Vívó szakosztály

„Soha ne legyen rosszabb!”

Az egyesület egyik kiemelkedő szakosztályánál Fekete Attila vezető azt emelte ki, hogy a korábbi nehéz időszakot a kitartó edzőknek hála átvészelve, az új klubvezetés markáns fellépésével biztos lábakon áll a vívás a BVSC-ben. A kard és a párbajtőr a két fegyvernem, amellyel foglalkoznak, s amelyben szállítják a sportolók a sikereket. A BVSC-Zugló patinás, 1949-ben alapított, azóta természetesen sok változáson keresztülment vívószakosztálya számtalan sikerrel, számtalan nagy sikerrel, olimpikonokkal, világ- és Európa-bajnokokkal, válogatott sportolókkal és edzőkkel öregbíti az egyesület nevét. A kezdetekben három fegyvernemes szakosztály manapság kardban és párbajtőrben „utazik”, ebben a két szakágban ontja a tehetségeket. A vezető, mondhatni, hogy természetesen, a klub egyik olyan korábbi neves versenyzője, aki egyrészt hiteles tudott mindig maradni, és hiteles a mai napig a szakmában, másrészt aki régóta kötődik, mondhatni szereti a BVSC-t, átérzi a klub szellemiségét. „Azzal kezdeném, hogy egyáltalán nincs nehéz dolgom – fogalmaz Fekete Attila. – Nincs nehéz dolgom, mert olyan kollegák vesznek körül, akikkel élmény dolgozni. De ugyanezt mondhatom az egyesület többi szakosztályára, nagyon jól elvagyunk egymás mellett. Azt érzékelem, hogy bár a TAO-s sportágak értelemszerűen kiemelt figyelmet kapnak, kvázi az ő farvizükön nagyon szépen lehet alkotni, nincs irigység, a BVSC, mint közösség létezik.” Utóbbira ékes bizonyíték egy 2016-os eset, amikor tárgyév március „A hónap műhelye” címmel járó félmillió forintos sportszervásárlási utalvány felét a szakosztály párbajtőröző világbajnok elnöke felajánlotta a klub asztaliteniszezőinek, mondván ők a hamar leamortizált felszerelés és labdák tekintetében nem álltak éppen jól. „Az effajta gesztusok szerintem maguktól értetődőek egy ilyen nagy klub életében, mindannyian ott és úgy segítünk a másiknak, ahol tudunk” – teszi hozzá Fekete Attila, aki kiemelte, hogy az egyesület vezetése az elmúlt évtizedben is végig ott állt a vívás mögött is, ezt meglovagolva sikerült tartani, sőt növelni a nívót.

Fekete Attila
Fekete AttilaSzakosztályvezető

Rólunk

„Szép lassan olyan szintre értünk el, hogy tíz éve minden korosztályban a dobogó valamelyik fokára áll egy BVSC-s versenyző”

„Hibátlan a kapcsolat a klubvezetés és a szakosztály között, ez vitathatatlan. Elsősorban Szentpáli Gábor a fő kapcsolattartó, nála csapódik le minden, de becsülettel állja a sarat. Tekintettel arra, hogy személyemben a klub elnökségében is képviseltetve van a vívás, azt hiszem, nem vagyunk rossz helyzetben.” Fekete Attila 31 éve érkezett a klubhoz, avagy gyermekkora óta a BVSC színeit képviseli, így igencsak jelentős a rálátása arra, mennyit változtak a viszonyok: „Amikor 16 évesen Erdélyből érkezve először beléptem a klub vívótermébe, azonnal éreztem, jó helyen vagyok. Ez mit sem változott. Azt a szellemiséget igyekszem én is szakosztályvezetőként átadni, amit aktív vívóként én is megtapasztalhattam. Azaz nálunk nincs sértettség, csak segítségnyújtás, voltaképpen nincs alá-fölé rendeltség, csak barátság. Beismerem, alkalomadtán erősebb vezetői kézre lehetne szükség, de lassan két évtizede így megyünk, így megyünk jól, ezért minek változtassak…” Az évek alatt végbement változásokkal jól élt a szakosztály, nem véletlen, hogy az egyik legkomolyabb utánpótlásnevelő klubként gondolnak a vívásban is a BVSC-re, nem véletlen, hogy a tehetségek olyan eredményesek, így az sem véletlen, hogy az érdekképviselet is egyre markánsabb a honi vívóéletben, s 2020-ban, a szövetség tisztújító közgyűlésén az új elnökség tagjává választották Lontay Balázst, a BVSC korábbi világbajnok kardvívóját.
Márton Anna kardvívó
„Balázs beválasztása nagy fegyvertény volt, hosszú idő után végre képviseltetni tudjuk magunkat a szövetség elnökségében. Egy olyan nagy múlttal rendelkező egyesületnek, mint a BVSC-nek már régen ott kellett volna lennie a döntéshozók között” – teszi hozzá Fekete Attila, aki a fejlődésről így nyilatkozik: „Az első és legfontosabb, hogy kiemeljem: az óriási fejlődés elsősorban azoknak az érdeme, akik a korábbi pénztelenség, anyagi ellehetetlenülés, mondhatni nincstelenség során is kitartottak. Azok az edzők, akik alázattal, szívvel végezték ebben a mostoha időszakban is a dolgukat, s akik voltaképpen ezzel életben tartották az egyesület vívószakosztályát. Nélkülük most aligha beszélhetnénk tervekről, reményekről, eredményekről.” Kétségtelen, az ebben az évtizedben jelentős fejlődést produkáló egyesület markánsan ott volt a vívók életben is, a leglátványosabb segítséget talán a méltó körülmények kialakításában nyújtott. „Az infrastruktúra terén rengeteget léptünk előre, kívül-belül megújult a termünk, azt hiszem nem vádolhatnak meg azzal, hogy elfogult vagyok, amikor azt állítom, csábító a létesítményünk.” A számok önmagukért beszélnek: bár nyilván minden egyéni sportágnak nehéz becsalogatni a gyerekeket magukhoz, a BVSC-Zugló vívószakosztálya tulajdonképpen 100%-os kapacitással működik: a 6+6 edző több mint 200 vívót oktat! Ezt a létszámot tekintik ideálisnak, amellyel hatékonyan lehet munkálkodni.
Pusztai Liza
veres amarilla
„A gyerekek és a Szülők is szeretnek nálunk, éppen ezért a lemorzsolódás nem nevezhető jelentősnek. Annak ellenére, hogy értelemszerűen lehetőségek terén nem tudunk a Honvéddal vagy a Vasassal versenyezni, sokan jönnek hozzánk, és maradni akarnak. A két általunk működtetett szakágban, a párbajtőrben és a kardban mindig ott vagyunk az élmezőnyben, hosszú évek óta az eredményességi rangsor dobogóján végzünk.” A tokiói olimpiai- és paralimpiai játékokon is láthattunk BVSC-sportolókat, az élsport tekintetében természetesen az a terv, hogy a tendencia folytatódjék, és Párizsban is ott legyenek a mieink – érmekkel hazatérve. „Természetesen mindig többre és többre vágyik az ember, miközben tudja, a jelenlegi eredményeinkre is büszkék lehetünk. Így azt mondhatom, hogy csak finomhangolásra van szükség, mind a létszám, mind az eredményesség tekintetében jók vagyunk. Azt kívánom mindenkinek, hogy ennél rosszabb soha ne legyen!”
pusztai-liza-vivas-kozben.jpg

Elérhetőségeink

1142 Szőnyi út 2. Laky Károly uszoda
Szakosztály-igazgató: Dr. Peterdi Dominika
Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay