jól látszódott, hogy Zuglóban ez kiaknázatlan terep és igény van a kézilabdára.” A 2016/2017-es szezonban már négy bajnokságban is indított csapatot a BVSC. Bár még meghatározó szerepet nem játszottak együttesei, de ez nem is csoda, hiszen voltaképpen ekkor ismerkedtek meg a fiatal sportolók a kézilabda alapjaival. Ennek ellenére folyamatosan bővült a szakosztály létszáma. Prukner-Tollingász Nóra intézkedett, tárgyalásokra járt, kézben tartott mindent, amit csak lehetett. Munkáját segíteni érkezett később Balog Beáta, aki játékosként, utánpótlás vezetőedzőként tett meg és tesz meg a mai napig mindent a klubért.
kezilabda-szakosztaly-loves.jpg

Miként ő elmondta: „Nóri fantasztikus munkával szinte csodát tett itt az egyesületben, nem véletlen, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő szakosztály lettünk. A nevében is mondhatom, természetesen mindez nem sikerült volna a klub vezetőinek támogatása nélkül – mindent megkaptunk tőlük ahhoz, hogy sok munkával lépésről lépésre előrébb haladjunk.” Az öt év alatt a kezdeti létszám több mint tízszer nagyobb lett, hiszen momentán több mint 250 gyermek kézilabdázik a klub kötelékében. A rendszer így épül fel: 17-18 csapatot neveznek a különböző bajnokságokban, velük nyolc edző plusz egy kapusedző foglalkozik. A Szent István Gimnázium csarnokában délután négy óra után 33x18-as pályán megfelelő körülmények között lehet készülni, de természetesen rengeteget, tényleg rengeteget segített, hogy két esztendeje átadták a klub kézilabdacsarnokát, amely NB II-es meccsekig van hitelesítve. „A saját otthon új távlatokat nyitott meg előttünk, még inkább kötődnek hozzánk a gyerekek, még inkább nálunk akarnak játszani, még inkább koncentrálni tudunk a szakmai munkára. Nagyon jó a közösség, elértük ennyi idő alatt, hogy rang a BVSC- ben kézilabdázni, nem véletlen, hogy már egyre többen keresnek bennünket” – említi Balog Beáta.

BVSC megújult kézilabda csarnoka

A megújult kézilabdacsarnok

Fiúfronton az ificsapat a Budapest-bajnokságban is szerepel, itt kóstol bele a felnőttmezőny keménységébe. Lányvonalon két éve NB II-es a csapat, az első szezonjában rögvest a hatodik helyen zárt! „A rendszerünk működik, de Nóri vezetésével azon dolgozunk, hogy a megkérdőjelezhetetlen fejlődés ne álljon meg, tovább épüljünk, éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a klubvezetőktől kaptunk. Az edzői csapat, nyugodtan mondhatom, teljes összhangban működik, és talán kijelenthető ennyi idő után, sikeresen be tudtunk épülni a BVSC-Zugló életébe. A többi szakosztállyal is jó kapcsolatot ápolunk, mindannyiunk nevében állíthatom, befogadtak bennünket, mi pedig büszkén viseljük a BVSC mezét” – mondja Beáta. A jó szakmai munkát jelzi, hogy a kiugróan tehetséges gyermekek után már a nagyobb, jól ismert klubok is élénken érdeklődnek – mást ne mondjunk, az ificsapat egyik kulcsjátékosára, illetve több korosztály több játékosára is a Veszprém vetett szemet. „Természetesen büszkék vagyunk arra, ha a nagyobb csapatok is fantáziát látnak a játékosainkban. Megjegyzem, több megkeresést ők maguk utasítottak vissza, mondván nagyon szeretik az itteni közösséget, szeretik egymást, és együtt szeretnének a pályán sikereket elérni” – említik a vezetők, akik azzal is tisztában vannak, hogy bizonyos lehetőségeket nem szabad a fiataloknak kihagyni. Segítik, mindenben segítik őket.”

BVSC kézilabda

Elérhetőségeink

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay