Hatvanéves szakosztály

Hatvanéves szakosztály

Működésének hatvanadik évfordulóját ünnepli idén a kerékpáros szakosztályunk.

Az újabb hatvan évbe pedig egy, a múltat lezárandó látványos gálaműsorral kezdtek bele.

A magyar sport történetében is egyedülálló, hogy egy szakosztályt hat évtizeden keresztül egy ugyanazon család vezessen. Kerékpárosainkat még 1956 novemberében idősebb Pataki József tömörítette szakosztályba. Patyi bácsi 1979-ig a szakosztály mindenese, vezetője, edzője, szerelője és centírozója volt. A stafétabotot a fiának, ifjabb Pataki Józsefnek adta át, aki közel két évtizeden keresztül hasonló lelkesedéssel végezte a szakosztály vezetését, illetve az egyéb teendőket, mint az édesapja. 1998-ban pedig Pataki Ibolya személyében már a család harmadik generációja vette át az irányítást. Az egykori kiváló versenyző szintén nagy lelkesedéssel végezte és végzi ma is a munkáját. Pedig nincs könnyű dolga, hisz a sportág folyamatosan pénz-, létesítmény- és utánpótláshiánnyal küzd, emiatt nem is jönnek az eredmények, ami viszont szintén csak újabb pénzhiányokat szül. Ebből a 22-es csapdájából csak úgy lehetne kiszabadulni, ha megépülne végre egy használható pálya a kerékpárosaink számára. Talán majd néhány év múlva ez az óhaj is teljesülni fog.

Klubunk kerékpárosai a nehézségek ellenére a múltban és ma is kitartó lelkesedéssel dolgoznak. Az elmúlt hatvan évben például négyen – Juszkó János, Dér Ervin, Szabolcsi Szilvia és Lovassy Krisztián – még olimpiákon is megfordultak. Emellett számos rangos nemzetközi versenyt nyertek vagy állhattak fel a dobogóra. A szinte mindig kis létszámmal működő szakosztálynak eddig több mint háromszáz versenyzője volt, akik közül többen – például Bauer Péter alapító - a november végi születésnapi gálán is megjelentek. A szakosztály vezetése ezen az eseményen a múlt és a jelen versenyzőit is jutalmazta.

Jelenleg 22-en kerékpároznak a klubunkban. Közülük az eredményeik alapján Lovassy Krisztián és a fiatal Borissza Johanna Kitti emelkednek ki. Krisztián szerepelt a négy évvel ezelőtti londoni olimpián is – igaz, nem pályán, hanem országúton -, így Szabolcsi Szilvia 2000-es Sydneyben történt részvétele után, 12 évvel ismét volt ötkarikás kerekese egyesületünknek. S, hogy mit hozhat a jövő? Nos, egyrészt bízunk benne, hogy a szakosztály újabb hatvan éve is hasonlóan sikeres lesz, mint az első volt, másrészt pedig abban is reménykedhetünk, hogy Lovassy olimpiai szereplése után nem kell majd nagyon sokat várnunk a következő lehetőségre. Mondjuk egy budapesti rendezésű olimpián egy hazai Velodromban jó lenne majd néhány BVSC-s kerekest is látni!

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay