Vízilabda szakosztály

Stabil elvek és egyre markánsabb visszaigazolások

A BVSC-Zugló vízilabda-szakosztálya a klub egyik zászlóshajója, a férfiegyüttese pedig, ha úgy tetszik, kirakatcsapata is. Sokan a pólócsapat szereplése és eredményei alapján mondanak véleményt az egész zuglói klubról, és ezt a felelősséget a szakosztály nagyon is elbírja. Sőt, a férficsapat szereplése imponáló a 2010-es évek közepétől, a női OB I-ben és Magyar Kupában pedig rendre valamelyik éremért harcol a klub mindenkori csapata. A korosztályos bajnokságokban pedig a BVSC-Zugló együttesei állandó résztvevői a dobogónak. Bár az utánpótlásban nem feltétlenül az eredmények a legfontosabbak, az, hogy a BVSC-Zugló gyermek-, serdülő- és ifjúsági csapatai a bajnokságok élmezőnyébe tartoznak, komoly szakmai munkát feltételez. Nem véletlenül, a BVSC ugyanis a folytatásban is a saját játékosaira számít, elsősorban nekik kívánja megadni a lehetőséget az OB I-ben való szereplésre.

„Mióta én itt vagyok, a szakosztály működési elve, szakmai koncepciója töretlen: arra fektetjük a hangsúlyt, hogy az utánpótlásból kiöregedő játékosokkal töltsük fel a felnőttkereteinket férfi- és női vonalon egyaránt. Ez az elképzelés nem változik, maximum az edzők személye, de ez normális, ahogy mondani szokták: négy-öt évente vagy az edzőt, vagy a csapatot kell lecserélni”

– mondja Mészáros Csaba, a vízilabda-szakosztály igazgatója.

"Hála az égnek, mindig magas szakmai színvonalat képviselő edzőket sikerült meggyőzni a különböző feladatokra. Lehetőség szerint itt nevelkedett játékosokat képzelünk el az edzői pozíciókra, hiszen az egész klub szellemisége ezen alapszik.”
Mészáros Csaba
Mészáros CsabaSzakosztályvezető

Rólunk

Szép lassan olyan szintre értünk el, hogy tíz éve minden korosztályban a dobogó valamelyik fokára áll egy BVSC-s versenyző

Az utóbbi évtized azt is bizonyította, hogy a tehetség aztán az edzői pályán is utat tör magának. Dabrowski Norbert Zugló után lett az akkor magasabb szintet képviselő Eger vezetőedzője, majd a férfiválogatott másodedzőjének kérte fel Benedek Tibor. Vincze Balázs az Universiade-válogatottal nyert két aranyérmet, majd a későbbi klubsikerei mellett (a Szegeddel és az OSC-vel, majd az UVSE- vel) a tehetséggondozó válogatottak szakmai koordinátoraként dolgozik, Märcz Tamás pedig a férfiválogatott szövetségi kapitányaként vezette vb-ezüstéremig, Európa-bajnoki címig és Tokióig a magyar csapatot – mindannyian a BVSC-ben kapták meg a lehetőséget edzői pályájuk elején. „Abból lehet jó edző, akinek megvannak a kvalitásai is hozzá. Ez menet közben dől el, és nekünk is meg kell ismerkednünk, ki kell alakítani a megfelelő munkakapcsolatot, hiszen nem elég az, ha valaki jó játékos volt a BVSC-ben. Több kell ennél, de örülök annak, hogy kiváló példákat tudtunk felmutatni az elmúlt időszakban, az utánpótlásban is egyébként. Úgy gondolom, összeségében felfelé haladunk a hullámon, az utóbbi évek munkája meglátszik, és így egy kicsit magasabban tudja magát pozícionálni a klub, ez főleg az edzőknek is köszönhető” – tette hozzá Mészáros Csaba. 
Takács Orsolya és Illés Anna Szatmáry Kristóf elnökünkkel

Takács Orsolya és Illés Anna vízilabdázók Szatmáry Kristóf elnökkel

Ami a legutóbbi idők BVSC-s sikereit illeti – már a vízből – a felnőttválogatottak tekintetében: Bedő Krisztián 2013-ban világbajnok lett Barcelonában, Török Béla vb-ezüstöt nyert Budapesten 2017-ben, Pásztor Mátyás Világkupa-győztesnek mondhatja magát, 2021-ben pedig a tokiói olimpián képviselhette a zuglói színeket. A hölgyeknél Takács Orsolya világ- és Európa-bajnok, vb- és négyszeres Eb-bronzérmes, valamint háromszor járt olimpián, mindhárom alkalommal negyedikként zárt a csapattal. Illés Anna Európa-bajnok, vb- és Eb-bronzérmes lett, ott volt Rióban (majd már FTC-játékosként) Tokióban is, mindketten a klub saját nevelésű játékosai.

Zsoldos Tamás szakosztály menedzser szerint az elmúlt időszak markáns eredményei az infrastrukturális fejlesztéseknek is köszönhetőek. „A társaságiadó-kedvezmények egyik legnagyobb nyertese a klubon belül kétségtelenül a vízilabda- szakosztály. Igaz ez a létesítmény fejlesztésére és az eszközök elérhetőségére is. A gyerekeknek kulturált felszerelése van, van kapunk, több a labda, edzőtáborokat tudunk szervezni, emellett az edzők fizetésének rendezése is megtörténhetett, ez az elmúlt tíz év legnagyobb hozadéka. Sok mindent lehet hallani a TAO-ról, de a BVSC-ben óriási vízfelületek újultak meg, európaibb körülmények alakultak ki, geotermikus energiával működtetett hőközpontot adtak át, amivel a környezettudatosságot is szem előtt tartotta az egyesület. A klub arra törekszik, hogy lehetőleg önellátó legyen, a különböző beruházások pedig arra irányulnak, hogy csökkenjenek a költségeink és minél kevésbé legyünk kiszolgáltatottak. A klubot körülvevő stabilitás és kiszámíthatóság nagyon sokat számít a hétköznapokban.” Ez az eredményekben is megmutatkozik: a 2020/21-es szezonban például 18 bajnokságban indult el a BVSC-Zugló, 15 érmet szerzett, és ez a parádés szám nem feltétlenül számít kirívónak, inkább átlagosnak. 9., 11., 7., 7., 9., 5., 6., 5., 6., 5., 4. – ezek már a BVSC férficsapatának OB I-es helyezései a 2010/11- es szezontól kezdve. Ahogyan Mészáros Csaba fogalmaz: „már elvárás a meglepetés, mert rendszerint sikerül is”. Az OB I zárótabellája a klubok anyagi lehetőségeit és helyzetét általában tökéletesen visszatükrözi, az utóbbi években ezzel együtt is sikerült a BVSC-nek belerondítania a nagy négyes eredménysorába, emellett a nemzetközi porondon többször is megmérethette magát a klub az Euro Kupa-szerepléssel. Dabrowski Norbert, Märcz Tamás, majd Szűcs Levente vezette és építette a csapatot az elmúlt tíz évben, ezzel együtt a legjobb négy közé kerülés hosszú idő után már Kemény Kristóffal sikerült, ő váltotta Szűcs Leventét (öt év után) a kispadon.

Kemény Kristóf és Petrovics Mátyás vezetőedzők Szatmáry Kristóf elnökkel a szakosztály sajtótájékoztatóján, 2021

Kemény Kristóf és Petrovics Mátyás vezetőedzők Szatmáry Kristóf elnökkel a szakosztály sajtótájékoztatóján, 2021

„Meggyőződésünk, és ezt az elmúlt évek tapasztalatai mondatják velünk, hogy a legújabb sikereink egyik záloga a szakmai igazgatói és az OB I-es vezetőedzői pozíció szétválasztása volt. Elvárás, hogy a vezetőedző főállásban dolgozzon. Továbbra is örömteli, hogy külföldi játékosok nélkül sikerül meghatározó eredményeket elérnünk. Ez régen is így volt, talán a 2010-es évek elején több volt a saját nevelésű játékos az első keretben, de kizárólag velük sem lehet építkezni, főleg, ha egy idő után képességeik alapján el kell őket engednünk” – mondta Mészáros Csaba, akinek vezetésével már a nemzetközi porondon is egyre magasabb polcon jegyzik ismét a BVSC-t. Álljon itt a női csapat eredménysora is: 5., 2., 4., 5., 4., 3., 2., 3., 3., 4., azaz a mezőny élcsapatai között a BVSC-Zugló helye. „A lányoknál kevesebb a játékos, így pótolni is nehéz azt, aki elmegy, hiszen a fiatalok sokszor még nem állnak készen az éles bevetésre. Ezzel együtt tartjuk a helyünket a lehetőségekhez mérten, kétszer bajnoki döntőt is játszhattunk, és lényegében a bajnokságban és a kupában is az érmekért küzdünk rendre” – fogalmazott Mészáros Csaba.

A vízilabda-szakosztály az egyik legnagyobb létszámú műhely a BVSC-n belül, a labdarúgással persze nem tud vetekedni. Jelenleg 220-250 játékost mozgat meg a klub, ez lehetne egy kicsit magasabb szám is, de a koronavírus-járvány egy picit visszatartotta az edzésre látogatókat, van, aki le is morzsolódott. A szakmai stábot 15 edző alkotja. „Gyerekből soha nem elég, van kapacitásunk a nagyobb igények kiszolgálására is. Mindig azon dolgozunk, hogy többen legyenek, és jó alap az úszásoktatás, mi is onnan táplálkozunk. Hogy megmaradnak- e a sport mellett? Sok az elvonó tényező manapság, ez igaz, de vannak biztató jelek. Itt a BVSC-ben is sok olyan elhivatott gyerek van, aki eljár mérkőzésekre, tovább marad az edzés végén, érdeklődik. Sokat segíthetnek nekik azok a szülők, akik tudják, mit ad az élsport a teljes életre, és itt nem feltétlenül az eredményességre gondolok” – mondja Mészáros Csaba. Zsoldos Tamás szerint nem mindenki a profi karriert keresi a sportban, így a vízilabdában sem, de ez cseppet sem probléma. „A sport, így a vízilabda ugyan nem az elsődleges cél, de jó ugródeszka is lehet például egy külföldi egyetemre, amitől persze az elhivatottság még fennmaradhat. Sokan szerencsét próbálnak az Egyesült Államokban vagy épp Szingapúrban, és Illés Anna személyében BVSC-s élsportoló is megjárt egy tengerentúli egyetemet, hogy aztán visszatérjen, és az ott szerzett tapasztalatait hasznosítsa tovább.” 

Megfiatalított női felnőtt csapatunk a 2022-2023-as idénytől a több mint két évtizedig Olaszországban légióskodó, majd edzőként is dolgozó Stieber Mercedes irányításával készül. 

BVSC vÍzilabda sajtótájékoztató

Elérhetőségeink

Image
Orca -bvsc

1142 Budapest, Szőnyi út 2.

Laky Károly uszoda

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay