Tenisz szakosztály

Szerva itt: indulhat az építkezés, most már a szakmában is!

Nemcsak fizikailag, hanem strukturális szempontból is megújul(t) a 2020-as évekre a BVSC teniszélete: immár valóban szakosztályi szinten szervezik a mindennapokat a két, egyébként hatalmas változáson áteső telephelyen, a cél pedig az utánpótlás-nevelés és a gyermekek toborzása lesz. Szomorú trend, hogy egyre kevesebb a teniszpálya hazánkban, éppen ezért örvendetes, hogy a BVSC-ben éppenséggel épülnek a pályák. A Szőnyi úton 2021 februárjában adták át a négy fedett, könnyűszerkezetes salakpályát, valamint a négy szabadtérit, így nyolc pályán lehet teniszezni ezen a telephelyen. A klub központi, zuglói bázisa mellett a BVSC egy kicsit a Tatai utat is jelenti, hiszen a birkózók és a teniszezők is otthonuknak tekinthetik a 79- 85. szám alatti területet (a labdarúgók pedig a Tatai út 3-at.). Nem véletlen, hiszen a fedett faszerkezetes pálya emblematikus létesítménye a klub teniszéletének. A négy szabadtéri salakos pálya mellé újabb kettő épül ki, emellett négy fedett, könnyűszerkezetes pálya is a rendelkezésre áll majd a jövőben, azaz nem túlzás azt állítani, hogy a klub szakosztályai közül a teniszezők élik meg az egyik leglátványosabb átalakulást az utóbbi időszakban. (Ráadásul a tervek között szerepel a faszerkezetes csarnok felújítása is, hosszú távon pedig a létesítmények napelemmel ellátása, elvégre a klub újkori elképzelései szerint környezettudatosabb működésre és az önállóságra, a kiszolgáltatottság csökkentésére van szükség.)

Rólunk

„Jó kapcsolat kezd kialakulni a Magyar Tenisz Szövetséggel, és mindenképp szeretnénk egy magasabb szintre emelni a versenyzői csoportjaink működését.”

„Kicsit különcök vagyunk a BVSC többi szakosztályához képest, mert bár a klub teniszélete visszanyúlik a régmúltra is, szakosztályi szinten csak a legutóbbi időben alakult ki a struktúra” – fogalmazott Vontszemű Gábor, a BVSC-Zugló teniszszakosztályának vezetője. – Az, hogy szervezeti tekintetben is egy új korszakot nyithatunk, annak köszönhető, hogy a jövőben a klubvezetés terveinek megfelelően nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az utánpótlás-nevelésre és a toborzásra. Az amatőr és a hobbiteniszezők tábora nagy, sokan járnak hozzánk, de a versenyzők számában előre szeretnénk lépni. Most megvan a helyszín, a környezet, megvan a szervezeti struktúra és megvan az elhatározás is, így azért könnyebb lesz az építkezés.” A szakosztály igyekszik megjelenni a zuglói és a XIII. kerületi iskolákban és óvodákban, ahogyan az úgynevezett Play and stay programokban is részt kíván venni. Olyannyira, hogy Play and stay versenyek rendezésére is megvan már a lehetőség a létesítmény-helyzet javulása okán.
A nemzetközi szövetség 2007-ben indította el ezt a nemzetközi programot, amelynek lényege a tenisz népszerűsítése a kezdő gyerekek és felnőttek körében. Lassúbb labdákkal és kisebb méretű pályákon foglalkoznak az érdeklődőkkel, itt gyorsabban kialakulhat a játékkészség és élvezhetőbbé, könnyebbé válik a teniszezés – ami aztán egy lökést adhat a sportág iránti elkötelezettség felé is. „Jó kapcsolat kezd kialakulni a Magyar Tenisz Szövetséggel, és mindenképp szeretnénk egy magasabb szintre emelni a versenyzői csoportjaink működését. Ehhez persze szeretnénk egy olyan edzői gárdát felvonultatni, amely képes megfelelni a szakmai kihívásoknak. Nem egyszerű jó edzőt találni, de feladatként tekintünk erre a kérdésre is, nem problémaként. A klubvezetéssel egyetértünk abban, hogy az emberek szeretnek a BVSC-be járni teniszezni, jó hangulat van, jó az irány és ez a környezet alkalmas arra, hogy a fiatalok, az utánpótlás is otthonának tekintse. Ezért kell tennünk sokat a jövőben, mert erre eddig kevesebb hangsúlyt fektettek a klubban” – mondta Vontszemű Gábor. Ami a sportszakmát és az eredményességet illeti: a 70-es, 80-as években a BVSC kimagasló utánpótlás-nevelő műhelynek számított, sokáig Hopp Béla szakosztály-vezetése mellett működött. A 90-es években aztán az állami támogatás csökkenésével a Tatai úton is a tenisz üzleti oldala domborodott ki: a pályákat bérbe kellett adni, a szakosztályi munka a minimálisra csökkent. Nyolc-tíz utánpótlás-versenyzője volt a klubnak, később ők is lemorzsolódtak, a BVSC pedig a pályák (akkor még a Tatai út 3. alatt tíz pályát is) üzemeltetését kiadta, infrastrukturális fejlesztés pedig a legutóbbi időkig tehát nem történt, így érdemben a szakosztály létszáma sem.
tenisz
bvsc tenisz
Ezzel együtt jelenleg is van felnőttcsapata a BVSC- nek, melynek csapatkapitánya Kiss Gergely, aki a 90-es évektől a klubban játszik, így testközelből élte meg a hullámhegyeket és völgyeket. „Mint teniszező természetesen nagyon örülök minden fejlesztésnek, ami a sportágunkat szolgálja. Kétségtelen, hogy a Tatai út 3. alatt éltük hosszú éveken át a klasszikus BVSC-s mindennapjainkat, kell egy kis idő, amíg az új környezetet is megszokjuk. A felnőttcsapat egyébként 2002-03 óta működik, Ságodi Pál alapította, mi ketten azóta is itt vagyunk. A Budapest-bajnokság másodosztályából egészen az OB III-ig jutottunk, most éppen a Budapest-bajnokság 1. osztályában szerepelünk, megélve egy generációváltást egyébként. A csapat gerince 15 évig szinte ugyanaz volt, most vannak változások, az átlagéletkor 35 év nagyjából” – fogalmaz Kiss Gergely, akinek tanítványai is akadnak a csapatban. A BVSC-ben egyébként öt-hat főállású edző dolgozik (egyéni vállalkozóként), közülük a klubban nevelkedett Kátai Mónika foglalkozik leginkább a gyermekekkel, fiatalokkal, a szakosztály vendégeivel, a telephely mindennapi ügyeivel pedig – hosszú évek óta – Nagy Mariann. S hogy mi kell az utánpótlásnevelésben az építkezéshez és előrelépéshez? „Mindenképpen kell két-három jó edzőt találni, akkor tud elkezdődni igazán valami új” – teszi hozzá Kiss Gergely, aki Homolya Péterre, Kiss Márkkal, Novák Ferenccel és Paunoch Péterrel tart edzéseket a klubban.
A Szőnyi úti fedett teniszpályák

A Szőnyi úti fedett teniszpályák

Elérhetőségeink

1143 Budapest, Tatai út 79-85.
1142 Szőnyi út 2 - Szőnyi úti telephely
Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay