BVSC-s olimpiai kvótakörkép

BVSC-s olimpiai kvótakörkép

Izgalmas időszak vár sportolóinkra, ugyanis a következő hónapokban eldől, hogy mennyien képviselik majd a BVSC-t a július 24-én kezdődő tokiói olimpián. Lássuk, kik bizakodhatnak 150 nappal a nyári játékok kezdete előtt!

Kezdjük azokkal, akik elég jó eséllyel pályázhatnak az olimpiai szereplésre. Hat úszónk ugyanis teljesítette már az olimpiai „A” szintet. Viszont számukra ez még nem jelent automatikus kvalifikációt, ugyanis egy országból két „A” szintes indulhat egy adott számban az ötkarikás játékokon. Így többeknek még hazai riválisaikat is le kell majd győznie, így számukra különösen is fontos lesz a március 24-28. között a Duna Arénában rendezendő országos bajnokság, amelyet már tokiói menetrend szerint rendeznek meg, tehát délelőtt kerül sor a döntőkre, míg este az előfutamokra.

Eddig Cseh László három (100 m pillangó, 200 m pillangó, 200 m vegyes), Bernek Péter kettő (200 m, 400 m vegyes), míg Bohus Richárd (100 m hát), Burián Kata (200 m hát), Kozma Dominik (200 m gyors) és Németh Nándor (100 m gyors) egy-egy egyéni számban úszta meg a szintet. Valószínűleg többen közülük majd váltókban is ott lehetnek Tokióban.

A vízilabdázóknál is vízválasztó lehet a március. Ugyanis női válogatottunk hiába szerzett egy szépen csillogó bronzérmet a januári Európa-bajnokságon, sajnos csak egy kvóta talált gazdára Budapesten. Így március 8. és 15. között Triesztben harcolhatják ki a lányok a tokiói repülőjegyet – hacsak a koronavírus terjedése miatt nem keresnek más helyszínt az eseménynek –. Ami biztos, hogy nem lesz könnyű, hiszen rajtunk kívül a házigazda olaszok, az Eb-bronzmeccsen és a keddi Világliga-selejtezőn is legyőzött hollandok és a görögök is hasonló szándékkal és esélyekkel vesznek részt a tornán. Márpedig csak kettő csapat örülhet majd a végén. Ami pedig a BVSC-s érdekeltségeket illeti, az Eb-n is jól szereplő Gyöngyössy Anikó és Leimeter Dóra minden bizonnyal ezúttal is ott lesz majd a keretben.

Birkózóink közül Korpási Bálint az utóbbi években 72 kg-ban rendre szállította az érmeket a világversenyekről, de sajnos az ő súlycsoportja nem szerepel az olimpia programjában. Így sportolónk 67 kilóban próbálja majd a március 19-22-i, budapesti európai kvalifikációs versenyen kiharcolni a szereplést. Ugyanerre készül Kiss Balázs is 97 kilogrammban. Ha pedig Budapesten nem járnának sikerrel, akkor május elején Szófiában, a világkvalifikáción még megszerezhetik a kvótát.

Jelenleg Pusztai Liza és Andrásfi Tibor is készülhetne Tokióra vívóink közül, azonban számukra még izgalmas lesz az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat zárása. Női kardozóink jelenleg megelőzik a nagy rivális ukránokat, köszönhetően, hogy decemberben ezüstérmet nyertek Salt Lake Cityben, de Lizáéktól a márciusi világkupákon is kell majd a jó szereplés. Andrásfiék januárban megnyerték a németországi vk-t, de februárban Vancouverben csak a 10. helyen zártak és bár jelenleg ők is kvótás pozícióban állnak, Buenos Airesben meg kell ehhez előzniük az oroszokat.

Bár nagyon nehéz dolga lesz az olimpiai kvalifikációs versenyen, de áprilisban, éppen Tokióban próbálja meg kiharcolni a részvételt műugrónk Bóta Botond. Ugyanerre készül az ötkarikás játékok programjában bemutatkozó karatéban Bartha Nikola és György Dániel, akik májusban Párizsban szerepelnek majd. Lovassy Krisztián pedig a héten rendezendő berlini pályakerékpáros-világbajnokságon omniumban gyűjtögetheti a kvalifikációhoz szükséges pontokat.

A paralimpiára két asztaliteniszezőnk, Csonka András és Pálos Péter is jó esélyekkel készülhet, míg a párbajtőrben és kardban is jeleskedő Veres Amarilla is hasonló reményekkel várhatja a tokiói játékokat.

Hasonló cikkek

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 1 273 1426

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay